Τουρκία: Κόντρα με τις ΗΠΑ, η λίρα σε «ελεύθερη πτώση» και στο βάθος ΔΝΤ

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας με το ΔΝΤ να αποτελεί πλέον ύστατη λύση για τη γειτονική χώρα. 

Τουρκία: Κόντρα με τις ΗΠΑ, η λίρα σε «ελεύθερη πτώση» και στο βάθος ΔΝΤ

Συνεχίζεται η αναταραχή στην Τουρκία, με την λίρα να εξακολουθεί να κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλές ισοτιμίες έναντι του δολαρίου, σε μία κρίση που ανατροφοδοτείται διαρκώς από τις τριβές με τις ΗΠΑ. Ήδη κορυφαίοι οικονομολόγοι υποδεικνύουν ως μόνη λύση για τη γειτονική χώρα την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ «σφίγγει τη θηλιά» επιμένοντας στους νέους δασμούς.

«Μόνη λύση, το ΔΝΤ»

Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει ο επικεφαλής του DIW Μαρσέλ Φράτσερ.

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) πιστεύει ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Υπάρχουν πολλά που δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται δάνειο έκτακτης ανάγκης, συνέχισε ο επικεφαλής του DIW, για τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ».

Ένα πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ θα αποτελούσε ωστόσο επίσης μεγάλη ευκαιρία, έκρινε ο Φράτσερ. «Το ταμείο έχει δεσμευτικούς κανόνες και θα μπορούσε να παράσχει δάνειο (αλλά) με συγκεκριμένους όρους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακαλέσει πολλές από τις λανθασμένες αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν», εξήγησε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ έχει τη δύναμη να βάλει τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του και έτσι να αποκαταστήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του DIW.

Ο Φράτσερ δεν βλέπει άμεσους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Τουρκία. «Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος διάχυσης» της τουρκικής νομισματικής κρίσης, τόνισε, όμως προειδοποίησε πως ίσως υπάρξουν πολιτικές συνέπειες. «Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις», προειδοποίησε. Η Άγκυρα θα μπορούσε να απειλήσει, για παράδειγμα, να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ, ή και να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Η ΕΕ «παγιδεύτηκε», αλλά «δεν πρέπει να εκβιαστεί», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του DIW.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας της την τελευταία χρονιά (-40% σε τρεις μήνες), λόγω μεταξύ άλλων της διαμάχης με τις ΗΠΑ για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τονίζει εξάλλου η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει την απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα που κατηγορείται στην Τουρκία για κατασκοπεία και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στις αρχές Αυγούστου, ο Tραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς, επιτείνοντας τη ραγδαία πτώση της λίρας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.

Ασφυκτική πίεση από τις ΗΠΑ

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στις ΗΠΑ για να συζητήσουν σχετικά με την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, γνωστοποίησε η αμερικανική προεδρία.

«Κατόπιν αιτήματος του τούρκου πρεσβευτή, ο πρεσβευτής Τζον Μπόλτον συναντήθηκε με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς (τη Δευτέρα) στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Η Σάντερς αναφέρθηκε στον Μπόλτον ανακαλώντας τον παλιότερο τίτλο του, αυτόν του πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Παρά τα δημοσιεύματα περί του ότι η Ουάσινγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον ιερωμένο. Ο Τραμπ μοιάζει προς το παρόν να αρκείται να αφήνει την οικονομική πίεση που ασκεί η Ουάσινγκτον να βαραίνει στην τουρκική οικονομία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να επιτείνει την πίεση που ασκεί στη χώρα να απαλλάξει και να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. Ο πάστορας κατηγορείται ιδίως ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο» και συμπλήρωσε ότι διέταξε να διπλασιαστούν οι δασμοί στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και στο εισαγόμενο τουρκικό αλουμίνιο.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί "πολύ στενά" την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου τις τελευταίες ημέρες.

"Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Ο υπουργός Οικονομικών (Στίβεν) Μνούτσιν παρακολουθεί (την κατάσταση) πολύ στενά", είπε ο Χάσετ, που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο Χάσετ είπε ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς για τον χάλυβα που εισάγεται από την Τουρκία συνιστά ένα "πολύ πολύ μικρό κλάσμα" του ΑΕΠ της Τουρκίας, εξηγώντας ότι η πτώση του τουρκικού νομίσματος κατά 40% αποτελεί μια ένδειξη ότι "πολλά θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν λειτουργούν στη χώρα αυτή".

Σε ιστορικά χαμηλά η λίρα

Η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχωρεί έναντι του δολαρίου, στο επίπεδο 6,92:1 σήμερα το πρωί, αν και ανέκαμψε από το ιστορικό χαμηλό (7,24:1) που καταγράφηκε μία ημέρα νωρίτερα, λόγω της δέσμευσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητα, τάση όμως που φρέναρε η νέα δήλωση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι ΗΠΑ θέλουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

Η λίρα, η οποία έκλεισε με ισοτιμία 6,9:1 έναντι του δολαρίου χθες, έχει απολέσει το 45% της αξίας της ως προς τη συναλλαγματική της ισοτιμία έναντι του αμερικανικού νομίσματος εντός του 2018. Το τουρκικό νόμισμα πλήττεται από τις ανησυχίες που έχουν εγείρει οι δηλώσεις του Ερντογάν για τη νομισματική πολιτική, οι προτροπές του να μειωθούν τα επιτόκια και η ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων της κυβέρνησης του με εκείνη του αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: topontiki.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110