Ένας Ολυμπιακός διπρόσωπος

Ο Ολυμπιακός των «διπλών» σε Βαρκελώνη-Μαδρίτη είναι η ίδια ομάδα που έχασε από τον Αστέρα - Αναζητείται όμως η σταθερότητα - To ΦΩΣ αναλύει τα αίτια της ήττας στο ΣΕΦ -  Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος. 

Ένας Ολυμπιακός διπρόσωπος

Δεν είμαστε της άποψης να αποθεώνουμε κάθε φορά τους πρωταγωνιστές ύστερα από μία νίκη, ούτε και να τους ισοπεδώνουμε ύστερα από ήττες. Δεν αλλάζει η τοποθέτησή μας πως το φετινό ρόστερ έχει στελεχωθεί με έξοχο τρόπο, όπως και το γεγονός πως η ομάδα του Ολυμπιακού κατά κύριο λόγο παίζει εξαιρετικό μπάσκετ. Συνεχίζει να διαθέτει την κορυφαία επίθεση στην Ευρωλίγκα (86.4 πόντοι), είναι πρώτη σε ασίστ (22.3) και σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της διοργάνωσης, εξακολουθεί να είναι η καλύτερη ομάδα στη Λίγκα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν δουλειάς και δείγμα της ποιότητας που διαθέτουν οι ερυθρόλευκοι. Είναι πρόβλημα όμως το να γνωρίζεις δύο σερί ήττες και μάλιστα από ομάδες οι οποίες ναι μεν έχουν δυνατότητες, αλλά δεν είναι αντίπαλοι για οκτάδα. Είναι θέμα το γεγονός πως οι Πειραιώτες βίωσαν την τρίτη τους ήττα στο ΣΕΦ στην Ευρώπη (προηγήθηκαν εκείνες από Βαλένθια και Μονακό), αποτελέσματα τα οποία θεωρητικά «σβήνουν» τα μεγάλα «διπλά» σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα έχασαν μέσα από τα χέρια τους το ματς στη Γαλλία απέναντι στη Βιλερμπάν, βιώνοντας για ακόμη μία φορά μία αδικαιολόγητη κατάρρευση στην τελευταία περίοδο. Κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα αδυνατούσαν να γυρίσουν το ματς στο τέταρτο δεκάλεπτο, λες και δεν είχαν δυνάμεις, ενέργεια, ενδεχομένως και τύχη καθώς δεν τους μπήκαν τα σουτ που χρειάστηκαν. Καμία αντίρρηση πως υπήρχαν δύο ξεκάθαρα λανθασμένα σφυρίγματα από τους διαιτητές στο τελευταίο τετράλεπτο (καθαρό φάουλ σε τρίποντο του Λαρεντζάκη, κανονικό μπλοκ του Παπανικολάου), δόθηκαν ανάποδα κατοχές και βολές στον Αστέρα, αλλά οι Σέρβοι πήραν με την αξία τους το ματς στο τέλος. Με εξαίρεση την καλή αμυντική συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών (όπως ο Λαρεντζάκης), οι υπόλοιποι στάθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αποτέλεσμα; Ο αντίπαλος να σκοράρει +20 πόντους σε κάθε δεκάλεπτο και να κάνει... πάρτι μέσα στη ρακέτα με 74.1% (20/27) στα δίποντα. Ό,τι σουτ και να πήραν οι Σέρβοι, η μπάλα πήγαινε μέσα, ενώ στο δεύτερο μέρος βρήκαν ρυθμό και από την περιφέρεια (11/24-45.8%).

Το σκάουτινγκ ανέφερε πως ο Ερυθρός Αστέρας έχει την ομάδα με τη χειρότερη επίθεση στη διοργάνωση, σκόραρε κοντά στους 75 πόντους, αλλά στο Φάληρο κατόρθωσε να φτάσει στους 90. Δεν παίζει μόνο ο Ολυμπιακός, παίζει και ο αντίπαλος, αλλά είναι θέμα προς ανάλυση για τους Πειραιώτες το πως κατάφεραν να δεχτούν τόσους πόντους από μία ομάδα που δεν φημίζεται για την επιθετική της ευχέρεια.

Τα αίτια της ήττας στο ΣΕΦ

Έχει δίκιο ο Γιώργος Μπαρτζώκας που σχολίασε πως αν ο Κώστας Σλούκας έβαζε εκείνο το τρίποντο στα 6'' πριν το τέλος, θα διαμόρφωνε το 87-86 και η ομάδα του Πειραιά θα ήταν αγκαλιά με τη νίκη, αλλά με το «αν» δεν γράφεται ιστορία. Έτσι είναι το μπάσκετ, κρίνεται στις λεπτομέρειες. Κάποια σουτ θα μπουν, κάποια όχι. Είναι απορίας άξιο, πάντως, το πως κατάφερε ο Ολυμπιακός να μην αξιοποιήσει τα 16 λάθη του αντιπάλου και να μην μπορέσει να ελέγξει εκείνος το ματς, αν και είχε θετικότατο πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (26/7). Ίσως γιατί δεν βρήκε τρίποντα από τους περιφερειακούς του, καθώς οι Ουόκαπ, Κάνααν, ΜακΚίσικ και Λαρεντζάκης είχαν όλοι μαζί 3/16 σουτ (18.7%) πίσω από τα 6.75 μέτρα. Επειδή στο δεύτερο ημίχρονο ο Σάσα Βεζένκοφ περιορίστηκε σκοράροντας μόλις 4 πόντους, παίρνοντας πάνω του 5 σουτ, ενώ κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Κώστα Σλούκα. Ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μέρος μέτρησε μόλις 1/3 σουτ. Οι δύο κορυφαίοι παίκτες του δεν ήταν «ζεστοί» στο τέλος.

