Δίκη Λιγνάδη: Αίτημα διακοπής υπέβαλε η υπεράσπιση - Τρεις γυναίκες ενόρκους εξαίρεσε ο Κούγιας
Διακοπή της δίκης ζήτησε από το δικαστήριο ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας επικαλούμενος άλλες υποθέσεις για τις οποίες λήγει το 18μηνο.
Αίτημα διακοπής, όπως άλλωστε είχε κάνει εδώ και μέρες γνωστό, υπέβαλε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο η υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς έφτασε στη δικαστική αίθουσα, φορώντας χειροπέδες και πλαισιωμένος από αστυνομικούς, λίγομετά τις 9 το πρωί. Μόλις μπήκε στην δικαστική αίθουσα, πρόσωπο του φιλικού του κύκλου του έπιασε το χέρι με τους αστυνομικούς να παρεμβαίνουν και τον κατηγορούμενο να οδηγείται στο εδώλιο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αμέσως το δικαστήριο ξεκίνησε την κλήρωση των ενόρκων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Ο υπερασπιστής Αλέξης Κούγιας εξαίρεσε τρεις γυναίκες, ενώ δυο ακόμη εξαιρέθηκαν από τον εισαγγελέα της έδρας. Εν τέλει το δικαστήριο θα αποτελείται από έξι γυναίκες, εκ των οποίων τρεις τακτικές δικαστές και τρεις ένορκοι, και έναν άνδρα. Τέλος κληρώθηκαν δυο αναπληρωματικά μέλη, για να επιτευχθεί η σωστή έκβαση της δίκης σε περίπτωση απρόοπτων καταστάσεων.
Κατά την υποβολή του αιτήματος για διακοπή, ο συνήγορος υπεράσπισης παρακάλεσε να δοθεί νέα δικάσιμος προς το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου. «Έχω κάποιες σημαντικές δίκες που συμπληρώνουν παραγραφές και 18μηνα και ο κατηγορούμενος έχει ακόμη ένα εξάμηνο, ζητούμε μια διακοπή εντός του μηνός Μαρτίου. Ο κατηγορούμενος θέλει να δικαστεί, αλλά αναγκάζεται να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις μου. Επιθυμούμε διακαώς τη διεξαγωγή της δίκης, γι’ αυτό δε ζητούμε αναβολή αλλά διακοπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος της υπεράσπισης.
Το χρονικό μέχρι τη δίκη
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, δημοσιεύθηκε η πρώτη συνέντευξη - καταγγελία σε βάρος του κραταιού τότε Λιγνάδη, ενώ ελάχιστες ημέρες, ακόμη ένας άνδρας καταγγέλλει το Δημ. Λιγνάδη για παρόμοια αδικήματα, καταθέτοντας και μήνυση. Αν και οι δύο καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, ο χρόνος που εμφανίζονταν να τελέστηκαν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, δεν έδινε περιθώρια ελέγχου στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι εξελίξεις όμως, τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας και πλέον στις εισαγγελικές αρχές προσήλθε ο πρώτος άνδρας, ο οποίος θέλησε να καταγγείλει τις στιγμές κακοποίησης που έζησε κατά την εφηβική του ηλικία στα χέρια του κατηγορούμενου. Πλέον η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το απαραίτητο υλικό για να συνεχίσει την έρευνα της. Αντιλαμβανόμενος τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, ο Δημ. Λιγνάδης προσήλθε προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ενώπιον της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών και επιστρέφει στο σπίτι του.
Το ίδιο απόγευμα, συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο περιέγραφε έναν άνθρωπο που στόχευε αγόρια με κοινωνικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα, ευάλωτα και ανήλικα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εγκληματική του φύση. Αγόρια που βρίσκονταν στην εφηβεία και διακαώς ζητούσαν έναν τρόπο να βγουν από τη φτώχεια και τον πόνο της καθημερινότητας τους. Αγόρια που θαμπώναν μπροστά στο σκηνοθέτη - ηθοποιό - συνομιλητή διασήμων. Αγόρια που πίστευαν ότι βρήκαν τη διέξοδο στα πρόσωπο του Δημ. Λιγνάδη.
Η τότε υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανήμερα της σύλληψης Λιγνάδη, μεταστρέφει τη θέση της και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αποκλειστικά για το θέμα αναφέρει: «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα (…) Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες, τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια. Εδώ αισθάνομαι ότι μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε, με βαθιά υποκριτική τέχνη. Προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά. Ήταν η σταθερή στάση του ότι δεν έχει σχέση με τις φήμες, ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν. Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του, αυτός εξακολουθούσε να επιμένει».
Ακόμη και μετά την απολογία του, την προφυλάκιση του, αλλά και όσες συμπληρωματικές απολογίες ακολούθησαν (σ.σ. από την πρώτη στιγμή αρνείται τα πάντα, συχνά προχωρώντας σε ευθείες επιθέσεις κατά των καταγγελλόντων και των συνηγόρων τους), η Δικαιοσύνη δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του, πολλώ δε μάλλον αφού όταν η δικογραφία έφτασε στην ανάκριση, προσήλθαν και άλλοι άνδρες να τον μηνύσουν για αντίστοιχα περιστατικά.
“Ο κατηγορούμενος Δημήτρης Λιγνάδης είναι γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και διδάσκαλος υποκριτικής, ενώ το Σεπτέμβριο του 2019 οριστική και καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι άγαμος. Δηλώνει αμφιφυλόφιλος, με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δύο φύλα, αλλά και με πολλές περιστασιακές επαφές, ακόμα και επ’ αμοιβή. Κατηγορηματικά ωστόσο, δηλώνει πως δεν είχε ποτέ σχέση ή επαφή με ανήλικους. Η δήλωση του αυτή ωστόσο, ανατρέπεται από τα στοιχεία της δικογραφίας” αναφέρει στην εισήγηση της για παραπομπή σε δίκη, η εισαγγελέας Συμέλα Σαπίδου, την οποία και υιοθέτησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στέλνοντας τον στο εδώλιο του ΜΟΔ.
Η εισαγγελική λειτουργός, αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα που ακολούθησε, περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται να προσέλκυε τα ανήλικα αγόρια και με τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή απλά προσφέροντας ένα σπίτι για να ζουν, κατάφερνε αυτό που επιθυμούσε. Αν και ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει απολογούμενος ότι: “ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε σεξουαλική επαφή, με ή χωρίς τη συναίνεση τους, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε είχα ούτε διέθετα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία”, οι δικαστικές αρχές “βλέπουν” μία μεθοδική προσέγγιση των θυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσιώπηση της σεξουαλικής κακοποίησης.
Πηγή: News247.gr