Κορονοϊός: Αγωνία για το πού θα φτάσουν τα κρούσματα (vids)
Εφιαλτικά σενάρια για 20.000 κρούσματα έως τα τέλη Ιανουαρίου – «Κλειδώνουν» τη Δευτέρα τα νέα μέτρα
Εν όψει της μεγάλης έκρηξης κρουσμάτων που αναμένουν οι επιστήμονες μετά τις γιορτές, υπό την σκιά της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον και με το 5ο κύμα της πανδημίας να καραδοκεί, συνεδριάζει αύριο η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η επιτροπή αναμένεται να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, να αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και να προτείνει επιπλέον περιορισμούς εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Όλα τα παραπάνω, τη στιγμή που οι επιστήμονες αναμένουν εκτόξευση κρουσμάτων μετά τις γιορτές, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και… για 20.000 κρούσματα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Μάλιστα, ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας είναι πως τα… πιο αισιόδοξα σενάρια κάνουν λόγο για 12.000 κρούσματα.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση αναμένεται να αρχίσει να φαίνεται από αυτή την Τρίτη, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη αναμένεται να έχουμε 9.000 κρούσματα.
20.000 κρούσματα έως τα τέλη Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη «είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξη Όμικρον. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον».
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τις 20.000 κρούσματα!»
«Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε την εκτίμηση πως οδεύουμε ολοταχώς σε… πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα κυμαίνεται στις 10.000 με 12.000 κρούσματα.
Απαντώντας στην ερώτηση τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες σχετικά με την πορεία των κρουσμάτων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα δούμε μία αύξηση.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test» είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Ποια τα σενάρια στο «τραπέζι»
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι σε σχέση με ό,τι ήδη ισχύει για τις μέρες μέχρι και την Πρωτοχρονιά θεωρείται απίθανο. Ό,τι αποφασιστεί θα ισχύσει από 3 Ιανουαρίου.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια. Από τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» είναι να κλείνει η εστίαση στις 12 ή να ανασταλεί εντελώς η λειτουργία για κάποιες ημέρες. Επίσης να είναι μόνο καθήμενοι.
Παράλληλα, εξετάζεται μείωση του ποσοστού πληρότητας στα νυχτερινά κέντρα ενώ «κλειδωμένη» θεωρείται και η αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας. Αναφορικά με τα γήπεδα εξετάζεται η πληρότητα μέχρι 30% ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων.
Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συζητήσουν και την αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία. Δηλαδή τροποποίηση του 50+1%.
Διεύρυνση κριτηρίων χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων
Διευκρινίσεις για την διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων που αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών με στόχο να τα λάβουν όσο περισσότεροι ασθενείς γίνεται, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.
Όπως αναφέρει χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. «Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid» σημειώνει η κ. Γκάγκα.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό, ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και σε περίπτωση έγκρισης οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται σε προκαθορισμένο ραντεβού.
Πηγή: in.gr