Αρχίζουν τα αντρικά παιχνίδια...
Με τα παιχνίδια της εβδομάδας που πέρασε οριστικοποιήθηκαν οι 8 ομάδες που εξασφαλίσανε την πρόκριση τους στα πλέι οφ της Euroleague και ταυτόχρονα σχηματίστηκαν και τα ζευγάρια μέσα από τα οποία θα βγουν οι 4 ομάδες που θα παίξουν στο final four του Βελιγραδίου.
Πριν μπούμε στην ανάλυση των 4 ζευγαριών θα πρέπει να πούμε ότι τα παιχνίδια των πλέι οφ πολλές φορές είναι εντελώς διαφορετικά από τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου αφού πια τα περιθώρια λάθους είναι πολύ περιορισμένα και δύσκολα επανορθώνονται ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος προετοιμασίας των παιχνιδιών είναι ελάχιστος όπως και ελάχιστος είναι ο χρόνος αποκατάστασης, σωματικής και ψυχολογικής, των παικτών μεταξύ του κάθε παιχνιδιού. Όπως λένε και οι Αμερικάνοι όταν τελειώνει η κανονική περίοδος και αρχίζουν τα πλέι οφ αυτά τα παιχνίδια είναι για άντρες και όχι για παιδιά.
Σίγουρα θα παίξει ρόλο η δυναμική της κάθε ομάδας, η ποιότητα των ρόστερ όπως και το βάθος του κάθε ρόστερ , αφού τα παιχνίδια θα είναι συνεχόμενα και ο τομέας της κούρασης θα παίξει ρόλο.
Ρόλο θα παίξει ίσως και ο παράγοντας της έδρας αν και σε αυτό το επίπεδο εμπειρίας των ομάδων και επιπέδου της διαιτησίας, που στη συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πολύ υψηλό, μην περιμένετε ο ρόλος της έδρας να είναι απόλυτα καταλυτικός.
Τα 4 ζευγάρια είναι ΤΣΣΚΑ- Χίμκι, Φενέρ- Μπασκόνια, Ολυμπιακός- Ζαλγκίρις και Παναθηναικός –Ρεάλ. Σε μια πρώτη ματιά υπάρχουν 3 φαβορί ( ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Ολυμπιακός και μια μονομαχία, Παναθηναικός- Ρεάλ. Είναι έτσι τα πράγματα όμως; Πριν πάμε σε καθένα ζευγάρι ξεχωριστά απλά να υπενθυμίσουμε ότι στη κανονική περίοδο μόνο η ΤΣΣΚΑ είχε 2-0 την αντίπαλο της , και μάλιστα με καθαρές νίκες , ενώ ο μεν Ολυμπιακός στη κανονική περίοδο ήρθε 0-2 με την Ζαλγκίρις ενώ Φενέρ και Παναθηναικός χάσανε με μεγάλες διαφορές εκτός έδρας από Μπασκόνια και Ρεάλ ενώ στην έδρα πετύχανε πολύ δύσκολες νίκες στις λεπτομέρειες. …..
Ας περάσουμε όμως στα 4 ζευγάρια:
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
ΤΣΣΚΑ – ΧΙΜΚΙ
Στον Ρώσικο εμφύλιο υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και αυτό είναι η ΤΣΣΚΑ που ειδικά σε παιχνίδια κανονικής περιόδου και πλέι οφ δείχνει τα τελευταία χρόνια θαυμαστή συνέπεια σε αντίθεση με παιχνίδια νοκ άουτ που εκεί παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.
Οι δύο ομάδες έχουν σαφέστατη διαφορά δυναμικότητας και κυρίως βάθους υλικού. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια ομάδα με μεγάλο πλουραλισμό και επιθετικών λύσεων αλλά και πολλών κομματιών του παιχνιδιού στο οποίο μπορεί να βασιστεί.
Πιο αναλυτικά η περιφέρεια της είναι εξαιρετική με τους Ντε Κολό και Ροντρίγκεζ να ξεχωρίζουν και τον Χίγκινς να είναι κοντά τους με εξαιρετικά ποσοστά στην επίθεση και πολύ σημαντικό ρόλο σε αμυντικούς ρόλους. Ταυτόχρονα ο Κλάιμπερν δίνει ποιότητα και αθλητικότητα στη θέση τρία ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και μια σειρά από εργάτες – πολυτελείας στη περιφέρεια όπως ο Κουρμπάνοφ, Αντόνοφ και Φριτζόν που είναι πάντα έτοιμοι να δώσουν πολλές λύσεις. Στη γραμμή των ψηλών χωρίς να υπάρχει ο πολύ ψηλός παίκτης η αθλητικότητα των Χάινς και Χάντερ και η ικανότητα τους να τελειώνουν φάσεις μετά από pick n roll αλλά και η εξαιρετική τους παρουσία στα επιθετικά ρημπάουντ , δίνουν στην ΤΣΣΚΑ τον πλουραλισμό για τον οποίο σας προαναφέραμε. Δεν ξέρω πόσο σοβαρός είναι ο τραυματισμός του Χάινς γιατί ενδεχόμενη απουσία του θα είναι πρόβλημα.
