Πρόεδρος Κομισιόν: Η ΕΕ έχει αρκετό φυσικό αέριο γι' αυτόν τον χειμώνα
Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον γι΄αυτό το χειμώνα καθώς έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο και έτσι δεν εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προκαλέσουν τον μέγιστο αντίκτυπο στη Μόσχα, ενώ προκαλούν την ελάχιστη δυνατή ζημιά στις δυτικές οικονομίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από τις ΗΠΑ.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο χαλάρωσης των κυρώσεων στη Βενεζουέλα, ώστε η χώρα να αρχίσει να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και να το πουλά στη διεθνή αγορά, σε αντιστάθμισμα της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το CNNi επικαλούμενο πηγή με άμεση γνώση του θέματος.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη μείωση της παγκόσμιας εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην απομόνωση της Ρωσίας από έναν από τους βασικούς συμμάχους της στη Νότια Αμερική, ανέφερε η ίδια πηγή.
Το σχέδιο της Κομισιόν για την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία
Οι προτάσεις που ανακοίνωσε χθες Τρίτη, η Κομισιόν αποσκοπούν στην εξάλειψη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία πριν από το 2030.
Για να επιτευχθεί αυτό προτείνονται μέτρα όπως η αύξηση των εισαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και των εισαγωγών μέσω αγωγών από προμηθευτές εκτός Ρωσίας, η αξιοποίηση του βιομεθανίου και ανανεώσιμου υδρογόνου, η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εξηλεκτρισμού, κ.α.
Η ΕΕ φιλοδοξεί να μειώσει εφέτος την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 100 δισεκ. κυβικά μέτρα, μέγεθος που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα των εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα η ελληνική πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση από τον οποίο τα Κράτη Μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης επανέρχονται πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων (8 Μαρτίου) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συγκράτηση των τιμών και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Σε σχέση με τις τιμές, προσθέτουν, οι περισσότερες από τις προτάσεις της ΕΕ ήδη εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η μεταφορά κερδών από τις ανανεώσιμες πηγές και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον καταναλωτή (είναι οι βασικές πηγές χρηματοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου), ενώ επισημαίνονται και οι εκπτώσεις που εφαρμόζουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ προς τους πελάτες τους.
Δεν αποκλείονται πάντως περαιτέρω ανακοινώσεις για στήριξη των καταναλωτών εντός της εβδομάδας.
πηγή: www.cnn.gr