Η Γερμανία θα εισαγάγει 400.000 εργαζομένους
Η Γερμανία σκοπεύει να προσελκύει 400.000 μετανάστες ετησίως, αφού η έλλειψη εργατικών χεριών είναι τέτοια που αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα
Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει, λοιπόν, να εισαγάγει 400.000 εξειδικευμένους εργαζομένους από το εξωτερικό για να καλύψει τόσο τις δημογραφικές ανισορροπίες στη χώρα όσο και την έλλειψη εργαζομένων σε καίριους τομείς της οικονομίας, που απειλεί να υπονομεύσει την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
«Αντιμετωπίζουμε γήρανση της αγοράς εργασίας και αυτήν την τάση θα την υπερβούμε μόνο με μια σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική», δήλωσε ο Κρίστιαν Ντιρ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), στην οικονομική WirtschaftsWoche, «πρέπει να πετύχουμε τον στόχο των 400.000 μεταναστών ετησίως το ταχύτερο δυνατόν».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κίνητρα για ετήσια προσέλκυση μεταναστών υπό την πίεση δημογραφικών ανισορροπιών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του νέου καγκελαρίου Ολαφ Σολτς μαζί με τους Πρασίνους και το FDP συμφώνησαν στην προγραμματική συμφωνία στη λήψη μέτρων, ώστε να καταστήσουν ελκυστικότερη την απασχόληση στη Γερμανία. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ένα point system για εργαζομένους εκτός Ε.Ε. καθώς και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας έχουν χαθεί 300.000 εργαζόμενοι, αφού το ισοζύγιο συνταξιούχων – νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας είναι αρνητικό. Αυτό το έλλειμμα υπολογίζεται ότι θα διευρυνθεί και το 2029 θα φτάσει τις 650.000. Ο συνολικός αριθμός για τις ελλείψεις προσωπικού θα μπορούσε να ανέλθει στα πέντε εκατομμύρια την προσεχή 8ετία. Παρά την πανδημία ο αριθμός των απασχολουμένων Γερμανών αυξήθηκε στα 45 εκατομμύρια.
Επειτα από δεκαετίες υπογεννητικότητας και ελλιπούς μετανάστευσης, η μείωση του αριθμού των εργαζομένων αποτελεί δημογραφική βόμβα για το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα. Ενώ οι συνταξιούχοι θα απολαμβάνουν ένα ολοένα αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν το διογκούμενο κόστος. Η αναντιστοιχία αυτή θα μπορούσε, άλλωστε, να προκαλέσει σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.