Χιλιάδες μετανάστες συρρέουν στις ακτές της Ισπανίας
Η Ισπανική κυβέρνηση κάλεσε για εξηγήσεις τον πρέσβη του Μαρόκου και προχώρησε στην απέλαση 1.500 μεταναστών από τους έξι χιλιάδες που προσέγγισαν τις ακτές της Θέουτα
Σοβαρή μεταναστευτική κρίση αντιμετωπίζει η Ισπανία τις τελευταίες ώρες, καθώς στον θύλακα της Θέουτα, στο Μαρόκο, συρρέουν χιλιάδες μετανάστες από χθες.
Για να διαχειριστεί την κρίση, η ισπανική κυβέρνηση ανέπτυξε στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι ισπανικές αρχές έκαναν λόγο για «ρεκόρ» και μάλιστα εν μέσω της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στη Μαδρίτη και στο Ραμπάτ για το θέμα των μεταναστών.
Κολυμπώντας, ή με τα πόδια, μετανάστες έφθαναν από το πρωί ως το βράδυ χθες σε αυτό το ισπανικό έδαφος βορειοδυτικά του Μάγρεμπ, αναχωρώντας από μαροκινές παραλίες μερικά χιλιόμετρα νότια από τη Θέουτα, ανέφερε εκπρόσωπος της νομαρχίας του ισπανικού θύλακα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας πως πρόκειται για αριθμό άνευ προηγουμένου.
Το πρωί η Θέουτα έστειλε πίσω στο Μαρόκο 1.500 από τους περίπου 6.000 μετανάστες που εισήλθαν τη Δευτέρα (17/5), στον ισπανικό θύλακα, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών.
«Περίπου 6.000 άνθρωποι» εισήλθαν στη Θέουτα και «αυτή τη στιγμή έχουμε στείλει πίσω 1.500 από τους ανθρώπους αυτούς και συνεχίζουμε αυτές τις επιστροφές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, μιλώντας στη δημόσια ισπανική τηλεόραση.
Εξάλλου, από τη νομαρχία της Μελίγια ανακοινώθηκε πως συνολικά «περισσότεροι από 300» άνθρωποι προερχόμενοι από «την Υποσαχάρια Αφρική» επιχείρησαν να διασχίσουν τον φράκτη σήμερα «γύρω στις 4:45» (5:45 ώρα Ελλάδας). Από αυτούς, «85 άνδρες και μία γυναίκα κατάφεραν να εισέλθουν», διευκρίνισε η νομαρχία σε ανακοίνωσή της.
Η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, δήλωσε στον Μαροκινό πρέσβη ότι η Μαδρίτη απορρίπτει και αποδοκιμάζει τη μαζική είσοδο μεταναστών από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.
«Κάλεσα τον Μαροκινό πρέσβη εδώ για να εκφράσω τη δυσαρέσκεια και την απόρριψή μας στη μαζική εισροή Μαροκινών μεταναστών στη Θέουτα και τους υπενθύμισα ότι οι συνοριακοί έλεγχοι πρέπει να αποτελούν κοινή ευθύνη του Μαρόκου και της Ισπανίας», τόνισε η Ισπανίδα ΥΠΕΞ σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει διάλογο για ζητήματα μετανάστευσης τις επόμενες ημέρες.