«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντούν στις κατηγορίες οι δημιουργοί της ταινίας (vid)
Σκηνοθέτης και σεναριογράφος απαντούν στις κατηγορίες κατά της ιστορικής αλήθειας από τοπικούς φορείς και απογόνους των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα.
«Είναι θλιβερό που η ταινία κρίνεται πριν ακόμη κυκλοφορήσει στις αίθουσες. Η επίσημη γραμμή και του διανομέα και των παραγωγών είναι ο κόσμος να δει πρώτα την ταινία».
Αυτά δηλώνει ο Νικόλας Δημητρόπουλος στο Variety, ως απάντηση στις αντιδράσεις που προέκυψαν γύρω από την ταινία του «Καλάβρυτα 1943» από τοπικούς φορείς και απογόνους θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, σεναριογράφος της ταινίας περιγράφει τις απειλές για αγωγή από την πλευρά όσων πιστεύουν ότι η ταινία παραχαράσσει την ιστορία «ως πυροτεχνήματα που γρήγορα θα αποκαλύψουν το κενό τους περιεχόμενο».
Η ταινία - στην οποία πρωταγωνιστεί ο Μαξ φον Σίντοφ στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση - αφηγείται την σφαγή περίπου 700 Ελλήνων από τους Ναζί στα Καλάβρυτα το 1943, ως αντίποινα για την εκτέλεση περίπου 80 στρατιωτών από την αντίσταση. Η ιστορική στιγμή που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι αυτή όπου ένας στρατιώτης των Ναζί, ξεκλειδώνει την πόρτα ενός σχολείου που καίγεται ελευθερώνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα μέσα.
Ο Κατσαντώνης συμπληρώνει με επιστολή του στο Variety, ότι η ταινία είναι ένα έργο μυθοπλασίας «εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα» και ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία υπόσχεση από την πλευρά των δημιουργών της ταινίας ότι η επίμαχη σκηνή δεν θα συμπεριληφθεί στην ταινία.
Ο Νικόλας Δημητρόπουλος υπογραμμίζει: «Η μόνη υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό μου ήταν να δείξω τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί στα Καλάβρυτα και να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι ο φασισμός αποτελείται από μίσος και κακό και πρέπει να ανακόπτεται». Για την επίμαχη σκηνή, αναφέρει ότι ένα έκθεμα για το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα στο μουσείο της Ουάσινγκτον αναφέρει 14 μάρτυρες που ανέφεραν ότι ένας Αυστριακός στρατιώτης άνοιξε την πόρτα του σχολείου για να ελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα μέσα σε αυτό. «Ένα από τα βασικά πράγματα που επιθυμούσαμε ήταν να σεβαστούμε τους ανθρώπους στα Καλάβρυτα. Κρατήσαμε τη σκηνή για λόγους που δείχνουν ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μπορεί να υπάρξει ανθρωπιά».
Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Νοεμβρίου σε διανομή της Tanweer.
Πηγή: flix.gr