Αθήνα: Μετακομίζουν τα υπουργεία, αλλάζει το κέντρο της πόλης

Η αλλαγή θέσεων των υπουργείων αναμένεται να αλλάξει ριζικά το κέντρο της Αθήνας

Αθήνα: Μετακομίζουν τα υπουργεία, αλλάζει το κέντρο της πόλης

Διαμερίσματα προσιτού κόστους, που θα απευθύνονται σε νέα νοικοκυριά, ξενοδοχεία μπουτίκ ή πολυτελείας, βιοκλιματικά κτίρια γραφείων και επιπλωμένα διαμερίσματα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της αγοράς ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας. Αυτή την περίοδο γίνονται οι απαιτούμενες «ζυμώσεις», οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα της πόλης τα επόμενα χρόνια, μέσω της αξιοποίησης και αλλαγής χρήσης εκατοντάδων κτιρίων, τόσο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και ιδιωτών. Στελέχη της αγοράς ακινήτων, όπως ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand Real Estate, υπολογίζουν ότι τα επόμενα επτά χρόνια, τουλάχιστον 200 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας θα αλλάξουν χρήση, χρήστες και πιθανώς και ιδιοκτήτες. Ο κ. Ανδριόπουλος εκτιμά ότι θα διοχετευθούν στην αγορά κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων.

Κινητήριο μοχλό των παραπάνω επενδύσεων θα αποτελέσει η αποχώρηση μεγάλων χρηστών κτιρίων στο κέντρο τα επόμενα χρόνια. Υπουργεία, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες, όπως η ΔΕΗ, σχεδιάζουν να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν πολλά και σημαντικά κτίρια σε όλο το κέντρο. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει να μεταφέρει στο Ελληνικό το σύνολο των διοικητικών της υπηρεσιών στην Αττική, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε 18 κτίρια. Η αξία της συμφωνίας των δύο πλευρών ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ. Η μετεγκατάσταση προβλέπεται ότι θα συμβεί εντός του 2025, όταν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί ο πύργος γραφείων, επιφανείας 40.000 τ.μ. που θα κατασκευάσει η Lamda Development στη Λ. Βουλιαγμένης.

Ακόμα σημαντικότερη όμως θα είναι η επίδραση του σχεδίου μεταστέγασης εννιά υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ. Μόλις ολοκληρωθεί η επένδυση για την ανάπλαση της έκτασης στην ΠΥΡΚΑΛ, κάτι που αναμένεται την περίοδο 2025-2026, θα προκύψουν 127 κενά κτίρια, συνολικής επιφανείας 350.000 τ.μ., τα περισσότερα εκ των οποίων στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών είναι και εμβληματικά κτίρια, όπως αυτά που στεγάζουν το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος και τα οποία θεωρούνται «φιλέτα». Η κυβέρνηση μελετάει ήδη τη μελλοντική αξιοποίηση των κτιρίων που θα απελευθερωθούν.

Σε μεγάλο βαθμό, στόχος είναι τα περισσότερα εξ αυτών να μετατραπούν σε κοινωνικές κατοικίες μέσω έργων ΣΔΙΤ, που θα προκηρυχθούν από το 2023 και μετά, όταν αρχίσει να προχωράει και η ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ. Αναλύοντας το σκεπτικό αυτό στο πρόσφατο συνέδριο ακινήτων Prodexpo, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι η κίνηση θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς όχι μόνο θα εξασφαλιστεί στέγη σε ανθρώπους χαμηλότερων εισοδημάτων, αλλά θα βελτιωθεί και το κυκλοφοριακό, καθώς με τη μετεγκατάσταση περισσότερων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης θα περιοριστούν και οι ανάγκες μετακινήσεων. Επιπλέον, τα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Κινητοποίηση κεφαλαίων αναμένεται και από την αποχώρηση της ΔΕΗ από τα κεντρική της γραφεία στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η ΔΕΗ έχει υπογράψει συμφωνία μακροχρόνιας εκμετάλλευσης του πρώην στρατοπέδου «Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Πλέσσα Μιχαήλ» στη Λεωφόρο Μεσογείων 211, απέναντι από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Πρόκειται για μια έκταση 18,6 στρεμμάτων, η οποία θα μισθώνεται από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 10. Εκεί δρομολογείται ήδη η κατασκευή των νέων κεντρικών γραφείων της επιχείρησης, όπως επίσης και ένα πρότυπο κατάστημα προβολής και προώθησης όλων της των προϊόντων και υπηρεσιών. Στόχος είναι τα νέα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί μέχρι το τέλος του 2025.

Αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την αξιοποίηση ενός ολόκληρου οικοδομικού τετραγώνου στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για το τετράγωνο που περικλείει τις οδούς Χαλκοκονδύλη, 3ης Σεπτεμβρίου, Καποδιστρίου και Πατησίων και στο οποίο είχαν αναπτυχθεί οι διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ από το 1959 και μετά.

Λίγα μέτρα από εκεί βρίσκεται και το πρώην «Μινιόν», ένα κτίριο 20.000 τ.μ., το οποίο επίσης οδεύει προς αξιοποίηση, πάνω από 20 χρόνια από τότε που έκλεισε τις πόρτες του. Για την πώληση του ακινήτου (συγκεκριμένα των 16.000 τ.μ. που ανήκαν στη Folli-Follie) έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία, με τις προσφορές να κατατίθενται σε μερικές ημέρες. Για το ακίνητο εμφανίζονται να ενδιαφέρονται σχήματα όπως η Prodea-Dimand Real Estate, η Brown Hotels και άλλοι επενδυτές, καθώς θεωρείται ιδανικό ακίνητο για τη δημιουργία ξενοδοχείου ή κτιρίου γραφείων.

Πηγή: kathimerini.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110