Το πρώτο δείγμα της φετινής Ευρωλίγκας

Ένα πρώτο, μικρό δείγμα της φετινής Ευρωλίγκας έχουμε μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές.

Το πρώτο δείγμα της φετινής Ευρωλίγκας

Κατ’ αρχάς, καμία αήττητη ομάδα έως τώρα, δείγμα του ότι και η φετινή διοργάνωση θα είναι πάρα πολύ ανταγωνιστική. Κατά δεύτερον, τα δύο μεγάλα φαβορί, που δεν είναι άλλοι από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, έχουν ήδη δύο ήττες. Γενικώς, μας δίνεται η εντύπωση ότι, με τα παιχνίδια να είναι πάρα πολλά, έχει περαστεί στις ομάδες ότι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να φορτσάρουν από τώρα.

Οι πιο πολλές ομάδες κάνουν ροτέισον, ξεκουράζουν ενίοτε παίκτες και ο στόχος είναι να είναι στο φουλ από τα Χριστούγεννα και μετά. Βέβαια, έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να μείνεις πίσω και να τρέχεις μετά να καλύψεις το χαμένο έδαφος.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι μέχρι στιγμής η ευχάριστη έκπληξη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει φτιάξει μια καλή ομάδα, με έντονο το σέρβικο στοιχείο και τους Αμερικανούς Μίλερ-Μακ Ιντάιρ και Κάνααν στην περιφέρεια. Ευχάριστα μάς ξάφνιασε και η Ζαλγκίρις, που έχει χάσει έως τώρα μόνο από τον Ολυμπιακό. Ομάδα με ενθουσιασμό και ηγέτη τον Σιλβέν Φρανσίσκο.

Καλά έχουν μπει, επίσης, Μπαρτσελόνα, Μονακό και Φενέρμπαχτσε. Οι Καταλανοί ξεκίνησαν με ήττα στο Κάουνας, αλλά στη συνέχεια μετρούν μόνο νίκες. Ο Πάντερ για την ώρα κάνει τη διαφορά. Οι Μονεγάσκοι θα είναι και φέτος υποψήφιοι για μια θέση στο φάιναλ φορ. Σταθερή αξία οι Τζέιμς και Οκόμπο, ενώ προστέθηκε και ο Λόιντ. Δυνατή παρουσιάζεται και η Φενέρ, με δίδυμο-φωτιά τους Μπάλντγουιν και Χέις-Ντέιβις.

Από κει και πέρα, οι περισσότερες ομάδες ψάχνονται ακόμη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους δικούς μας, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η ποιότητά τους, ωστόσο, είναι τέτοια που είναι βέβαιο ότι στην πορεία θα ανέβουν. Κάτι που ισχύει και για τις Ρεάλ, Παρτιζάν και Εφές.

Μακάμπι και Μπασκόνια θα παλέψουν να μπουν στα πλέι ιν. Μαχητικές ομάδες, αλλά όχι για πολύ ψηλά. Πιο πολύ μάς αρέσουν η Μπάγερν και η Παρί. Δύο ομάδες με δυνατά brand names, έχουν φιλοδοξίες και θα κάνουν αρκετές ζημιές, όπως ήδη έχει συμβεί.

Μεγάλες απογοητεύσεις έως τώρα οι δύο ιταλικές ομάδες, η Ολίμπια Μιλάνο και η Βίρτους Μπολόνια, που βρίσκονται στην ουρά της βαθμολογίας. Δεν έχουν άσχημα σύνολα, αλλά δείχνουν να έχουν μπολιαστεί από τη νοοτροπία του λούζερ. Θα συνέλθουν, πάντως, στη συνέχεια, δεν μπορεί να πάνε έτσι όλη τη χρονιά.

Για τις Βιλερμπάν και Άλμπα δεν χρειάζεται να πούμε κάτι, φιλότιμες ομάδες, αλλά απλά συμπληρώνουν την Ευρωλίγκα.

Στοιχηματικά δεν έχει αλλάξει κάτι. Οι μπουκ συνεχίζουν να δίνουν ακλόνητα φαβορί τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Τρίτη παραμένει η Ρεάλ. Για την τέταρτη θέση του φάιναλ φορ γίνεται μάχη, με κύριες υποψήφιες τις Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, Μονακό, Εφές και Παρτιζάν. Όσο για τον MVP, φαβορί ο Σάσα Βεζένκοφ, με δεύτερο τον Κέντρικ Ναν.

Γίνονται ωραία παιχνίδια μέχρι στιγμής, με θέαμα και σασπένς. Αν κάτι μας χαλάει, είναι το γνωστό με τη μεγάλη διάρκεια των παιχνιδιών. Όλοι φωνάζουν, δεν βλέπουμε, όμως, κάτι να αλλάζει. Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει συνέχεια τους διαιτητές να πηγαίνουν στο βίντεο. Ευθύνη σε αυτό έχουν και οι προπονητές, μολονότι κοιτάνε τη δουλειά τους και το συμφέρον της ομάδας. Ζημιωμένο, όμως, βγαίνει το μπάσκετ.