Απέναντί της θα είναι η Χίμκι που είναι μια κλασσική ομάδα που στηρίζεται σε έναν πολύ σπουδαίο παίκτη, τον Σβεντ, και όλους τους άλλους να κινούνται γύρω από αυτόν. Είναι αρκετός ένας σπουδαίος παίκτης, όσο ταλαντούχος και να είναι , να μπορέσεις να κερδίσεις σε σειρά αγώνων μια μπασκετική μηχανή όπως είναι η ΤΣΣΚΑ; Κατά τη γνώμη μου όχι και θα είναι μεγάλη επιτυχία της Χίμκι και του Γιώργου Μπαρτζώκα αν πάει τη σειρά σε οτιδήποτε πάνω από τρίτο παιχνίδι.
Ελπίδα για την ομάδα της Χίμκι η παντελής έλλειψη υποχρέωσης και το αν θα μπορέσει να δώσει έναν πολύ γρήγορο ρυθμό στα παιχνίδια που θα βγάλει την ΤΣΣΚΑ από το σετ παιχνίδι που είναι εξαιρετικά δυνατή.
Ένα ακόμα μείον για την Χίμκι η έλλειψη αμυντικών παικτών για να πάνε πάνω σε Ντε Κολό και Ροντρίγκεζ σε αντίθεση με την ΤΣΣΚΑ που έχεις πολλούς αμυντικούς να ξοδέψει πάνω στον Σβεντ.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε τη παρουσία στον πάγκο των δύο ομάδων δύο εξαιρετικών Ελλήνων προπονητών, γεγονός εξαιρετικά τιμητικό για τους Έλληνες προπονητές.
ΦΕΝΕΡ- ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ
Είναι ένα ζευγάρι ανάμεσα σε δύο ομάδες με εντελώς διαφορετικό τρόπο προσέγγισης του παιχνιδιού. Από τη μία η ,περσινή πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρ με την σκληρή της άμυνα , τις στοχευμένες επιθέσεις σε σετ παιχνίδι και την, σε σημείο τελειότητας, τακτική προσέγγιση των παιχνιδιών και από την άλλη η Μπασκόνια που είναι ομάδα υψηλού τέμπο, πολλών επιθέσεων σε ανοιχτό γήπεδο αλλά και ομάδα που πηγαίνει σε πολλές προσπάθειες τρίποντου και μάλιστα από πολλούς παίκτες , περιφερειακούς και ψηλούς.
Φαβορί εδώ είναι η Φενέρ αλλά δεν θα έχει εύκολο έργο, ειδικά στα παιχνίδια εκτός έδρας εκεί όπου η Μπασκόνια μπορεί και επιβάλλει το παιχνίδι της και είναι ικανή όχι απλά να κερδίσει κάθε ομάδα αλλά και να νικήσει με μεγάλες διαφορές. Βέβαια με αντίπαλο τη Φενέρ , και ειδικά μέσα στην Τουρκία, δεν είναι εύκολο να επιβάλλεις τον ρυθμό που θέλεις αφού είναι σίγουρο ότι ο Ομπράντοβιτς θα προσπαθήσει να πάει το παιχνίδι σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιθέσεις 5 εναντίον 5 και σε παιχνίδι χαμηλού σκορ και λίγων επιθέσεων.
Είναι βέβαιο ότι η Φενέρ θα προσπαθήσει να πάει το παιχνίδι κοντά στο καλάθι όπου παρόλη την απουσία του Ούντοχ η Φενέρ με Βέσελι, Μέλι και Τόμπσον δεν παύει να έχει σημαντικό πλεονέκτημα.
Πολλά θα κριθούν και από το πώς η Φενέρ θα μπορέσει να περιορίσει τους δαίμονες της Μπασκόνια στην περιφέρεια, δηλαδή τους Γκρέιντζερ, Μπομπουά και Τζάννινγκ.
Φαβορί η Φενέρ που θα πρέπει να προσέξει όμως τα παιχνίδια της έδρας της γιατί αν κριθεί η σειρά στη Βασκονία μπορεί να έχει μεγάλα προβλήματα.
