Τα χρόνια του Σλούκα στον Ολυμπιακό (pics,vids)
Το «ΦΩΣ» γράφει για την θητεία του «Σλούκι Λουκ» στον Ολυμπιακό. Οι δυσκολίες με τον Ίβκοβιτς, η δικαίωση και η επεισοδιακή φυγή.
Τον Αύγουστο του 2008 ο Ολυμπιακός απέκτησε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ από τον Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον τότε… αμούστακο Κώστα Σλούκα ο οποίος μαζί με τους επίσης «ερυθρόλευκους» Μάντζαρη, Παπανικολάου και Μπόγρη είχαν οδηγήσει την εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Εφήβων στην Αμαλιάδα.
Κάθε αρχή και δύσκολη!
Ολυμπιακός: Η «πρώτη» του Μασούρα στο Europa League
Ο νεαρός γκαρντ πέρασε από χίλια «κύματα» μέχρι να καθιερωθεί στην ομάδα του Πειραιά, αλλά εν τέλει η θητεία του στο ΣΕΦ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Πιθανότατα όλα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε πραγματοποιηθεί ο δανεισμός του στον Άρη τη σεζόν 2010/2011 ο οποίος αποδείχθηκε «χρυσάφι». Μέχρι εκείνο το σημείο ο Σλούκας αγωνιζόταν … σποραδικά στην πρώτη ομάδα (ενώ σχεδόν πάντοτε βρισκόταν στην 16άδα της) και συχνά ενίσχυε το εφηβικό τμήμα των Πειραιωτών στην ΕΣΚΑΝΑ. Στους «κιτρινόμαυρους» ο Σλούκας κατάφερε να «γράψει» τα πρώτα «χιλιόμετρα» στα «σαλόνια» της Α1’ κατηγορίας και να δείξει το «πλούσιο» ταλέντο που διαθέτει.
Η επιστροφή
Η νέα εποχή στον Ολυμπιακό τη σεζόν 2011/2012 έδωσε τόπο στα νιάτα και στους Έλληνες παίκτες του «δαφνοστεφανωμένου». Η διοίκηση του Ολυμπιακού ήταν «ερωτευμένη» με τον Κώστα Σλούκα και τον Βαγγέλη Μάντζαρη και ορθώς όπως αποδείχτηκε δεν άφησε το Ντούσαν Ίβκοβιτς να δώσει τον πρώτο δανεικό και εκείνη την χρονιά.
Ο Σέρβος προπονητής δεν εμπιστευόταν τον Σλούκα. Τον θεωρούσε αδύναμο στην άμυνα και τον ενοχλούσε το γεγονός πως είχε ορισμένα έξτρα κιλά, παρότι είχε παρατηρήσει πως διέθετε ποιότητα σε σουτ και δημιουργία. Ο Ίβκοβιτς στην αρχή έδειχνε τη σαφή προτίμηση του στον Κατσίβελη, αλλά ο Σλούκας δούλεψε και «τράβηξε από τα μαλλιά» κάθε ευκαιρία που του δόθηκε και με το «σπαθί» του κέρδισε σταδιακά περισσότερο χρόνο συμμετοχής μέσα στο παρκέ.
Γενικά ο Σλούκας είχε παράπονα από τον Ίβκοβιτς, είχε μία πικρία γιατί δεν τον εμπιστευόταν, του έδινε αρχικά (σεζόν 2011-2012) λίγο χρόνο συμμετοχής και πάλεψε πολύ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Στην ουσία άρχισε να τον υπολογίζει παραπάνω έπειτα από το ΤΟΠ-16 στην Ευρωλίγα και τα παιχνίδια με την Εφές. Πάντα ερχόταν σαν βοήθεια από τον πάγκο και σαν προσόν του είχε πως ήταν ουσιαστικός όποτε έμπαινε. Τρίποντα, σουτ από μέση απόσταση, ασίστ, ήταν πάντα ουσιαστικός.
