Ουκρανία: Στο Κίεβο μεταβαίνουν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Σε τρένο με προορισμό το Κίεβο επιβιβάστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με αναφορές

Ουκρανία: Στο Κίεβο μεταβαίνουν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Σε τρένο με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, επιβιβάστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κίεβο, μετέδωσε τη νύχτα το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF επικαλούμενο «ασφαλή» πηγή.

Στο Κίεβο, σύμφωνα με το ZDF, ο κ. Σολτς, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι θα έχουν αργότερα σήμερα Πέμπτη συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι έχει προσκληθεί στις προσεχείς συνόδους κορυφής της Ομάδας των Επτά και του ΝΑΤΟ.

Χθες, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανοίξουν την πόρτα της Ε.Ε. στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει βλέψεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές της ηπείρου.

«Το να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας τώρα θα είναι μια απόδειξη ότι η ενοποίηση είναι πραγματική και ότι οι ευρωπαϊκές αξίες ισχύουν στην πράξη, ότι δεν προορίζονται μόνο για τα χαρτιά», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στα μέλη του κοινοβουλίου της Τσεχίας μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη Μαριούπολη, το Σεβεροντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Κίεβο. Οχι, οι φιλοδοξίες της εκτείνονται σε μια αχανή περιοχή από τη Βαρσοβία μέχρι τη Σόφια», προσέθεσε, χωρίς να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Η Ουκρανία θα πρέπει, κάποια στιγμή, να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Μακρόν από τη Ρουμανία.

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν βρισκόταν στη Ρουμανία, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας στην ανατολική Ευρώπη. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «χρειάζεται να στείλουμε ένα ξεκάθαρο πολιτικό σήμα στην Ουκρανία και τον λαό της που αντιστέκονται ηρωικά». Παράλληλα, επισήμανε ότι «ο Ουκρανός πρόεδρος και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να διαπραγματευτούν κάποια στιγμή με τη Ρωσία», ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ αψήφησαν το τελεσίγραφο των Ρώσων και αρνήθηκαν να παραδοθούν. Πολλοί από αυτούς είναι οχυρωμένοι στη χημική βιομηχανία Αζότ, όπου βρίσκονται και εκατοντάδες άμαχοι. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους Ουκρανούς στρατιώτες ότι χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες τους αμάχους.

Με πληροφορίες από AFP, DPA, A.P., REUTERS

kathimerini.gr