Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα
Η οικονομία της Τουρκίας δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της συνεχούς διολίσθησης στην ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος με τις σωρευτικές απώλειες να κυμαίνονται άνω του 20% από την αρχή του 2020.
Η κατρακύλα της τουρκικής λίρας φαίνεται ότι δεν έχει σταματημό, καθώς το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, εν μέσω ενός σπιράλ προβλημάτων που ταλανίζει την εθνική οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε ακόμη και στο επίπεδο των 7,4625 λιρών ανά δολάριο, χάνοντας και το στήριγμα των 7,45 λιρών ανά δολάριο. Μάλιστα, οι σωρευτικές απώλειες για το τουρκικό νόμισμα, από την αρχή του 2020, ανέρχονται πλέον άνω του 20%.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να απέχει από τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης του νομίσματος, όπως για παράδειγμα η αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο παραμένει κολλημένο στο 8,25%.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό, καθώς τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 11,8%, κρούοντας ακόμη ένα καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία.
«Όσο οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής αποφεύγουν την αύξηση (σ.σ. των επιτοκίων), τα ανορθόδοξα μέτρα δεν θα αρκούν για να πείσουν τους επενδυτές να επενδύσουν και να στηρίξουν τη λίρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Εμρέ Πεκέρ, αναλυτής της Eurasia Group.
Γιατί η κεντρική τράπεζα δεν αναλαμβάνει δράση
Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας για συμβατική δράση, κατά γενική ομολογία, οφείλεται στις πιέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, φοβούμενος τυχόν επιπτώσεις στο ΑΕΠ από μία ενδεχόμενη αύξησή τους.
Αυτό που επιδιώκει, ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος είναι η μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να στηριχθεί η ανάκαμψη και να υπάρξει μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όμως, «θυσιάζει» τόσο τον πληθωρισμό όσο και την αξία του νομίσματός του.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η ζημιά για τη γειτονική χώρα ήδη φαντάζει μεγάλη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά σχεδόν 10% στο β’ τρίμηνο του 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο ρόλος της Ελλάδας
Εκτός των οικονομικών παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζουν δυσμενώς την πορεία του τουρκικού συναλλάγματος, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών συμβάλει και η αναταραχή στην ανατολική Μεσόγειο.
Άλλωστε, η κλιμακούμενη και διαρκώς αυξανόμενη ένταση με την Ελλάδα, δεν αποκλείεται να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη λήψη νέων κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, υπονομεύοντας περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα αστάθειας που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, δεν βοηθάει στη σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, με τους επενδυτές να μην ρισκάρουν τα χρήματά τους.
Πηγή: kathimerini.gr