Έκπληξη στα Όσκαρ: Το «CODA» της Σιάν Χέντερ κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας
Το φιλμ χαμηλού προϋπολογισμού «CODA» της Σιάν Χέντερ, κέρδισε το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας, διαψεύδοντας τα προγνωστικά ειδικών και συντρίβοντας αρκετά βαριά ονόματα που ανταγωνιζόταν. Βραβείο Α’ ρόλου στους Γουίλ Σμιθ και Τζέσικα Τσαστέιν.
Η ταινία «CODA» μιλά για την περίπλοκη ζωή μιας οικογένειας κωφών και της κόρης της, που έχει την ακοή της. Ο θρίαμβος του φιλμ αυτού, αγγλόφωνης διασκευής της γαλλικής επιτυχημένης ταινίας «La Famille Bélier», ήταν επίσης νίκη της Apple TV+, της πρώτης πλατφόρμας streaming που κατακτά Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
Η σκηνοθέτρια Σιάν Χέντερ εξασφάλισε εξάλλου βραβείο καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο Τρόι Κότσουρ, κωφός εκ γενετής, έλαβε βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Η Νεοζηλανδή Τζέιν Κάμπιον έλαβε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία της «Η εξουσία του σκύλου» κι έγινε έτσι μόλις η τρίτη γυναίκα που έλαβε το χρυσό αγαλματίδιο, έναν χρόνο μόλις μετά την Κλόι Τζάο.
Η πρωτοπόρος στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου, που είχε βραβευτεί για το πολεμικό δράμα The Hurt Locker το 2010. Η Τζέιν Κάμπιον είχε ήδη λάβει το 1994 Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τα «Μαθήματα Πιάνου».
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Τσαστέιν έλαβε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο φιλμ «The eyes of Tammy Faye», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της τηλεευαγγελίστριας Τάμι Φέι Μπέικερ.
Η 45χρονη ηθοποιός ήταν ήδη δύο φορές ατυχήσασα υποψήφια για το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου, αρχικά με το «Υπηρέτριες», κατόπιν για την ερμηνεία της στο «Zero Dark Thirty». Εντέλει κέρδισε την αναμέτρηση με άλλες τέσσερις πολύ δημοφιλείς σταρ: την Πενέλοπε Κρουθ («Madres Paralelas»), την Κρίστεν Στούαρτ («Spencer»), τη Νικόλ Κίντμαν («Being the Ricardos») και την Ολίβια Κόλμαν («The Lost Daughter»).
Ο πάντα δημοφιλής Γουίλ Σμιθ έλαβε Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ «Η μέθοδος Γουίλιαμς», όπου ενσαρκώνει τον πατέρα-προπονητή των δύο πρωταθλητριών του τένις Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς.
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία» του αμερικανικού κινηματογράφου, είπε δακρυσμένος ο ηθοποιός, ο οποίος λίγο νωρίτερα άφησε αποσβολωμένη όλη την αίθουσα ανεβαίνοντας στη σκηνή για να χαστουκίσει τον χιουμορίστα Κρις Ροκ, ο οποίος μόλις είχε πετάξει ένα αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της συζύγου του – η Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ έχει αλωπεκίαση –, προκαλώντας του το ξέσπασμα οργής. «Η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα», προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο κ. Σμιθ παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.
Αναλυτικά οι νικητές
Καλύτερη Ταινία: CODA – Σιάν Χέντερ
Σκηνοθεσία: Τζέιν Κάμπιον – « Η Εξουσία του Σκύλου»
Α’ Ανδρικός Ρόλος: Γουιλ Σμιθ – «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς» («King Richard»)
Α’ Γυναικείος Ρόλος: Τζέσικα Τσάστεϊν – «The Eyes of Tammy Faye»
Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Μπράνα – «Belfast»
Διασκευασμένο Σενάριο: Σιάν Χέντερ – «CODA»
Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τρόι Κότσουρ – «CODA»
B’ Γυναικείος Ρόλος: Αριάνα Ντεμπόουζ – «West Side Story»
Μοντάζ: Τζο Γουόκερ – «Dune»
Μουσική: Dune – Χανς Τσίμερ
Κοστούμια: Κρουέλα
Φωτογραφία: Dune – Γκρεγκ Φρέιζερ
Καλύτερο Τραγούδι: No Time to Die – Μπίλι και Φινέας Άιλις
Σκηνικά: Dune
Διεθνής Ταινία: Drive My Car – Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, Ιαπωνία
Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: Summer of Soul (…Or, When The Revolution Could Not Be Televised) – Questlove
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Encanto
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The Queen of Basketball
Οπτικά Εφέ: Dune
Κομμώσεις και Μακιγιάζ: «The Eyes of Tammy Faye»
Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The Long Goodbye – Ανέιλ Καρία
Ηχος: Dune