Που θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τι λένε οι επιστήμονες για τα κρούσματα

Η χρήση μάσκας αναμένεται να γίνει υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους για την αντιμετωπιστούν τα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας

Που θα γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και τι λένε οι επιστήμονες για τα κρούσματα

Η μάσκα αναμένεται να γίνει υποχρεωτική σε περισσότερους κλειστούς χώρους στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Δείτε πού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η μάσκα και τι ζητούν οι επιστήμονες.

Τα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, φέρνουν νέα μέτρα με τη μάσκα να είναι στο επίκεντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είπε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό, ιδίως στα αστικά κέντρα όπου μπορεί να προκληθεί μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και για αυτό, όπως τόνισε, εξετάζεται μετά από εισήγηση των ειδικών, η περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους μεταξύ άλλων και σε άλλα εμπορικά καταστήματα που σήμερα δεν περιλαμβάνονται αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας στις εκκλησίες. «Επομένως κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας του covid-19, ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακών τόνισε: «Παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής μας που έχει δημιουργήσει έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας βοηθά να παίρνουμε αποφάσεις για το πώς θα κατανείμουμε τους στοχευμένους ελέγχους μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Που εφαρμόζει αποτελεσματική παρακολούθηση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Που προβλέπει από συγκεκριμένα αυστηρά, αλλά λειτουργικά, υγειονομικά πρωτόκολλα, μέχρι δωμάτια καραντίνας, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα. Όλα αυτά δεν τα κάνουν άλλες χώρες, ούτε στην έκταση, ούτε στον ολότητά τους. Είμαστε - και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να παραμείνουμε- μια ασφαλής χώρα, για κατοίκους και επισκέπτες».

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας «η αύξηση των κρουσμάτων σε αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζει ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ και να τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίστηκε να απαγορευτούν τα πανηγύρια, να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά και να ενταθούν οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά για να παραμείνει ισχυρό το μήνυμα ότι ιός είναι ανάμεσά μας και οφείλουμε να τηρούμε σχολαστικά όλα όσα μας υπαγορεύουν οι ειδικοί. Αποστάσεις, μάσκες, ατομική υγιεινή».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε πως «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Ο Κικίλιας κάλεσε τους πολίτες να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να προσέχουν τον παππού τους, τη γιαγιά τους, τους γονείς τους, εάν είναι σε ευπαθή ομάδα.

«Να κάνουμε όλα αυτά τα οποία κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μας έκαναν να ξεχωρίσουμε ως χώρα και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να αναγνωρίσει ότι "κοίταξε να δεις στην Ελλάδα πόσο καλή δουλειά γίνεται σε αυτό το κομμάτι". Είδα και η κυρία Γκριγκορίεβα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση. Αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για επενδύσεις, αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για τουρισμό υψηλότερου επιπέδου, που να φέρει πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα και μία διαφορετική αντιμετώπιση της χώρας, που θα δώσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να έχουμε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα από εδώ και πέρα, αυτό πρέπει να το προασπίσουμε. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ιού είναι η ατομική μας συμπεριφορά, της προσοχής, των κανόνων υγιεινής, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι αποδείχθηκε αυτό. Ήταν το πιο ισχυρό όπλο, το οποίο είχαμε στη φαρέτρα μας», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 4.193. Έχουν αναρρώσει 2.457, έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο 1.040. Αυτήν τη στιγμή 494 θεωρούνται ενεργά κρούσματα, 93 νοσηλεύονται, 12 σε ΜΕΘ.

«Σε μια μικρή κοινωνία ελέγχεις την κατάσταση ευκολότερα και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν είναι λιγότεροι. Επομένως, ναι, η αγωνία μας είναι τι θα γίνει στα αστικά κέντρα». Αυτό τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενη στ’ αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

Σημείωσε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αναγκαστικό συνωστισμό και συνύπαρξη ανθρώπων, ο πληθυσμός που κινδυνεύει είναι τεράστιος.

Υπογράμμισε, δε, πως οι τραγωδίες και οι καταστροφές που βλέπουμε σε άλλες χώρες, πάντα είναι σε μεγάλες πόλεις.

Όσον αφορά στ’ ανησυχητικά στοιχεία στον Καναδά, τα οποία δείχνουν πως οι πιο πολλοί που νοσούν είναι νέοι άνθρωποι, κάτω των 39, η κ. Λινού δήλωσε πως αντίστοιχη διαπίστωση είχε γίνει και στη Νότια Κορέα.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε, επιμένει πως πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι για να πειστούν οι νέοι για τη μεγάλη συλλογική και κοινωνική τους ευθύνη, ώστε «να προσέξουν τη συμπεριφορά τους για να σώσουν ο καθένας τους μερικές ζωές άλλων ανθρώπων που είναι ευαίσθητοι».

«Σίγουρα ένα 20χρονο παιδί δεν θα πειστεί από μένα ή από άλλους επιστήμονες που είμαστε μεγαλύτερη σε ηλικία. Μπορεί να χρειάζονται έναν άνθρωπο της ηλικίας τους, έναν influencer που θα τους πείσει και θα τους κινήσει την ευαισθησία τους την ανθρωπιά τους για να μπορέσουν να συμπεριφερθούν σωστά», κατέληξε.

Την άποψη πως η χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι απαραίτητη, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Open, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα με τον κορονοϊό.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια χαλάρωση. Δεν εισακούονται τα μηνύματά μας, γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλημα, το ξέρετε, το λέμε κάθε μέρα. Έχει ελεγχθεί η κατάσταση, σε σχέση με τις διάφορες εστίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα. Από την άλλη έχουμε και σχετικά καλά δεδομένα από την είσοδο των τουριστών στη χώρα μας, δηλαδή βλέπουμε ότι τα κρούσματα που ανιχνεύονται στα αεροδρόμια δεν είναι άσχημα, είναι αυτά που περιμέναμε. Ελέγχθηκε και η κατάσταση στα Βαλκάνια. Έχουμε όμως τα προβλήματα της συμμόρφωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα δεν τηρούνται το θέμα της απόστασης το έχουμε αφήσει πολύ πίσω, υπάρχουν συσσωρεύσεις κόσμου και συγχρωτισμοί παντού, η χρήση μάσκας παντού επίσης δεν τηρείται, ενώ είναι από τα βασικά μέτρα σε αυτή τη φάση, με αποτέλεσμα να ξαναφέρει σιγά σιγά την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων».

Παράλληλα, ο κ. Γώγος τόνισε: «Το πράγμα αρχίζει και γίνεται δύσκολο στη χώρα μας όσον αφορά στα εγχώρια κρούσματα, θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτό, ξέρετε, δεν ελέγχεται ούτε με τεστ στα σύνορα, ούτε με κλείσιμο συνόρων στις χώρες, ελέγχεται μόνο με τα μέτρα που πρέπει να παίρνει ο πολίτης».