Γιατί ο Ολυμπιακός εμφάνισε κυρίως αμυντικές αδυναμίες. Είναι πολλοί οι 90 πόντοι μέσα στο ΣΕΦ, αφήνοντας 5 παίκτες να μετρήσουν διψήφιο αριθμό (Βιλντόζα 22, Μίτροβιτς 13, Ντόμπριτς 12, Νέντοβιτς 12, Πετρούσεφ 14) σε πόντους. Είναι δύσκολο να υποτάξεις έναν αντίπαλο που μετρά 74.1% στα δίποντα, 45.8% στα τρίποντα και 23 ασίστ. Οι Πειραιώτες άφησαν τους Σέρβους να βρουν ρυθμό και αυτοπεποίθηση στο σουτ. Ας κρατήσουμε όμως και το σχόλιο του Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος εξήγησε τεχνικά τους λόγους που η ομάδα του ζορίζεται: «Όταν η αντίπαλη ομάδα δε μας αφήνει να βγάλουμε την ασίστ που θέλουμε, μας μπερδεύει και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν δεν βγαίνουν οι συνεργασίες μας και η κυκλοφορία της μπάλας που έχουμε στοχεύσει, μας δημιουργείται πρόβλημα. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όταν μας διαβάζουν σε αυτό το κομμάτι». Σε όλα αυτά κρατήστε και το γεγονός πως οι γηπεδούχοι πήραν 15 επιθετικά ριμπάουντ, αλλά αξιοποίησαν ελάχιστα από αυτά.

Τα δύο διαφορετικά πρόσωπα του Ολυμπιακού

Αυτή ήταν η 6η φετινή ήττα για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη και αναλύοντας τα αίτια του αρνητικού αποτελέσματος σε αυτά τα ματς, υπάρχει κάτι κοινό. Το γεγονός πως οι Πειραιώτες δεν έχουν διάρκεια στην απόδοσή τους, πραγματοποιώντας κατά κύριο λόγο υποτονικά δεύτερα ημίχρονα. Φαίνεται ξεκάθαρα στο γεγονός πως σε αυτές τις 6 ήττες έχει παθητικό στην άμυνα 48.1 πόντους. Δέχθηκε 49 πόντους από τη Βαλένθια (35-49), την Εφές (30-49) και τον Ερυθρό Αστέρα (41-49), 48 από τη Μονακό (39-48) και 47 από τις Μακάμπι (39-47) και Βιλερμπάν (28-47).

Είναι η άμυνα το θέμα, όπως και η έλλειψη διάρκειας. Γιατί το λέμε αυτό; Είναι χαρακτηριστικό πως και στις 6 αυτές αναμετρήσεις, στις οποίες και ηττήθηκε στο τέλος, το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε το προβάδισμα σε όλα τα πρώτα ημίχρονα των αναμετρήσεων. Ήταν μπροστά με 37-33 κόντρα στη Μονακό, με 47-34 απέναντι στη Βαλένθια, με 45-43 κόντρα στη Μακάμπι, με 41-33 στην Τουρκία με την Εφές, με 47-30 στη Βιλερμπάν και 45-41 στο ΣΕΦ με τον Ερυθρό Αστέρα. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση.

Υπάρχει όμως και το άλλο πρόσωπο. Πέρα από το γεγονός πως οι Πειραιώτες παραμένουν πρώτοι σε σκορ και ασίστ, προηγήθηκαν παιχνίδια στα οποία οι ερυθρόλευκοι ήταν σαρωτικοί. Στα 4 προηγούμενα παιχνίδια τους στο ΣΕΦ, μέτρησαν ένα επιβλητικό νικηφόρο σερί. Διέλυσαν τις Φενέρμπαχτσε (94-67), Βίρτους (117-71), Άλμπα (86-76) και Παρτιζάν (87-58), συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα στο παιχνίδι τους. Οι μεγάλες νίκες κόντρα σε Ρεάλ και Μπαρτσελόνα. Καμία αντίρρηση πως φέτος στην Ευρωλίγκα ο καθένας μπορεί να νικήσει τον οποιοδήποτε, σε κάθε έδρα, αλλά ο Ολυμπιακός οφείλει να κοιτάξει τον καθρέφτη ενόψει της συνέχειας και να διορθώσει τα λάθη. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος έρχεται «αιώνιο» ντέρμπι σε ευρωπαϊκό φόντο.