Προς έγκριση στις 11 Μαρτίου το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει συνάψει συμφωνία και με δύο ακόμα εταιρίες που περιμένουν την έγκριση των εμβολίων τους
Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ανάψει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Johnson & Johnson για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε στο πρακτορείο Bloomberg ότι η έγκριση κυκλοφορίας του συγκεκριμένου εμβολίου, το οποίο είναι μονοδοσικό και δεν απαιτεί συνθήκες βαθείας κατάψυξης για να συντηρηθεί, αναμένεται στις 11 Μαρτίου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές του ΕΜΑ με τις ρωσικές Αρχές για το εμβόλιο Sputnik V και ίσως αρχίσουν σύντομα να παραλαμβάνουν τα σχετικά δεδομένα για την αξιολόγησή του.
Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει ότι οι πρώτες παραδόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson, που έκριναν πρόσφατα αποτελεσματικό και ασφαλές εμπειρογνώμονες της αμερικανικής ρυθμιστικής Αρχής FDA, αναμένονται στις αρχές Απριλίου κι ότι θα πυκνώσουν το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε χθες στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της συνόδου κορυφής στους Ευρωπαίους ηγέτες στοιχεία που προβλέπουν δραστική αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τους επόμενους μήνες.
Εντείνεται η πίεση για επίσπευση της εκστρατείας εμβολιασμού στα κράτη μέλη
Το συμβόλαιο προαγοράς που συνήψε η ΕΕ με την Johnson & Johnson προβλέπει την προμήθεια εμβολίων για 200 εκατ. ανθρώπους με οψιόν για άλλες 200 εκατ. δόσεις. Στο μεταξύ ο ΕΜΑ συνεχίζει την αξιολόγηση ακόμα δύο άλλων των εμβολίων, της CureVac και της Novavax.
H Κομισιόν έχει συνάψει συμφωνίες αγοράς 225 εκατ. δόσεων από την πρώτη και ολοκλήρωσε τις διερευνητικές επαφές με τη δεύτερη για την προμήθεια 100 εκατ. δόσεων.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν στους Ευρωπαίους ηγέτες δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διατεθεί στον πληθυσμό πάνω από 20 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν παραδοθεί στα 27 κράτη μέλη, εγείροντας έτσι αμφιβολίες για την ικανότητα των εθνικών υγειονομικών Αρχών να διαχειριστούν την προσδοκώμενη αύξηση των υπό παράδοση ποσοτήτων και να κινητοποιήσουν τους αναγκαίους μηχανισμούς για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.
Τα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca και οι περιορισμοί στη χρήση του σε ηλικιωμένους πυροδότησαν σκεπτικισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία όπου παραμένουν αδιάθετες μεγάλες ποσότητες του συγκεκριμένου εμβολίου.