Το Θέατρο Λυκαβηττού περνάει στα χέρια του Δήμου Αθηναίων και ανοίγει...
Σε τροχιά επανένταξης στην πολιτιστική ζωή το Θέατρο Λυκαβηττού καθώς η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) συναίνεσε στην ικανοποίηση αιτήματος του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση της διαχείρισης του χώρου.
Στην ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος του Δήμου Αθηναίων, την παραχώρηση της διαχείρισης του χώρου του θεάτρου του Λυκαβηττού, συναίνεσε η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο δήμος θα προκηρύξει αμέσως τον διαγωνισμό για την υποστύλωση του θεάτρου, με στόχο να επιτύχει την επαναλειτουργία του το καλοκαίρι του 2022. Ενώ θα αναθέσει και την εξειδίκευση της αρχιτεκτονικής μελέτης, που αναδείχθηκε μέσω διαγωνισμού για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Ως αντάλλαγμα, η ΕΤΑΔ θα λαμβάνει ετήσιο μίσθωμα και μέρος των εσόδων από τον χώρο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ο Δήμος Αθηναίων έχει την κυριότητα και διαχείριση του λόφου του Λυκαβηττού, εκτός από τα 35,6 στρέμματα που βρίσκονται στην κορυφή του, τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο.
Επί σειράν ετών ζητούσε την παραχώρησή τους, ωστόσο αυτή δεν προχώρησε ποτέ επειδή η ΕΤΑΔ (η οποία, αξίζει να σημειωθεί, βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου) δεν επιτρεπόταν να παραχωρήσει κάποιο από τα ακίνητά της χωρίς αντάλλαγμα. Τελικώς, πριν από λίγο καιρό επετεύχθη συμφωνία για τη μίσθωση του χώρου στον Δήμο Αθηναίων, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το δημοτικό συμβούλιο και εστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί.
«Η συμφωνία αφορά το θέατρο του Λυκαβηττού, που παραμένει κλειστό από το 2008 λόγω στατικών ζητημάτων, και τον περιβάλλοντα χώρο του», εξηγεί ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. «Ο χώρος θα μισθωθεί από τον δήμο έναντι 33.000 ευρώ/μήνα, ποσό που υπολογίστηκε με βάση μελέτη ορκωτού εκτιμητή και θα καταβάλλει στην ΕΤΑΔ επιπλέον 20% από οποιαδήποτε έσοδα προκύπτουν από τη διαχείριση του χώρου».
Το καλό της συγκεκριμένης συμφωνίας είναι ότι ο δήμος δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που είχε ξεκινήσει η ΕΤΑΔ υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ Γιάννη Πολύζου. «Η ΕΤΑΔ είχε επικαιροποιήσει τη μελέτη για την αποκατάσταση του θεάτρου (σ.σ. το έργο είχε αναλάβει ο καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Καραδήμας) και θα μας παραδώσει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να προκηρύξουμε διαγωνισμό για τις εργασίες. Οι αναγκαίες στατικές επεμβάσεις δεν είναι βαριές και έτσι φιλοδοξούμε να επανεντάξουμε το θέατρο στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας το επόμενο καλοκαίρι», λέει ο κ. Τσιατσιάμης. Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι ο δήμος θα αναλάβει ο ίδιος τη διαχείριση του θεάτρου.
«Ο δήμος έχει ήδη δύο πολιτιστικούς οργανισμούς και μακρά εμπειρία στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Το θέατρο του Λυκαβηττού θα ενταχθεί σε έναν από αυτούς ως αυτόνομη μονάδα. Επιθυμία μας πάντως είναι να πραγματοποιούνται και κάποιες εκδηλώσεις (μουσικές, θεατρικές) με ελεύθερη είσοδο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης από όλους».
Σε ό,τι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, ο δήμος θα συνεχίσει όπως σχεδίαζε η ΕΤΑΔ, δηλαδή με τη μελέτη που αναδείχθηκε πρώτη από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πριν από ένα έτος. «Θα καλέσουμε το γραφείο που βραβεύτηκε (σ.σ. “Topio7 architects-landscape architects” Κατερίνα Ανδρίτσου, Πανίτα Καραμανέα και Θανάσης Πολυζωίδης) να εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατήσουμε τα απαραίτητα έργα. Το θέατρο όμως θα πρέπει να λειτουργήσει και πριν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν».
Εργασίες
Οσον αφορά τον υπόλοιπο λόφο, τις ημέρες αυτές ξεκινούν εργασίες (προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ) οι οποίες βασίστηκαν στο πρόγραμμα συνεργασίας του δήμου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιατσιάμη, περιλαμβάνουν αντιδιαβρωτικά έργα (με ήπιες μεθόδους, όπως γεωυφάσματα) στο πρανές της νοτιοανατολικής πλευράς, πάνω από τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την αποκατάσταση της πεζοπορικής διαδρομής, μήκους 3 χλμ., τον καθαρισμό του λόφου στα δύσβατα σημεία και την επαναλειτουργία των παλαιών αναψυκτηρίων (όπως η «Πράσινη Τέντα»).
«Πρόκειται για έργα προτεραιότητας που προέκυψαν μέσα από κάποιες οραματικές ιδέες που επεξεργαστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων στο ΕΜΠ για τον χώρο του Λυκαβηττού», λέει ο Θάνος Παγώνης, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. «Τα έργα αυτά βασίζονται σε σενάρια βελτίωσης της προσβασιμότητας του χώρου μέσα από ένα ενιαίο πλαίσιο στρατηγικής για τον λόφο και περιλαμβάνουν από άμεσα υλοποιήσιμες παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία δικτύου μονοπατιών και η πεζοδρόμηση της οδού πρόσβασης, έως πιο οραματικά, όπως η δημιουργία ενός cable car από τον Ευαγγελισμό έως την κορυφή του λόφου. Με την έννοια αυτή, η διαχείριση του χώρου του θεάτρου από διαφορετικό φορέα ήταν μια στρέβλωση που ορθώς επιλύεται. Θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση του χώρου, ενώ τα έσοδα από την εκμετάλλευση του θεάτρου θα πρέπει να συμβάλουν στη συντήρηση ολόκληρου του Λυκαβηττού».
Πηγή: kathimerini.gr