Αναγκαίο κακό η διακοπή των πρωταθλημάτων μπάσκετ
Ο Κώστας Τσουμπρής γράφει για το τέλος και των εθνικών-τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ και το αβέβαιο μέλλον που ακολουθεί.
Μπορεί σε πολλούς να κακοφάνηκε, όμως μάλλον ήταν αναγκαίο κακό η οριστική διακοπή των εθνικών και τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ. Αρκετοί ήλπιζαν σε επανέναρξη της δράσης, έστω και μέσα στο κατακαλόκαιρο, αλλά η ΕΟΚ έκρινε πως κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο. Είδε εξάλλου πως αυτό επιθυμούσαν και οι περισσότερες ομάδες, σε αντίθεση με τους παίκτες που οι πιο πολλοί ήταν διατεθειμένοι να παίξουν, ακόμη και θυσιάζοντας τις διακοπές τους.
Εμείς αρχικά ήμασταν υπέρ της άποψης να επαναρχίσουν τα πρωταθλήματα, καθώς θέλουμε όλα να κρίνονται στα παρκέ και όχι στα γραφεία, όμως όσο περνούσε ο καιρός καταλάβαμε κι εμείς ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα, θα ήταν περισσότερο μια παρωδία. Οι ομάδες θα έκαναν περισσότερο αγγαρεία προκειμένου να βγει η χρονιά, θα είχαμε αρκετούς τραυματισμούς με τους παίκτες αδρανείς τόσο διάστημα και τα γήπεδα θα έμοιαζαν με… νεκροταφεία. Πήγαινε που πήγαινε λίγος κόσμος στα γήπεδα, τώρα θα μαράζωνε η καρδιά σου.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Καλώς λοιπόν αποφασίστηκε η λήξη αυτής της γκαντέμικης σεζόν. Ας ελπίσουμε να υπάρξει ισονομία σχετικά με τις ανόδους των ομάδων, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνει τρικ η ΕΟΚ. Μας έχει μάθει πάντως η ομοσπονδία τόσα χρόνια ότι ξέρει να βολεύει τους πάντες.
Το θέμα τώρα είναι τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Με μια νέα καραντίνα πιθανή, θα έχουμε πάλι προβλήματα και πρέπει η ΕΟΚ να προνοήσει τι θα συμβεί. Ο κίνδυνος να μη βγει ξανά η χρονιά είναι ορατός και αρκετοί προκρίνουν την ιδέα να γίνουν τελείως διαφορετικά τα πρωταθλήματα. Πώς δηλαδή; Να σπάσουν τα πρωταθλήματα σε αρκετούς ομίλους, με λίγες ομάδες ο καθένας, ώστε οι μετακινήσεις να είναι λίγες και να μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα η κανονική περίοδος. Και μετά να γίνουν τελικές φάσεις με πλέι οφ και πλέι άουτ. Θέλει βέβαια σκέψη και μελέτη το εν λόγω εγχείρημα.
Αυτό που νοιάζει τους περισσότερους είναι τι θα γίνει με τον κόσμο. Εντάξει, τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν ήταν τρελά, αλλά κάποια χρήματα έμπαιναν στα ταμεία. Και το βασικότερο είναι ότι αγώνες χωρίς φιλάθλους δεν νοούνται. Ήδη πολλοί λένε ότι η επόμενη σεζόν θα πρέπει να αρχίσει τη στιγμή που θα επιτραπεί και η παρουσία των φιλάθλων. Ρίσκο κι εδώ βέβαια, καθώς μπορεί να αργήσει αυτό και έως τότε να έχουν… πεθάνει οικονομικά οι σύλλογοι.
Δυστυχώς, είμαστε σε μια κατάσταση με πολλά «αν» και «αλλά». Μακάρι το αγαπημένο μας μπασκετάκι να μπορέσει να ζήσει.