Κορονοϊός: Στέρεψε από αντιικά χάπια της MSD η Ελλάδα
Συνολικά 10 χιλιάδες Έλληνες ασθενείς με covid έλαβαν την θεραπεία μολνοπιραβίρη, κι ενώ υπάρχει ακόμη ανάγκη, έχουν κολλήσει οι νέες εισαγωγές.
Καλά θεωρούνται μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από την χορήγηση του αντιικού χαπιού μολνοπιραβίρης κατά του κορονοϊού το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία MSD, όμως ξαφνικά σταμάτησε η εισαγωγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν 3 εβδομάδες ολοκληρώθηκε η εισαγωγή των θεραπειών για 10.000 ασθενείς και ακόμη δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την έγκριση εισαγωγής και νέων παρτίδων.
Η θεραπεία άρχισε να χορηγείται στις αρχές Φεβρουαρίου σε ασθενείς διαγνωσμένους με κορονοϊό σε αρχικό στάδιο και αυτό συνεχίστηκε για περίπου 2 μήνες οπότε και εξαντλήθηκε το σχετικό απόθεμα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Να αναφέρουμε ακόμη ότι σύμφωνα λοιπόν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, προβλέπεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID19, μέχρι του ποσού των 19 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την προμήθεια του φαρμάκου.
Η αξία των ήδη χορηγούμενων είναι της τάξης του 35% του παραπάνω ποσού και άρα δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης για την αγορά νέων παρτίδων.
Αυτή τη στιγμή οι γιατροί μπορούν να χορηγούν το δεύτερο αντιικό χάπι που διαθέτουμε, τη θεραπεία Nirmatrelvir/Ritonavir (PAXLOVID) της εταιρείας PFIZER.
Όπως αναφέρει στο news247.gr Έλληνας πνευμονολόγος το εν λόγω φάρμακο θεωρείται πιο αποτελεσματικό όμως για να συνταγογραφηθεί απαιτείται ο γιατρός να διασταυρώσει στοιχεία από το ιστορικό ενός ασθενούς καθώς το φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται παράλληλα με άλλα φάρμακα.
Πιθανοί κίνδυνοι
Ειδικότερα, λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση αυτού του συνδέσμου.
Εφιστάται επίσης η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο και τα οποία είναι τα ακόλουθα:
- Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
- Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
- Κυστική Ίνωση
- Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)
- Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)
- Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες
- HIV με CD4
- Ηλικία ≥75 ετών
2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:
- Ηλικία ≥ 65
- ΒΜΙ ≥ 35
- ΣΔ υπό θεραπεία
- Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)
- Χρόνια ηπατική νόσος
- Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)
- Πνευμονική ίνωση
- Xρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
- Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία
Πηγή: News247.gr