«Τρέχουν» τα πρόστιμα για ανεμβολίαστους 60 και άνω - Τι θα γίνει με την εστίαση
Από σήμερα αρχίζουν να βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο. Η κυβέρνηση όμως δεν προχωρά σε νέα μέτρα, καθώς βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας
Η ώρα του “λογαριασμού” για τους πολίτες άνω των 60 ετών, που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο, έφτασε, καθώς από σήμερα λήγει η προθεσμία υποχρεωτικού εμβολιασμού και ξεκινούν να “τρέχουν” τα πρόστιμα.
Σήμερα ξεκινάει ειδικότερα η διαδικασία της τελικής διασταύρωσης των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τον ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται στα 50 ευρώ για τον Ιανουάριο, καθώς η προθεσμία έληξε στα μέσα του μήνα και από το Φεβρουάριο θα είναι 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η υποχρεωτικότητα στις πιο ευαίσθητες αυτές ηλικιακές ομάδες έχει αποδώσει, καθώς μέχρι στιγμής το 90% των πολιτών άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό δηλαδή αυξήθηκε κατά 10% και σε απόλυτους αριθμούς από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.
Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να μην επεκτείνει – επί του παρόντος τουλάχιστον- την υποχρεωτικότητα και σε νεότερες ηλικίες ή σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
“Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον”, δήλωσε την Πέμπτη χαρακτηριστικά στον Ant1.
Η υποχρεωτικότητα έχει άλλωστε και πολιτικό κόστος, ενώ το σκεπτικό της κυβέρνησης, όταν επέβαλε τον υποχρεωτικό διά του προστίμου εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, ήταν να αποφευχθεί υπερβολικά μεγάλο κύμα νοσηλειών και να μη γονατίσει τελείως το ΕΣΥ, που λειτουργεί ούτως ή άλλως στα όρια του.
Στο Μαξίμου εξάλλου βλέπουν αποκλιμάκωση της πανδημίας παρότι χθες ο θλιβερός απολογισμός έφτασε και πάλι τα 95 θύματα σε μία ημέρα. Στην κυβέρνηση όμως στέκονται στη θετικότητα, που έχει όπως λένε μειωθεί και έχει σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το όριο συναγερμού τις τελευταίες ημέρες. Βλέπουν επίσης σημαντική κάμψη στα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά παραδέχονται πως όσο κυκλοφορεί ακόμη η Δέλτα, στην οποία οφείλονται κατά κύριο λόγο οι διασωληνώσεις, η μάχη δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένεται να τεθούν σήμερα στην καθιερωμένη σύσκεψη για τον κορονοϊό στο Μαξίμου, υπό τον κ.Μητσοτάκη. Επί του παρόντος πάντως η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει νέα μέτρα, αναμένοντας να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.
Σημειωτέον ότι από αυτή την εβδομάδα τα τεστ στα σχολεία μειώνονται ξανά στα δύο εβδομαδιαίως, με το σκεπτικό ότι πλέον τα παιδιά βρίσκονται ήδη στη “φούσκα” της τάξης εδώ και μία εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί πως η επιστροφή στα θρανία στέφθηκε με επιτυχία.
Η αισιοδοξία της κυβέρνησης φαίνεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο πακέτο στήριξης της εστίασης έχει σχεδιαστεί για δύο εβδομάδες, διότι στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι τα περιοριστικά μέτρα στη διασκέδαση θα έχουν αρθεί μέχρι τότε. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα από τις 24 Ιανουαρίου, εφόσον η εικόνα παραμείνει σταθερή και αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: News247.gr