Τουρισμός: Βρετανικό «όχι» στα ελληνικά νησιά
Το καλοκαίρι έφτασε και μαζί του η διάθεση των τουριστών να έρθουν στη χώρα μας προκειμένου να απολαύσουν την απέραντη ομορφιά των ελληνικών νησιών.
Το άνοιγμα της αγοράς έφερε ξανά τα χαμόγελα στους πολίτες και στους καταστηματάρχες, την ίδια στιγμή που οι πρώτοι τουρίστες ετοιμάζονται να επισκεφθούν την Ελλάδα για να περάσουν τις διακοπές τους. Φυσικά και αυτήν τη θερινή περίοδο αρνητικός παράγοντας είναι ο κορονοϊός, αφού όλος ο κόσμος θα αναγκαστεί να κάνει διακοπές κάτω από τη σκιά του.
Τα δεδομένα γύρω από την πανδημία μπορεί να αλλάξουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά η δίψα των τουριστών για να έρθουν στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας ήταν ανέκαθεν ένα από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού τουρισμού, αφού μεγάλος αριθμός Βρετανών βρισκόταν στη χώρα μας από τις αρχές έως τα τέλη του καλοκαιριού. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών γίνονταν και αρνητικοί πρωταγωνιστές εξαιτίας της αδυναμίας τους στο αλκοόλ και στα ξέφρενα πάρτι. Άλλωστε, δεν λείπουν κάθε χρόνο από τα ελληνικά νησιά οι εικόνες με τα… ξεσαλώματα των Άγγλων, ειδικά τις νυχτερινές ώρες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αυτές οι εικόνες, ωστόσο, ενδέχεται να μην υπάρξουν φέτος στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας και της βρετανικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το βρετανικό κράτος δεν ενέταξε πριν από λίγες ημέρες την Ελλάδα στην «πράσινη λίστα», προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση στους Βρετανούς. Μάλιστα, την ίδια αντιμετώπιση είχαν, μεταξύ άλλων, και Πορτογαλία, Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Σρι Λάνκα, Σουδάν και Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Σύμφωνα με το βρετανικό σύστημα, όσες χώρες βρίσκονται στην «πορτοκαλί λίστα», όσοι τις επισκεφθούν και επιστρέψουν στη Βρετανία είναι υποχρεωμένοι να μένουν καραντίνα στο σπίτι τους για δέκα μέρες. Επίσης, πρέπει να κάνουν τρία μοριακά τεστ, ένα πριν φύγουν και δύο αφού επιστρέψουν από το ταξίδι τους. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τα προαναφερθέντα, αντιμετωπίζουν πρόστιμο 1.750 λιρών (περίπου 2.000 ευρώ).
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Βρετανίας έπληξαν ιδιαίτερα την Πορτογαλία, αφού είχε πάρει αρχικά την έγκριση για να βρεθεί στην «πράσινη λίστα», με αποτέλεσμα αρκετοί Βρετανοί να σπεύσουν να κλείσουν τις διακοπές τους στη χώρα. Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση ένταξης της Πορτογαλίας στην «πορτοκαλί λίστα». Μεταξύ άλλων είπε: «Το ποσοστό θετικότητας σχεδόν διπλασιάστηκε από την τελευταία αξιολόγηση της Πορτογαλίας και έχει εντοπιστεί και η λεγόμενη ινδική παραλλαγή». Αρκετοί όμως θεωρούν την ύπαρξη του κορονοϊού ως δικαιολογία για το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για εκδίκηση λόγω του Brexit. Επίθεση κατά της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον εξαπέλυσαν και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες σημείωσαν σημαντική πτώση στο χρηματιστήριο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του επικεφαλής πρακτορείου πολυτελών ταξιδιών, Πολ Τσαρλς, ο οποίος ανέφερε: «Είναι τραγική απόφαση και απειλεί θέσεις εργασίας και την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού τομέα. Δείχνει ότι δεν γνωρίζουν τους ασφαλείς προορισμούς διεθνώς και δεν συνάδει με το πώς ταξιδεύουν οι πολίτες άλλες χωρών. Οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα έπρεπε να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε περισσότερους προορισμούς. Κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες δουλειές στις αερομεταφορές και στον τουρισμό. Θέλουν να διαιωνίσουν ένα κλίμα φόβου στα ταξίδια».
Η τουριστική κρίση στις τάξεις της Μεγάλης Βρετανίας αν μη τι άλλο επηρεάζει και τον παγκόσμιο τουρισμό, αφού κάθε καλοκαίρι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της επισκέπτεται όλο τον κόσμο, έχοντας μάλιστα στις πρώτες επιλογές και την Ελλάδα. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Τρίτη και θα έχει ενδιαφέρον το πόσο θα θελήσουν οι Βρετανοί να πάρουν το ρίσκο και να βρεθούν σε όσες χώρες δεν πήραν την έγκριση για να τοποθετηθούν στην «πράσινη λίστα». Η επόμενη αξιολόγηση των λιστών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει στις 28 Ιουνίου και σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα ο Μπόρις Τζόνσον είναι αποφασισμένος η χώρα να απαλλαγεί απ’ όλους τους περιορισμούς στις 21 Ιουνίου και μάλιστα έχει προειδοποιήσει ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε σκληρά μέτρα. Οι τελευταίες μέρες του τρέχοντος μήνα θα παίξουν κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού τουρισμού, στον οποίο πρωτοστατεί, μεταξύ άλλων, και η χώρα μας. Σε περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει εκτός «πράσινης λίστας» και τον Ιούλιο, τότε σημαντικό μέρος του τουρισμού μας θα κληθεί να πορευτεί χωρίς να υπολογίζει στους Βρετανούς. Εκτός αν οι ίδιοι οι Βρετανοί πάρουν το ρίσκο και κατακλύσουν τα νησιά μας, επιστρέφοντας στην πατρίδα τους όπου τους περιμένει υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