Εμπίντ: «Θα διάλεγα το Καμερούν αν είχε περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ο Τζοέλ Εμπίντ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Εμπίντ: «Θα διάλεγα το Καμερούν αν είχε περάσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Για την επιλογή του να παίξει με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες μίλησε ο Τζοέλ Εμπίντ που αναφέρθηκε και στο «κλείσιμο της ψαλίδας» μεταξύ του ΝΒΑ και του υπόλοιπου κόσμου του μπάσκετ.

«Δε βοήθησε το γεγονός ότι η Γαλλία έθεσε τελεσίγραφο για το πότε έπρεπε να ληφθεί η απόφαση. Το είδα στο Twitter και είπα: "Ουάου, από πού ήρθε αυτό;". Από τις συνομιλίες που είχα με την Αμερική, ήταν απλά: "Πάρε όσο χρόνο χρειαστείς, δεν υπάρχει βιασύνη. Θα θέλαμε πολύ να σε έχουμε, αλλά δεν πειράζει αν πάρεις άλλη απόφαση". Όταν κάποιος άλλος σε πιέζει, μπορεί να σου φαίνεται ότι πρέπει να πάρεις μια απόφαση. Αλλά ένα πράγμα που ήταν πάντα γνωστό ήταν ότι το Καμερούν ήταν η πρώτη επιλογή. Αν προκριθούν, θα παίξω για την πατρίδα μου γιατί αυτό είναι το όνειρό μου - να παίξω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Γάλλο πρόεδρο για το τι συμβαίνει. Του είπα - ένα πράγμα που με ενοχλούσε πολύ ήταν η σχέση μεταξύ της Γαλλίας και του Καμερούν και των αφρικανικών χωρών γενικότερα. Ακόμα και τώρα, συμβαίνουν πολλά πράγματα εκεί, υπάρχει μεγάλη αντίδραση στο να διώξουν ουσιαστικά τους Γάλλους επειδή υπήρξαν τόσα χρόνια καταπίεσης. Αυτή ήταν η νοοτροπία μου γιατί ήξερα ότι θα ήταν δύσκολο. Με την οικογένειά μου να βρίσκεται στο Καμερούν, δε θέλω να τους βάλω να περάσουν όλα αυτά τα πράγματα. Θέλω να είναι ασφαλείς και η σχέση μεταξύ Γαλλίας και Καμερούν ή της Αφρικής γενικότερα δεν είναι καλή. Ήταν μια ωραία συζήτηση με τον Μακρόν. Μου τηλεφώνησε και στην αρχή, συνήθως δεν απαντώ όταν ο αριθμός είναι άγνωστος. Μετά έλαβα ένα μήνυμα και κατάλαβα τι συνέβαινε. Ήταν μια ωραία συζήτηση, ήταν υπέροχη», τόνισε ο γεννημένος στο Καμερούν σέντερ των Σίξερς.

«Κοιτάτε το ταλέντο που έχουν οι ΗΠΑ, υπάρχει το ίδιο ταλέντο σε άλλες ομάδες. Και για το ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα των ΗΠΑ, πρέπει επίσης να καταλάβετε ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά είναι μεγαλύτερα. Ο Λεμπρόν τώρα δεν είναι ο Λεμπρόν που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Άρα είναι μεγάλη η διαφορά. Θα σας έλεγαν επίσης όλοι, και μπορείτε να δείτε και μόνοι σας, ο αθλητικός Λεμπρόν, ο κυρίαρχος που ήταν πριν από μερικά χρόνια, δεν είναι ο ίδιος που είναι τώρα. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξεγελιούνται από τα ονόματα στα χαρτιά. Αλλά αυτά τα ονόματα έχουν χτιστεί σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, και τώρα είναι μεγαλύτεροι. Δεν είναι αυτό που ήταν», ανέφερε.