Ο Σλούκας ήταν ένας από τους κομβικούς παίκτες στον καταπληκτικό τελικό του Final Four της Κωνσταντινούπολης το 2012. Σε αυτό το ματς πέτυχε έξι πόντους και μοίρασε δύο ασίστ βοηθώντας τον Θρύλο να φτάσει στην μεγάλη νίκη με ανατροπή επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τους «μπέμπηδες» του Ολυμπιακού να κατακτούν εν τέλει το βαρύτιμο τρόπαιο χάρις στο μπάζερ μπίτερ του Γιώργου Πρίντεζη στο φινάλε. Στο «back to back» ο «Σλούκι Λουκ» είχε ακόμη πιο ενεργό ρόλο και ήταν ένα πολύτιμο «πολυεργαλείο» στα χέρια του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Η αποχώρηση
Το 2015 ο Σλούκας αποχώρησε από τον Ολυμπιακό με έναν επεισοδιακό τρόπο που πίκρανε τους οπαδούς της ομάδας. Στην περίπτωση του όπως και σε αυτή του Κάιλ Χάινς δύο χρόνια νωρίτερα έφεραν ευθύνη τόσο οι παίκτες όσο και η διοίκηση του συλλόγου. Ο παίκτης επιθυμούσε να παίζει περισσότερο και το τόνιζε συνεχώς. Οι πολύωρες συζητήσεις του με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τον ρόλο του έπεσαν στο «κενό» αφού ο Σλούκας χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τον σύλλογο είχε συναντηθεί στο ενδιάμεσο με τον προπονητή της Φερμπαχτσέ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην Θεσσαλονίκη.
Από την μεριά τους οι πρόεδροι του Ολυμπιακού άργησαν να του κάνουν την οικονομική προσφορά που επιθυμούσε ο παίκτης στην αρχή, όταν αυτός είχε το μυαλό του μόνο στους Πειραιώτες. Στο τέλος έφτασαν στο σημείο να του τάζουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα αλλά η «μάχη» είχε ήδη χαθεί καθώς ο Σλούκας είχε δώσει τα χέρια με τον τούρκικο σύλλογο.
Ο Ολυμπιακός και η Φενέρ δεν ήταν οι μόνες δύο ομάδες που ενδιαφέρθηκαν για να πάρουν την υπογραφή του συγκεκριμένου παίκτη εκείνη την εποχή. Ο Παναθηναϊκός του είχε κάνει πρόταση αρχικά για 1.6 εκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια και στη συνέχεια για 4 εκατομμύρια ευρώ για τέσσερα χρόνια, αλλά ο Σλούκας είπε ευγενικά ότι… δεν θα πάρει. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας προσπάθησε να κάνει το κόλπο-Γκρόσο την τελευταία στιγμή αλλά ο Έλληνας διεθνής είχε στο μυαλό του μόνο ένα δίλλημα στο οποίο δεν επέλεξε με την καρδιά αλλά με το ένστικτο για το μέλλον του.
Ο ίδιος θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα και προτεραιότητα του παραμένει ο Ολυμπιακός. Δεν είναι τυχαίο που είχε τονίσει στην ανακοίνωση αποχώρησης του «εις το επανιδείν», ούτε και το γεγονός πως έχει πει δύο «όχι» στο «τριφύλλι».
Αναλυτικά τα στατιστικά του Σλούκα στην Ευρωλίγκα ως παίκτης του Ολυμπιακού
2011/2012: 5.5 πόντους μέσο όρο (83 συνολικά) με 16/32 δίποντα, 10/18 τρίποντα , 21/24 βολές, 16 ριμπάουντ, 10 κλεψίματα, 24 ασίστ και 1 μπλοκ σε 15 παιχνίδια
2012/2013: 5.2 πόντους μέσο όρο (155 συνολικά) με 21/53 δίποντα, 22/51 τρίποντα , 47/54 βολές, 47 ριμπάουντ, 13 κλεψίματα και 45 ασίστ σε 30 παιχνίδια
2013/2014: 6.5 πόντους μέσο όρο (181 συνολικά) με 36/75 δίποντα, 26/69 τρίποντα , 31/38 βολές, 43 ριμπάουντ, 15 κλεψίματα, 82 ασίστ και 6 μπλοκ σε 28 παιχνίδια
2014/2015: 6.7 πόντους μέσο όρο (194 συνολικά) με 37/100 δίποντα, 18/52 δίποντα , 66/76 βολές, 65 ριμπάουντ, 18 κλεψίματα, 80 ασίστ και 4 μπλοκ σε 29 παιχνίδια