Ολυμπιακός: Τα αίτια της φετινής πτώσης
Το «ΦΩΣ» αναλύει τους λόγους που ο Ολυμπιακός φέτος παρουσιάζει πτωτική πορεία στην Ευρώπη συγκριτικά με την περσινή σεζόν στη διοργάνωση.
Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να ολοκληρώσει το πρώτο μισό της σεζόν στην Ευρωλίγκα. Οι Πειραιώτες δεν έχουν κάνει ιδανικό ξεκίνημα στη διοργάνωση, κάτι που φαίνεται όχι μόνο από την απόδοσή τους μέσα στο γήπεδο αλλά και από τα αποτελέσματα. Οι Πειραιώτες αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην 11η θέση της κατάταξης, έχοντας ρεκόρ 8-8. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρσι νίκησαν εκτός έδρας και τις τέσσερις ισπανικές ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπασκόνια, Βαλένθια), αλλά φέτος έχουν ηττηθεί από όλες μέσα στο ΣΕΦ.
Είναι και αυτό ένα θέμα, καθώς οι Ίβηρες διαθέτουν την κορυφαία εγχώρια λίγα στην Ευρώπη εδώ και πολλά και χρόνια. Είναι πάντα ένα καλό τεστ εκείνα τα ματς, για να τεστάρεις το επίπεδο αλλά και τις δυνάμεις σου. Πέρσι, τέτοια περίοδο, το ρεκόρ της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν 10-6. Δηλαδή, δύο ήττες διαφορά. Όχι μεγάλη απόκλιση σε σχέση με πέρσι, καμία αντίρρηση, αλλά αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στους αριθμούς. Στα νούμερα που έχει κυρίως στην επίθεση και όχι μόνο.
Η διαφορά φαίνεται στην επίθεση
Ο Ολυμπιακός πέρσι, κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, ολοκλήρωσε το συγκεκριμένο αγωνιστικό διάστημα έχοντας μέσον όρο στην επίθεση τους 84 πόντους. Διέθετε μία από τις καλύτερες ομάδες στο σκορ στη διοργάνωση και συγκεκριμένα τέλειωσε τη χρονιά έχοντας τη δεύτερη καλύτερη, όντας μόνο πίσω από τη Ρεάλ. Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν για αρκετό καιρό την πιο ικανή ομάδα (σταθερά πρώτη) σε εύστοχα δίποντα, μετρώντας 60,9%, με το ποσοστό στα τρίποντα να είναι το 37,6% και στις βολές το 76,5%. Στα ριμπάουντ οι Πειραιώτες μάζευαν 33,6 ανά παιχνίδι, ενώ είχαν μακράν την κορυφαία ομάδα σε δημιουργία, μετρώντας 21,8 ασίστ ανά παιχνίδι. Σε όλα αυτά προσθέστε 7,7 κλεψίματα, αλλά και 13 λάθη μέσον όρο ανά παιχνίδι. Αυτοί είναι οι βασικοί αριθμοί του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο για την αγωνιστική σεζόν 2022-23, στην οποία στο τέλος τερμάτισε και στην πρώτη θέση.
Τι έχει κάνει, όμως, ο Ολυμπιακός μέχρι στιγμής στα μέσα του πρώτου γύρου στην κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκας; Η αλήθεια είναι πως αντί οι αριθμοί να ανέβουν, φέτος παρουσιάζουν πτώση. Η μεγαλύτερη διαφορά παρουσιάζεται στην επίθεση, καθώς στην τρέχουσα σεζόν οι Πειραιώτες μετρούν μόλις 76,4 πόντους. Για να καταλάβετε το μέγεθος, οι «ερυθρόλευκοι» αυτήν τη στιγμή διαθέτουν τη δεύτερη χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση, τη στιγμή που πέρσι ήταν συνεχώς μέσα στις τρεις πρώτες θέσεις. Στα δίποντα παρουσιάζεται πτώση στο 7% σε σχέση με πέρσι καθώς η ομάδα μετρά 53,6%, δηλαδή είναι 11η σε αυτόν τον τομέα, τη στιγμή που πέρσι φιγουράριζε στην πρώτη θέση. Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός πως δεν υπάρχουν φέτος τα πολλά κοψίματα μέσα στη ρακέτα που έφερναν το εύκολο καλάθι. Έχουν μειωθεί οι αιφνιδιασμοί, αλλά και τα ρήγματα με διεισδύσεις μέσα στη ρακέτα από τους περιφερειακούς. Στο τελευταίο βγάζει... μάτι η απουσία του Σακίλ Μακ Κίσικ.