Η Φενέρ όμως έχει αποδείξει ότι ξέρει να βρίσκεται σε αυτά τα παιχνίδια στη καλύτερη δυνατή κατάσταση.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ- ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
Μεγάλο ζευγάρι ανάμεσα σε δυό εξαιρετικές ομάδες, ομάδες προπονητών και συνόλου. Όποιος πιστεύει ότι ο Ολυμπιακός θα έχει ένα εύκολο έργο αρκεί να δει τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου και θα αλλάξει άποψη.
Αυτό το ζευγάρι είναι ανάμεσα σε δυό ομάδες που έχουν πολλές ομοιότητες στο παιχνίδι τους και κυρίως στο αμυντικό κομμάτι αφού είναι δυό ομάδες που αμύνονται σκληρά , με πολλή πίεση στη μπάλα και με πάρα πολλές επαφές.
Στην επίθεση και οι δυό ομάδες στηρίζονται στο pick n’ roll που στον Ολυμπιακό κυρίως εκφράζεται από τον Σπανούλη με την γνωστή του αξία σε εκτέλεση και οργάνωση και από την άλλη από έναν σπουδαίο πλέι μέικερ, τον Πάνγκος , που ήταν μια φετινή αποκάλυψη για την Ζαλγκίρις. Η εξουδετέρωση του Πάνγκος είναι βασικό ζητούμενο για τον Ολυμπιακό αφου η Ζαλγκίρις δεν έχει ικανοποιητική εναλλακτική λύση στη θέση του, με τον Ούντριχ που έρχεται από πίσω του να μην έχει δώσει τίποτα σχεδόν μέχρι τώρα. Από την άλλη και η Ζαλγκίρις είναι βέβαιο ότι θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του Σπανούλη. Στο τελευταίο παιχνίδι έδειξε ότι στόχευσε στο να μην εκτελέσει ο Σπανούλης με το επιθετικό hedge out που τον αντιμετώπισε.
Κομμάτι στο οποίο έχει πλεονέκτημα ο Ολυμπιακός είναι το παιχνίδι στο χαμηλό ποστ όπου Μιλουντίνοφ και Πρίντεζης είναι πολύ ανώτεροι από τους αντίστοιχους ψηλούς της Ζαλγκίρις και θα πρέπει ο Ολυμπιακός να ακουμπήσει πολύ τη μπάλα στους ψηλούς του. Σε παλιότερα παιχνίδια ο Γιασικεβίτσιους έχει αντιμετωπίσει τον Πρίντεζη με παγίδα και είμαι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει αυτή την παγίδα.
Αντίθετα η Ζαλγκίρις έχει πλεονέκτημα στο περιφερειακό σουτ από όπου σουτάρει με 42% σε αντίθεση με το 33% του Ολυμπιακού.
Πρόβλημα για τον Ολυμπιακό θα είναι το μαρκάρισμα του Γιανκούνας , ειδικά όταν περνάει σε θέση 5 και εδώ θα πρέπει να βοηθήσει ο Μακνίλ που τον τελευταίο καιρό είναι αλλού για αλλού, και το μαρκάρισμα του Μιλάκνις στο τρίποντο , που ειδικά όταν ο Ολυμπιακός παίζει με 3 κοντούς περιφερειακούς του δημιουργεί πρόβλημα.
Ο Ολυμπιακός σε αυτή τη σειρά πρέπει να έχει υπομονή και κυρίως, αυτό που του έχει λείψει τον τελευταίο καιρό, διάρκεια έτσι ώστε να μην χάσει μεγάλες διαφορές που μπορεί να πάρει στο παιχνίδι γεγονός που συμβαίνει συνέχεια τον τελευταίο καιρό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει επιτέλους το rotation του να δουλέψει με συνέπεια γιατί είναι αμαρτία ρόστερ με τέτοιο βάθος, θεωρητικά, στη πράξη να έχει πρόβλημα όταν η ομάδα πρέπει να ξεκουραστεί η να προστατευθεί από τα φάουλ. Αν οι Ρόμπερτς, Στρέλινιεκς, Τιλί , Μπόμπι Μπράουν, Μακνίλ και γενικά τα παιδιά που έρχονται από τον πάγκο δώσουν αυτά που μπορούν ο Ολυμπιακός θα έχει μεγάλο πλεονέκτημα.
Ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να δώσει δικαιώματα στο ΣΕΦ και στο Κάουνας να είναι έτοιμος για μεγάλες μάχες. Ένας σοβαρός και πλήρης Ολυμπιακός περνάει εύκολα η δύσκολα, το πιθανότερο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ
Μεγάλο ζευγάρι ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλες φανέλες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ανάμεσα σε δύο ομάδες που περάσανε από τα 40 κύματα για να φτάσουν να είναι το ζευγάρι που μια ομάδα εξ αυτών θα φτάσουν στο final four. Αρχικά η Ρεάλ δοκιμάστηκε από πολλούς τραυματισμούς βασικών της παικτών , που της στοίχησαν πολλές ήττες και εκεί που φάνηκε με τις επιστροφές των περισσότερων τραυματιών ότι θα προλάβει το πλεονέκτημα έδρας ήρθε ο Παναθηναϊκός , που ταλαιπωρήθηκε από την αστάθεια στην απόδοση του ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια , με ένα τρομερό φίνις να της πάρει το πλεονέκτημα έδρας και να βάλει καινούργια δεδομένα στη σειρά.
Τεχνικά είναι δυό ομάδες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά ειδικά στο επιθετικό παιχνίδι. Είναι δυό ομάδες που τους αρέσει να τρέχουν και να σουτάρουν πολύ έξω από το τρίποντο, αφού και οι δυό ομάδες σουτάρουν κατά μέσο όρο κοντά στα 26 τρίποντα στο παιχνίδι και με ποσοστά γύρω στο 36% .
Σε ένα άλλο κομμάτι που μοιάζουν οι δυό ομάδες είναι ότι το παιχνίδι και των δύο περνάει πολύ από τα χέρια του μεν Παναθηναϊκού του Καλάθη ενώ της Ρεάλ από τα χέρια του Ντόντσιτς. Εδώ βέβαια θα επικεντρωθούν και τα σχέδια των δύο προπονητών, στο πως δηλαδή θα περιοριστούν αυτοί οι δύο παίκτες. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιορίσει την εκτελεστική ικανότητα του Ντόντσιτς ενώ η Ρεάλ θα πρέπει να περιορίσει τη δημιουργία του Καλάθη που έχει την ικανότητα να αξιοποιεί εξαιρετικά τους συμπαίκτες του. Είναι σίγουρη η χρησιμοποίηση του Αντεντοκούμπο στο μαρκάρισμα του Ντόντσιτς.
Η προσθήκη του Τζέιμς και η καλή φόρμα του Ντένμον δίνει ακόμα μεγαλύτερη περιφερειακή ικανότητα στον Παναθηναικό , τομέα όμως που δεν υστερεί και η Ρεάλ όπου η παρουσία των Κάρολ, Κοζέρ, Ρούντι, Τέιλορ και Καμπάτσο δίνουν πολύ μεγάλο βάθος στη περιφερειακή της γραμμή.
Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε και την αναμενόμενη επιστροφή του Γκιούλ που θεωρητικά θα δώσει το κάτι παραπάνω στην Ρεάλ αλλά εγώ διατηρώ τις αμφιβολίες μου γιατί το διάστημα της απουσίας του είναι μεγάλο και δύσκολα θα βρει αγωνιστικό ρυθμό τόσο γρήγορα.
Πλεονέκτημα του Παναθηναικού είναι αναμφίβολα η έδρα του ΟΑΚΑ που εκεί μέσα χάνει πολύ δύσκολα και η σαφώς καλύτερη αμυντική λειτουργία του σε σχέση με την αμυντική λειτουργία της Ρεάλ που συνήθως δεν είναι πολύ σκληρή και με όχι μεγάλη προσήλωση στο πλάνο.
Πλεονέκτημα για τη Ρεάλ είναι η γραμμή των ψηλών της όπου Αγιούν, Ράντολφ, Ρέγιες, Ταβάρες και Τόμπκινς δεν είναι ποιοτικά ανώτεροι από τους Σίνγκλεντον και Γκιστ αλλά είναι σαφώς περισσότεροι και σε συνεχόμενα παιχνίδια ίσως παίξει ρόλο το βάθος. Εδώ Βουγιούκας και Πέιν καλούνται όταν θα χρειαστούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ούτως ώστε να μην φανεί αυτό το πλεονέκτημα της Ρεάλ.
Κοντολογίς θα είναι μια σειρά που ουσιαστικά δεν χωράνε προγνωστικά αλλά ένα μικρό προβάδισμα το έχει ο Παναθηναικός λόγω έδρας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και κάτι σημαντικό.
Αυτή ήταν η ανάλυση μας για τα 4 ζευγάρια των πλέι οφ και το σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολύ μεγάλα παιχνίδια ανάμεσα στις αντικειμενικά 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Να τα απολαύσετε…….