Kοινωνικό μέρισμα 2021: Πώς και πότε θα καταβληθεί
Διαβάστε αναλυτικά πως και πότε θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα 2021.
Ορθάνοικτο είναι το ενδεχόμενο να καταβληθεί εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους, σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή.
Κοινωνικό μέρισμα 2021: Αλλάζει όνομα
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η ενίσχυση, σύμφωνα με το STAR δε θα λέγεται «μέρισμα», καθώς λόγω της πανδημίας έχουμε θηριώδες έλλειμμα, αλλά θα δοθεί με την ονομασία «μέτρα έκτακτης ανάγκης».
Παρά το έλλειμμα στο 10μηνο καταγράφεται υπέρβαση φορολογικών εσόδων ύψους 1,2 δισ. ευρώ και συγκράτηση δαπανών κατά 390 εκατ. ευρώ που επιτρέπει να δοθεί η οικονομική ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί ήδη πως προσαυξάνεται στο διπλάσιο για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).
Για πρώτη φορά θα υπάρξει σύσταση στις επιχειρήσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στην τιμολογιακή τους πολιτική, δηλαδή να απορροφήσουν το κόστος από τις αυξήσεις στην ενέργεια, με τη βάσιμη προσδοκία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και να αποφευχθούν πληθωριστικές πιέσεις.
Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης, πέρα από την πεντάμηνη απαλλαγή τους από τις χρεώσεις ΥΚΩ στο ρεύμα
Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, προς το βράδυ θα ανοίξει η πλατφόρμα, ενώ από στιγμή σε στιγμή εκδίδεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για πρώτη φορά θα πάρουν επίδομα θέρμανσης και οι κάτοικοι σε Κοζάνη, Σέρρες, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα οι οποίοι ως τώρα καλύπτονταν από την τηλεθέρμανση.
Ο κρίσιμος παράγοντας
Κρίσιμος παράγοντας θα είναι και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους στις 6 Δεκεμβρίου η ΕΛΣΤΑΤ.
Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι σύμφωνα με όλους τους πρόδρομους δείκτες ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι αισθητά πάνω από 6,1% που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Αντίθετα όμως από τα καλά νέα στο μέτωπο της ανάπτυξης, η εκτόξευση του χρέους και η εκτίναξη του ελλείμματος αποτελούν τροχοπέδη για επιπλέον παροχές.
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι ανέβασε τον πήχη για την ανάπτυξη, προβλέπει υψηλό έλλειμμα της τάξης του 9,9% του ΑΕΠ στη γενική κυβέρνηση.
Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η άνοδος των τιμών της ενέργειας καθώς όσο συνεχίζεται θα αυξάνεται και το κονδύλι για την στήριξη των καταναλωτών .
Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να προβλέψει την ακριβή τροχιά των τιμών καθώς και το αν και πότε θα χρειασθεί νέα κρατική χρηματοδότηση για την αναπλήρωση πρόσθετων απωλειών στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Εμφανώς ανήσυχος και προβληματισμένος από τις εξελίξεις ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα σπάσει το φράγμα του 4% τους επόμενους δύο μήνες έναντι 3,4% που έκλεισε τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και αναλυτών η ταχύτητα των αυξήσεων δεν θα ανακοπεί τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ότι «η άνοδος των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα κορυφωθεί τον τρέχοντα χειμώνα και θα αρχίσουν να υποχωρούν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους».
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Τι ισχύει
Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).
Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη, καταβάλλεται συνολικά ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ. Με τη διπλή καταβολή του Δεκεμβρίου το ποσό θα φτάσει τα 600 ευρώ
Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα υπάρξει προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ
Έτσι, για παράδειγμα νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 350 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 700 ευρώ
Νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα μέλη λαμβάνει συνολικό ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ. Με την καταβολή του Δεκεμβρίου θα λάβει 800 ευρώ.
Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αρα με την καταβολή του Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα λάβουν επιπλέον 900 ευρώ.
Πέρυσι τη διπλή ενίσχυση είχαν λάβει 256.563 νοικοκυριά. Ωστόσο στην καταγραφή του Αυγούστου ο αριθμός των ευάλωτων νοικοκυριών μειώθηκε στα 215.000.
Πιθανότητες για 500αρι σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους
Η απόδοση ενός «μερίσματος ανάπτυξης» για κοινωνικές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και οι υγειονομικοί οι οποίοι συνεχίζουν να «βάζουν πλάτη» για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη «Δ», είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αν η ανάπτυξη για φέτος ξεπεράσει το 5,9%.
Στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στο Blooomberg ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 5,9% είναι… συντηρητική, λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη αναθεώρηση που ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται πλέον στο 5,9% από 3,6% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι και τη ΔΕΘ.
Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Συνεπώς, τα νέα θετικά μέτρα θα πρέπει να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις.
Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που «κερδίζουν πόντους» λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, είναι και απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά την πανδημία.
Ωστόσο, η βασική ιδέα δεν θα προχωρήσει αν δεν κλειδώσει η ανάπτυξη για φέτος και δεν είναι οριστικό πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν γι’ αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Τούτο, με δεδομένο ότι το μέτρο θα έχει έννοια αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν υλοποιηθεί το μέτρο.
Πάντως, η αρχή μέτρων τέτοιου χαρακτήρα ξεκίνησε ήδη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ την καταβολή διπλάσιας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο καλύπτοντας τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τους μακροχρόνια ανέργους.
Τι ετοιμάζουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο όσοι δεν έλαβαν στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021 αναδρομικά. Δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας.
Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τελικά προχωρήσει πάντως, θα οριστεί μια βασική οικονομική ενίσχυση (π.χ. 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου.
Όλα όσα ισχύουν για τους υγειονομικούς
Σε ό,τι αφορά το «δώρο» προς τους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο «δώρο» πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές.
Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μπει αναγκαστικά σε αναστολή εργασίας. Ένα ίσως πιο σοβαρό ερώτημα είναι το τι θα γίνει και με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.
Πηγή: newsme.gr