ΠΟΥ: Στα 15 εκ. ανέρχονται τα θύματα του κορονοϊού παγκοσμίως
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον απολογισμό των νεκρών σε όλο τον κόσμο από τον φονικό ιό που έχει ξεσπάσει στην ανθρωπότητα τα τελευταία δύο χρόνια
Εφιαλτικός είναι ο απολογισμός των νεκρών από την πανδημία του κορονοϊού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Όπως ανακοινώθηκε, η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 15 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και όχι 5,4 εκατομμυρίων σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι χώρες μέλη του ΠΟΥ.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Πρόκειται αύξηση του ποσοστού των θανάτων κατά 13% από όσο αναμένεται σε διάστημα 2 χρόνων.
Ο ΠΟΥ πιστεύει ότι σε πολλές χώρες έχει υποεκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό.
Για αληθινή τραγωδία μίλησε η Δρ Σαμίρα Άσμα από το τμήμα στοιχείων του ΠΟΥ και συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι μια τραγωδία» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: ««Αν δεν μετρήσουμε τους νεκρούς, θα χάσουμε την ευκαιρία να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά».
Εκτός από την Ινδία στις χώρες με τους πιο υψηλούς απολογισμούς νεκρών περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Ινδονησία, οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
Όσον αφορά τη Ρωσία ο αριθμός των νεκρών είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους.
Η έκθεση του ΠΟΥ παρουσιάζει επίσης τα μεγάλα ποσοστά θανάτων σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της εκάστοτε χώρας.
Τα μεγάλο ποσοστά θνησιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου - όπως επίσης της Αμερικής, της Ισπανίας και της Γερμανίας - ήταν πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο το 2020 και το 2021.
Στις χώρες με τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας περιλαβάνονται η Κίνα, που ακολουθεί την πολιτική «Zero Covid» με μαζικά τεστ και αυστηρή καραντίνα, η Αυστραλία που επέβαλλε αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να κρατήσει τον ιό έξω από την χώρα, η Ιαπωνία και η Νορβηγία.
Οι ακαδημαϊκοί που βοήθησαν στη σύνταξη της έκθεσης παραδέχονται ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακριβείς για χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, καθώς υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους στην περιοχή. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για 41 από τις 54 χώρες της Αφρικής.