Πτώση υπάρχει και στις βολές, καθώς οι νταμπλούχοι Ελλάδας μετρούν 73,8% (προτελευταίοι φέτος) σε μία από τις φετινές πληγές, αλλά και στα τρίποντα, καθώς το νούμερο έχει πέσει στο 35,9% (10η θέση φέτος). Όπως αντιλαμβάνεστε, οι «ερυθρόλευκοι» δεν είναι εξίσου αποτελεσματικοί στο σκοράρισμα σε σχέση με πέρσι και εκεί οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αδυναμία τους να πάρουν τις νίκες που θέλουν. Όχι μόνο πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε χαμηλότερο σκορ, αλλά παρουσιάζονται και περισσότερο άστοχοι σε όλους τους τομείς. Υπάρχουν στιγμές που η ομάδα είναι εκνευριστικά στατική στο πέντε εναντίον πέντε. Αποχώρησαν δύο σημαντικοί παίκτες (Βεζένκοφ, Σλούκας) και το κενό τους θα αναπληρωνόταν ομαλά με τους νεοαποκτηθέντες αθλητές υγιείς. Αυτό, όμως, δεν συνέβη ποτέ, καθώς Γκος και Σίκμα έβγαλαν προβλήματα, ο Μακ Κίσικ ήταν σταθερά εκτός, ενώ στην πορεία είχαν θέματα και οι Φαλ - Μιλουτίνοβ.
Οι ασίστ και τα ριμπάουντ
Ο Ολυμπιακός πέρσι διέθετε μακράν την κορυφαία και καλύτερη ομάδα στον τομέα της δημιουργίας. Οι Πειραιώτες είχαν μία τρομερή και θεαματική κυκλοφορία της μπάλας. Έβγαζαν πολλά πικ εν ρολ, είχαν στο ρεπερτόριό τους την έξτρα πάσα και κυρίως είχαν ως σήμα κατατεθέν τους την κίνηση των παικτών μακριά από την μπάλα, με τα χαρακτηριστικά κοψίματα μέσα στο καλάθι, τα οποία έφερναν το εύκολο καλάθι. Φέτος όλα αυτά είτε γίνονται σε μικρότερο βαθμό είτε αποδίδουν λιγότερο αποτελεσματικά.
Παράλληλα, οι αθλητές φέτος δείχνουν να ντριμπλάρουν περισσότερο, αλλά και να πασάρουν λιγότερο. Φέτος, λοιπόν, οι νταμπλούχοι Ελλάδας μοιράζουν 19,1 ασίστ ανά παιχνίδι (5η καλύτερη επίδοση φέτος στην Ευρωλίγκα), δύο λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Το 19,1 μάλιστα έχει ανέβει τις τελευταίες αγωνιστικές, καθώς στις 10 πρώτες αγωνιστικές ο αριθμός είχε πέσει κοντά στις 15 τελικές πάσες ανά παιχνίδι. Μικρή πτώση υπάρχει και στα ριμπάουντ, καθώς από τα 33,6 το νούμερο έχει πέσει στο 32,5. Τα κλεψίματα είναι ελαφρώς λιγότερα (από 7,7 στα 6,6), ενώ ο μόνος τομέας στον οποίο υπάρχει βελτίωση είναι τα λάθη. Ο Ολυμπιακός κάνει 11,7 φέτος (4η καλύτερη επίδοση στη διοργάνωση), ενώ πέρσι είχε 13.
Οι επηρεασμένοι Ουόκαπ και Παπανικολάου
Δύο εκ των περσινών βασικών πρωταγωνιστών της ομάδας, οι οποίοι και συνεχίζουν φέτος, ήταν οι Τόμας Ουόκαπ και Κώστας Παπανικολάου. Δύο αθλητές, όμως, οι οποίοι πέρα πως έπαιξαν σχεδόν σε όλα τα ματς πέρσι (ο καθένας έδωσε περίπου 80 ματς), ακολούθως είχαν ενεργό ρόλο και στην εθνική μας ομάδα. Ο προγραμματισμός του Ολυμπιακού έλεγε για ειδική διαχείριση τους πρώτους μήνες, καθώς ήταν επιτακτική ανάγκη η ξεκούραση και οι ανάσες, καθώς ο οργανισμός τους είχε εξαντληθεί. Δεν βρέθηκε ποτέ όμως χώρος και χρόνος, καθώς οι τραυματισμοί των συμπαικτών τους τούς ανάγκασαν να παίζουν περισσότερο!
Ο Τόμας Ουόκαπ πέρσι, στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, ήταν ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης που πραγματοποίησε την αγωνιστική του εκτόξευση, έχοντας ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή του. Βελτίωσε τρομερά τις δημιουργικές του αρετές, έγινε αρτίστας του πικ εν ρολ, παρέμεινε σπουδαίος αμυντικός, ενώ εξέλιξε και το παιχνίδι του στην επίθεση. Είχε 25 λεπτά μέσον όρο χρόνο συμμετοχής, με 7,9 πόντους, με 57,9% στα δίποντα, 37,8% στα τρίποντα, 91,9% στις βολές, συν 2,8 ριμπάουντ, 5,9 ασίστ, 1,9 κλεψίματα και 1,9 λάθη. Όλα αυτά στη σεζόν (2022-23) που μας πέρασε.
