Κομποδιέτας: «Με ανιδιοτέλεια και όχι με προσωπικές φιλοδοξίες»
Ο προπονητής της Καρδίτσας, Κώστας Κομποδιέτας μίλησε στο «ΦΩΣ» για τη δύσκολη μέρα που ξημερώνει στο ελληνικό μπάσκετ
Ο Κώστας Κομποδιέτας της Καρδίτσας μίλησε στο «ΦΩΣ» για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό μπάσκετ και το τι μέλλει γενέσθαι:
«Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων του κορονοϊού. Είναι δύσκολη και περίεργη η κατάσταση και όλη η διαβίωσή μας έχει αλλάξει. Η καθημερινότητα δεν είναι η ίδια και πρέπει να προσαρμοστούμε ωσότου απομακρυνθεί τελείως ο κίνδυνος. Το μπάσκετ, όπως και ο αθλητισμός γενικότερα, είναι ένας τομέας που πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Όσοι ασχολούμαστε με το μπάσκετ το αγαπάμε γιατί μεγαλώσαμε με αυτό και θα το αγαπάμε όποια κι αν είναι η μορφή των πρωταθλημάτων. Σε έναν προπονητή τού λείπει το να είναι με τις ώρες στο γήπεδο και να προσπαθεί να βελτιώσει τους παίκτες, αλλά και να βελτιωθεί ο ίδιος μέσα από τη διαδικασία των προπονήσεων. Η πολιτεία και η διοργανώτρια αρχή πήραν μια απόφαση για τη διακοπή αθλητικών δραστηριοτήτων προς όφελος της υγείας όλων, το οποίο είναι απόλυτα σεβαστό και αποδεκτό. Τώρα δίνεται η ευκαιρία έπειτα από αυτή τη διακοπή των πρωταθλημάτων της ΕΟΚ για μία γενική επανεκκίνηση, η οποία θα δώσει νέα ώθηση στο ελληνικό μπάσκετ και σωστές κατευθύνσεις έτσι ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι με το άθλημα. Η ΕΟΚ, σε συνεργασία με τα σωματεία, αλλά και με τους παίκτες και με τους προπονητές, οι οποίοι εκπροσωπούνται από ΠΣΑΚ και ΣΕΠΚ αντίστοιχα, πρέπει να συζητήσουν τα προβλήματα του χώρου, να ακουστούν οι σοβαρές απόψεις, το τονίζω οι σοβαρές, και να παρθούν γενναίες αποφάσεις και καινοτόμες».
Τι σκέψεις κάνει ο ίδιος; «Η δικιά μου άποψη είναι να κοιτάξουμε το θέμα με ανιδιοτέλεια και όχι με προσωπικές φιλοδοξίες. Τα πρωταθλήματα δεν μπορούσαν να συνεχιστούν και διακόπηκαν, αυτό είναι το δεδομένο, το ζητούμενο είναι ότι πρέπει οι φορείς να βοηθήσουν παίκτες και προπονητές να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους και αν γίνεται να δοθεί και κάποιο επίδομα στους χαμηλοαμειβόμενους, όπως έγινε σε άλλους κλάδους. Λόγω διακοπής να γίνουν κανονικά οι άνοδοι στις πιο πάνω κατηγορίες και να μην πέσει καμία ομάδα, εκτός αν το επιθυμεί. Θα πρέπει αναγκαστικά να γίνουν αναδιαρθρώσεις στα πρωταθλήματα. Στην Α1, εκτός της ανόδου του πρωταθλητή της Α2, πρέπει να βρεθεί μια λύση και για τη 2η θέση. Αν δοθεί wild card και το επιθυμεί θα την πάρει ο Ολυμπιακός, αν δεν το επιθυμεί θα είναι πιο δύσκολη απόφαση για το ποια ομάδα θα ανέβει. Επίσης η Α2 κατηγορία καλό θα είναι να γίνει επαγγελματική με ό,τι αυτό συνεπάγεται και να δοθούν πόροι (π.χ. τηλεοπτικό συμβόλαιο) και πλεονεκτήματα (π.χ. αγώνες Κυπέλλου κατευθείαν Α1 εναντίον Α2) στις ομάδες που θα αγωνίζονται εκεί, ώστε να έχουν κίνητρο να ανέβουν κι άλλες ομάδες και να υπάρχει ανταγωνισμός και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Η Β’ κατηγορία μόνο για την περίοδο που έρχεται θα πρέπει να δομηθεί σε 3 ομίλους (με γεωγραφικά κριτήρια) ώστε να χωρέσουν όλες οι ομάδες που θα ανέβουν από τη Γ’ κατηγορία και να λυθούν και όλα τα προβλήματα με τις αναδιαρθρώσεις και τις αντιπαραθέσεις. Αυτά είναι κάποιες προτάσεις, η απαίτηση όμως είναι το βάρος της Ομοσπονδίας και των φορέων να πέσει στον ερασιτεχνικό και στον σχολικό αθλητισμό και στις ακαδημίες των ομάδων, διότι εκεί ξεκινά η επαφή του παιδιού με το μπάσκετ και τότε διαμορφώνονται οι ανθρώπινοι χαρακτήρες. Σε αυτόν τον τομέα πρέπει να γίνουν καινοτόμες πράξεις που θα αλλάξουν την βάση του αθλήματος».
Κλείνοντας, ο Κομποδιέτας είπε: «Τέλος εύχομαι υγεία σε όλους και αισιοδοξία. Το μπάσκετ είναι το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων γιατί έχει δώσει τις περισσότερες αθλητικές χαρές και δεν πρέπει να το βλέπουμε ως μπασκετάκι, αλλά ως το πιο επιτυχημένο σπορ της σύγχρονης ελληνικής αθλητικής ιστορίας».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