Στον εισαγγελέα 21 περιπτώσεις fake news για τη χρήση μάσκας
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πέρασε από το «μικροσκόπιό» της αρκετές ιστοσελίδες και γκρουπ στα social media, που παροτρύνουν πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα
H ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει 21 περιπτώσεις για fake news σχετικά με τον κορονοϊό και συγκεκριμένα ιστοσελίδες, αλλά και σελίδες στα social media, που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αναφορικά με την πανδημία.
Οι 11 αφορούν τις ομάδες «κανένα παιδί χωρίς μάσκα» και οι 10 για προτροπή σε μη τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Οι Αρχές αξιολογούν περιπτώσεις αναφορών σε ομάδες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία και άλλες αναφορές στα social media που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας ως πολύ επικίνδυνες.
H ανακοίνωση της Αστυνομίας:
«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας υπεβλήθησαν σήμερα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για ποινική αξιολόγηση 21 περιπτώσεις με αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια για το θέμα του κορονοϊού Covid-19.
Ειδικότερα: 10 περιπτώσεις αφορούν αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μία περίπτωση αφορά βίντεο για το ίδιο θέμα και 10 περιπτώσεις αφορούν αναφορές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια που παροτρύνουν τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας».
Από την πλευρά του ο εισαγγελέας μελετά τις επόμενες κινήσεις του προκειμένου να δει ποια ποινικά αδικήματα στοιχειοθετούνται.
Η έρευνα ξεκίνησε σε συνέχεια των εντολών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για παραπομπή στη Δικαιοσύνη αναφορών στο διαδίκτυο για «θεωρίες συνωμοσίας».
Η έρευνα ξεκίνησε όταν πριν από τέσσερις ημέρες εντοπίστηκε η δημιουργία τριών τέτοιων ομάδων με τη μια να απενεργοποιείται την Τετάρτη, ενώ οι άλλες δύο παραμένουν.
Μετά από καταγγελίες πολιτών η ΔΗΕ συγκέντρωσε στοιχεία τα οποία έστειλε στον εισαγγελέα.