Κορονοϊός: Πέντε ακόμα περιοχές της χώρας μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο»
Ολοένα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας, καθώς άλλες πέντε περιοχές εισήλθαν στο «βαθύ κόκκινο» της εξάπλωσης του κορονοϊού. Πρόκειται για τις Θεσπρωτία, Άρτα, Λακωνία, Κορινθία και το Ρέθυμνο.
Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με τον κορονοϊό να σαρώνει κάθε γωνιά της, αποτυπώνει πλέον ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας μας.
Ο χάρτης «κοκκινίζει» ολοένα και περισσότερο, αφού σήμερα ακόμα πέντε περιοχές μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο», από το «πορτοκαλί» που ήταν.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πρόκειται για τη Θεσπρωτία, το Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Λακωνία και την Κόρινθο.
Οι 24 από τις 50 περιοχές της χώρας παραμένουν σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) και είναι οι:
Θεσσαλονίκη
Αρκαδία
Άγιον Όρος
Αχαΐα
Λάρισα
Μαγνησία
Κιλκίς
Ημαθία
Πιερία
Έβρος
Πέλλα
Ξάνθη
Δράμα
Μεσσηνία
Σέρρες
Τρίκαλα
Καβάλα
Κοζάνη
Καρδίτσα
Χαλκιδική
Ιωάννινα
Φθιώτιδα
Θάσος
Λέσβος
Δείτε τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδα (σ.σ. χωρίς τις αλλαγές):
Οι δείκτες που επηρεάζουν τον επιδημιολογικό χάρτη
Σημειώνεται πως ο επιδημιολογικός χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου.
Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω επιδημιολογικούς δείκτες:
* 7ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
* 14ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
* Δείκτης θετικότητας ελέγχων
* Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
* Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
* Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
* Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
* Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
* Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
* Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
* Πληρότητα συστήματος υγείας
* Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
* Ανάλυση μεταλλάξεων
Ψυχρολουσία με 87 θανάτους σε μία μέρα και αύξηση διασωληνωμένων – Κοντά στις 7.000 κρούσματα
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841 (ημερήσια μεταβολή +0,8%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,11 (95% ΔΕ: 1,02 – 1,20).
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει τη συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (61,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83,07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16,93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7,24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση τη δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Πηγή: in.gr