Κύπρος: Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη την Παρασκευή στη Λευκωσία
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, πρόκειται να έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έχει οριστεί για την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Αναστασιάδη, A. Ιωσήφ, στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα, η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ιωσήφ σημειώνει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμα το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις κοινές πολιτικές που ακολουθούν Κύπρος και Ελλάδα και που έχουν καθιερώσει τις δύο χώρες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα
Πρέπει να στείλουμε ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» με αφορμή την «απροκάλυπτη εισβολή στην Ουκρανία», είπε χθες, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEPC), στη Θεσσαλονίκη.
«Κανείς στην 3η δεκαετία του 21ο αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί το δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί, όχι μόνο την διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος», τόνισε για να προσθέσει: «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του».
«Αποδείχθηκε ότι υπάρχει πράγματι δυναμική για συνεργασία όλων των πλευρών της περιοχής και ταυτόχρονα η Σύνοδος αυτή χάραξε έναν οδικό χάρτη κοινών στόχων και αρχών που πιστεύω ότι μόνο μπροστά οδηγεί», δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.
«Το 2033, ως χρονικό ορόσημο, για την προσχώρηση όλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είναι ένας στόχος φιλόδοξος για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να είναι και ρεαλιστικός, εάν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης», υπογράμμισε.
«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυτή η ευαίσθητη περιφέρεια του παγκόσμιου χάρτη από ζώνη εντόνων και σύνθετων αντιθέσεων πρέπει να εξελιχθεί σε ένα πεδίο δημιουργικών συνθέσεων και από καιρούς και εποχές αντιπαλότητας να περάσει σε μια νέα εποχή κοινής προσπάθειας», είπε και συνέχισε: «Ειδικά τώρα, σε μία περίοδο πολέμου και διεθνούς αναταραχής καλείται να προβάλει με το δικό της τρόπο το δρόμο της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας, της κοινής ασφάλειας και ευημερίας. Και σε αυτούς τους άξονες εδράζεται και η Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα και είναι μια δικαίωση, πιστεύω, για την ελληνική προεδρία».
«Η διακήρυξη που υιοθετήθηκε αποτελεί και ένα επίσημο κείμενο διαρκούς δέσμευσης των μερών στις αρχές της δημοκρατίας του κράτους δικαίου και στις ιδρυτικές αρχές του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης», τόνισε και επισήμανε ότι «βασική προτεραιότητα πλέον είναι η ευρωπαϊκή προοπτική όλης της περιοχής και ειδικά για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν διανύσει μία μακρά διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδόν 20 χρόνια από τότε που άνοιξε ο δρόμος και πάλι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας το 2003».
«Σήμερα θεωρώ ότι έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε με πιο αποφασιστικά βήματα στην ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αναγνωρίζοντας ασφαλώς ότι πρέπει να προωθήσουν σημαντικά βήματα εναρμόνισης τους με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μόνο έτσι, άλλωστε, η ένταξη τους θα είναι ουσιαστική», πρόσθεσε.
Οικονόμου για τις τουρκικές απειλές: Είμαστε έτοιμοι για όλα
«Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές για την κυριαρχία των νησιών. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας.
Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Για την περίπτωση που ο Ερντογάν εννοεί τις απειλές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Έχουμε όφελος και συμφέρον να μην παρασυρθούμε σε αυτή την κλιμακούμενη ένταση. Έχουμε φροντίσει να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι», συμπλήρωσε.
Πηγή: kathimerini.gr