Γώγος: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας - Έκκληση για εμβολιασμό»

Ο Χαράλαμπος Γώγος κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, τόνισε πως έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και έκανε έκκληση για εμβολιασμό

Γώγος: «Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας - Έκκληση για εμβολιασμό»

Έκκληση σε ανεμβολίαστους και κυρίως σε όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν άμεσα, σε όσους επιστρέφουν από διακοπές να δείξουν την αναγκαία υπευθυνότητα - test στην επιστροφή τους και παράλληλα να τηρούν τους κανόνες προστασίας - και στους υπευθύνους να προβαίνουν σε αναγκαίους ελέγχους απηύθυνε ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. «Μέχρι να έχουμε το αναγκαίο ποσοστό ανοσίας που μπορεί να φτάνει και πάνω από το 80-85% πρέπει αυστηρά να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Παράλληλα κάλεσε τους συναδέλφους του (περίπου 10%) υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν γιατί, όπως είπε, τα νοσοκομεία είναι δύσκολο να λειτουργήσουν και παράλληλα με αυτό το τρόπο οι υγειονομικοί θα αποδείξουν ότι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αποτελεί κατ΄ εξοχήν συνειδησιακό θέμα.

«Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο και είμαστε μακριά από τον έλεγχο της πανδημίας», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι η επανεμφάνιση της λοίμωξης Covid-19, υπό την μορφή του νέου τέταρτου κύματος έχει να κάνει κυρίως με την παρουσία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία έχει επικρατήσει παντού λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της. Υπογράμμισε ότι κυρίως αποτελεί πρόβλημα για μη εμβολιασμένα άτομα, ωστόσο φαίνεται ότι συμπτωματικά άτομα με πλήρη εμβολιασμό μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, για μικρότερο όμως χρονικό διάστημα, ενώ για ασυμπτωματικά εμβολιασμένα άτομα δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα. Αναμφισβήτητα όμως, τόνισε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης αφορά σε ανεμβολίαστους που έχουν μεγάλες πιθανότητες να κολλήσουν και άρα να μεταδώσουν τον ιό.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για συνεχή αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με 4%. Επίσης επιβεβαιώνεται, όπως είπε, η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, πάνω από 85% των δειγμάτων που ελέγχονται.

Η πανδημία αυτήν τη στιγμή αποτελεί κυρίως νόσο των νέων με την διάμεση ηλικία να είναι στα 29 έτη, ωστόσο αρχίζει σταθερά να εμφανίζεται μια μεταστροφή στις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψης, κάτι που πιέζει το σύστημα υγείας, τόνισε ο καθηγητής. Παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ και συνεχής αύξηση του δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, με την τελευταία εικόνα να είναι 290 εισιτήρια και 219 εξιτήρια.

Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα ήταν 251 ασθενείς έναντι 166 που ήταν πριν από 3 εβδομάδες. Το σύνολο των νοσηλευομένων μέχρι χθες ήταν 1.872, έναντι 961 πριν από 4 εβδομάδες. Η αύξηση στις ΜΕΘ το τελευταίο 10ημερο είναι 29,44%. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι γύρω στο 41%, ενώ στις ΜΕΘ η κάλυψη έχει φτάσει περίπου στο 60%, ενώ στην Κρήτη φτάνει στο 96,5%. Η μεγάλη πλειοψηφία των νοσηλευομένων, όπως είπε, είναι ανεμβολίαστοι.

«Αυτή τι στιγμή έχουμε την μικρότερη αναλογία διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Γώγος. Είναι αναγκαία τόνισε η θωράκιση και προετοιμασία του συστήματος υγείας που θα αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων και παράλληλα θα έχει να ανταποκριθεί στο στοίχημα της εξυπηρέτησης και των υπολοίπων non covid νοσημάτων.

Παραλλαγή Δέλτα και εμβόλια

Συνολικά έχουν καταγραφεί 210 εκατ. κρούσματα και 4,5 εκατ. θάνατοι. Με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα με την αυξημένη μεταδοτικότητα χθες καταγράφηκαν περίπου 700.000 νέα κρούσματα και 10.000 θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Από την άλλη 4,8 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί και μόνο 1,86 δισ. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό 23,8% του πληθυσμού.

Ο κ. Γώγος επισήμανε την ανάγκη για γενικότερη θεώρηση του προβλήματος τόσο από την πλευρά των μέτρων προστασίας όσο και από την πλευρά της διάθεσης εμβολίων και σε χώρες με μικρή διαθεσιμότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Τα υπάρχοντα εμβόλια, πρόσθεσε είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα του ιού σε σχέση με την πρόκληση της σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου, σε ποσοστό πάνω από 90%. Είναι λιγότερο δραστικά στην πρόκληση λοίμωξης σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 60 και 88% και η λοίμωξη που προσκαλείται είναι πολύ ελαφριά.

«Παρότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά δεν είναι τέλεια και μπορεί να προκληθεί λοίμωξη ήπια και σε πλήρως εμβολιασμένους και παρότι η πιθανότητα νόσησης είναι πολύ μικρή η μεγάλη αύξηση του αριθμού τους μπορεί να οδηγήσει και σε νόσο και μετάδοση και αυτό οφείλεται στην παρουσία του στελέχους Δέλτα με την μεγάλη μεταδοτικότητα και κάποιου βαθμού μικρή ανοσιακή διαφυγή».

Η ευρύτερη και σε παγκόσμια επίπεδο εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί το κύριο εργαλείο αυτήν τη στιγμή που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα για την οριστική και ολιστική αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ο κ. Γώγος. Πρόσθεσε επίσης ότι η επιστημονική έρευνα επεκτείνεται και στην θεραπευτική αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110