Φέτος, όμως, φαίνεται επηρεασμένος από τα συνεχόμενα ματς μέσα στο 2023, καθώς ο οργανισμός του έχει εξαντληθεί και η απόδοσή του έχει σκαμπανεβάσματα. Φαίνεται και από τους αριθμούς. Έχει 28 λεπτά μέσον όρο (παίζει περισσότερο από πέρσι), ναι μεν με περισσότερους πόντους (10,1) καθώς παίρνει πάνω του αναγκαστικά περισσότερες κατοχές, αλλά με χαμηλότερα ποσοστά ευστοχίας: 49,2% δίποντα, 31,5% τρίποντα, 73,9% βολές. Έχει 3,2 ριμπάουντ, 4,2 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 2 λάθη ανά παιχνίδι. Βλέπετε, φέτος ο Τεξανός γκαρντ έχει κληθεί να σουτάρει περισσότερο και να πασάρει λιγότερο, καθώς οι απουσίες τον έφεραν να έχει μία θέση περισσότερο του εκτελεστή, όσο ποτέ άλλοτε στην καριέρα του.
Ένας από τους παίκτες που έχουν επηρεαστεί από τα συνεχόμενα ματς, αλλά και από τους τραυματισμούς των υπόλοιπων παικτών, με αποτέλεσμα να καλείται να παίζει παραπάνω, είναι και ο Κώστας Παπανικολάου. Οι αριθμοί του έχουν πέσει σε σχέση με πέρσι. Στην περασμένη αγωνιστική περίοδο (2022-23) ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 24,4 λεπτά συμμετοχής, με 8,9 πόντους, έχοντας 61,2% στα δίποντα, 48% στα τρίποντα και 72,5% στις βολές. Σε όλα αυτά προσθέστε 3,4 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ και 0,7 κλεψίματα. Φέτος, όμως, τα νούμερα έχουν πέσει, κυρίως στην επίθεση. Παίζει περισσότερο (27,4 λεπτά), έχοντας 6,6 πόντους, με 48,7% στα δίποντα, 32,2% στα τρίποντα και 64,7% στις βολές. Με 4,1 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1,1 κλέψιμο ανά παιχνίδι.
Κεφάλαιο Μακ Κίσικ
Πέρσι ο Σακίλ Μακ Κίσικ ήταν ο τέταρτος κορυφαίος σκόρερ της ομάδας με 8,7 πόντους και ο δεύτερος καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού σε ευστοχία και αποτελεσματικότητα στα δίποντα. Είχε 71,8%, όντας πίσω μόνο από τον Μουσταφά Φαλ (75,2%). Ο αθλητικός Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ έδινε στους Πειραιώτες ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο, αποτελεσματικούς αιφνιδιασμούς και κυρίως κάθετο παιχνίδι. Έπαιρνε την μπάλα στην περιφέρεια και αξιοποιώντας την ταχύτητά του, το γρήγορο πρώτο βήμα του, αλλά και τα αθλητικά του προσόντα, τέλειωνε τις φάσεις με διεισδύσεις, καρφώματα, λέι απ, ενώ παράλληλα ανακάτευε την αντίπαλη άμυνα.
Τραβούσε πάνω του δεύτερο παίκτη, έμενε ελεύθερος συμπαίκτης, τον έβρισκε έξυπνα και έβγαιναν ελεύθερα σουτ. Φέτος, όμως, αυτό το στοιχείο του απρόβλεπτου, την ικανότητα στο ένας με έναν, τα ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα, οι αιφνιδιασμοί, είναι στοιχεία που τα έχασε ο Ολυμπιακός, καθώς ο Σακίλ Μακ Κίσικ έμεινε εκτός δράσης σχεδόν δύο μήνες. Έχει κοστίσει η απουσία του, καθώς πέρα από το γεγονός πως έλειψε, στην πράξη ανάγκασε και τον Κώστα Παπανικολάου να... ξεζουμιστεί στο «3», με την ομάδα να παίρνει και τον Ίγκνας Μπραζντέικις για να ενισχύσει και τη θέση «3».
Η πτώση του «Λάρι» και η σταθερά Φαλ
Δεν παίζει εξίσου καλά με πέρσι και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης. Ένας παίκτης που ερχόταν από τον πάγκο, άλλαζε τον ρυθμό του παιχνιδιού, βάζοντας μεγάλα σουτ. Έδινε επιθετική ώθηση πέρσι. Στην αγωνιστική σεζόν που μας πέρασε, στην κανονική περίοδο, ο Έλληνας γκαρντ είχε 7,4 πόντους, με 50,8% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα και 74% στις βολές. Φέτος, όμως, παρουσιάζεται και εκείνος περισσότερο άστοχος. Έχει 6,1 πόντους, με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας (40% δίποντα, 28,6% τρίποντα, 78,8% βολές).
Σταθερός, πάντως, σε απόδοση, με ελαφρώς βελτιωμένα ποσοστά, είναι ο Μουσταφά Φαλ. Παίζει ρόλο βέβαια και το γεγονός πως ελλείψει Νίκολα Μιλουτίνοβ πήρε έξτρα χρόνο συμμετοχής, αλλά ο Γάλλος τα πηγαίνει περίφημα. Πέρσι στην κανονική περίοδο είχε 22 λεπτά συμμετοχής, με 7,2 πόντους, με 72,2% στα δίποντα, 52,3% στις βολές, 4,9 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 0,6 κλεψίματα και 0,8 μπλοκ. Φέτος παίζει ελαφρώς περισσότερο (23,4 λεπτά), έχοντας 7,1 πόντους, με 74,2% στα δίποντα, 45,5% στις βολές (η μεγάλη του αδυναμία), 4,9 ριμπάουντ, 2,9 ασίστ, 0,3 κλεψίματα και 1,3 μπλοκ. Το πρόβλημα όμως είναι πως στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας στην Ευρωλίγκα δεν έχει ενεργή υποστήριξη από τον Νίκολα Μιλουτίνοβ, ο οποίος κινείται σε… ρηχά νερά. Και ο Γάλλος στο «5» είναι στιγμές που πάει να «σκάσει».
Χαμόγελα για Πίτερς και Κάνααν
Αν υπάρχουν, πάντως, δύο παίκτες του Ολυμπιακού από πέρσι, οι οποίοι έχουν ανεβάσει στο κατακόρυφο την απόδοσή τους και σε αρκετά ματς έχουν κρατήσει όρθια την ομάδα του Πειραιά, αυτοί αναμφίβολα είναι οι Άλεκ Πίτερς και Αϊζάια Κάνααν. Ο μουσάτος φόργουορντ έχει 14,9 πόντους (60,2% δίποντα, 50% τρίποντα, 91,2% βολές), 5,3 ριμπάουντ και 1,9 ασίστ, τη στιγμή που πέρσι είχε 5,1 πόντους (46,3% δίποντα, 42% τρίποντα, 95,2% βολές), 2,5 ριμπάουντ και 0,4 ασίστ.
Όσον αφορά τον βραχύσωμο γκαρντ, αυτός μετρά 12,7 πόντους (50% δίποντα, 50% τρίποντα, 83,9% βολές) και 1,3 ασίστ, τη στιγμή που πέρσι είχε 5,6 πόντους (38,1% δίποντα, 33,3 τρίποντα, 77,7% βολές) και 0,9 ασίστ. Όλα αυτά πάντα στην κανονική περίοδο. Είναι οι δύο κορυφαίοι σκόρερ του Ολυμπιακού φέτος, αλλά χρειάζονται υποστήριξη. Και έχει φανεί πως όταν οι αντίπαλοι καταφέρνουν να τους περιορίσουν, η ομάδα αδυνατεί να βρει έξτρα επιθετικό πόλο, με αποτέλεσμα στο τέλος να χάνει. Είναι ένα θέμα προς επίλυση.
Ο προβληματισμός με Σίκμα
Ο Λουκ Σίκμα είναι ένας καλός παίκτης, ο οποίος στην Άλμπα έδειξε θεαματικά δείγματα γραφής στο πρόσφατο παρελθόν. Φέτος, όμως, στον Ολυμπιακό, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί. Επηρεάστηκε βέβαια από τον τραυματισμό του, αλλά στην πράξη δείχνει μία αδυναμία να ταιριάξει μέσα στο σύνολο, ενώ και τα αντανακλαστικά του δείχνουν πιο αργά. Δεν είναι και νέος πλέον. Έκλεισε τα 34 και πάει στα 35. Άλλο πράγμα βέβαια να παίζεις σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό στην Ευρωλίγκα και διαφορετικό το να είσαι στην Άλμπα.
Είναι από τις μεταγραφές που δεν έχουν βγει φέτος στην ομάδα του Πειραιά και δεν είναι τυχαίο πως στην πορεία οι Πειραιώτες ενίσχυσαν το ρόστερ τους με τον Φιλίπ Πετρούσεφ. Όχι μόνο για να υπάρχει και τρίτος ψηλός στο ρόστερ, αλλά κυρίως για να δώσει μία επιπλέον λύση στη θέση «4», πίσω από τον Άλεκ Πίτερς. Πλέον, ο Λουκ Σίκμα τέθηκε και εκτός από τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Στην ουσία η... αστοχία με τον Σίκμα διορθώθηκε με τον Πετρούσεφ.