Προεκλογικός Φασούλας: Τι λέει για Βασιλακόπουλο, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, διαιτησία και Giannis
O Παναγιώτης Φασούλας έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή και μίλησε για Βασιλακόπουλο, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, διαιτησία, Εθνική και Αντετοκούνμπο.
Ο Παναγιώτης Φασούλας, που θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της ΕΟΚ, χαρακτήρισε θετικό το έργο του Γιώργου Βασιλακόπουλου αλλά τόνισε ότι ο κύκλος του στην Ομοσπονδία έχει κλείσει.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Φασούλα:
-Πώς χαρακτηρίζετε τον αποκλεισμό προσώπων με το ηλικιακό κριτήριο και τον περιορισμό των θητειών;
«Προσωπικά είμαι αντίθετος σε κάθε αποκλεισμό, είτε λόγω ηλικίας είτε για άλλον λόγο, ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν. Αντίθετα, συμφωνώ στον περιορισμό των θητειών των διοικήσεων, γιατί οι πολλές και συνεχόμενες δημιουργούν φθορά εξουσίας. Τα οκτώ χρόνια είναι αρκετά για την τέλεση έργου. Τονίζω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να αντιλαμβάνεται τη χρονική στιγμή της αποχώρησής του. Προσωπικά, ως παίκτης κατάλαβα σε ηλικία 36 ετών ότι έπρεπε να αποχωρήσω. Αλλοι συνεχίζουν και σε ηλικία 40 ετών. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να «αποκλείονται». Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, το ισοζύγιο είναι θετικό στο βάθος των σαράντα χρόνων διοικητικής ενασχόλησής του. Θεωρώ, όμως, ότι έχει κάνει έναν πολύ μεγάλο κύκλο που έχει κλείσει».
-Σε ποιους τομείς εστιάζετε για προτάσεις αλλαγών στην ΕΟΚ;
«Στην ομοσπονδία υπάρχει συγκεντρωτισμός και όχι επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Πρέπει να έλθουν άτομα στην ομοσπονδία που θα αναλάβουν εγχειρήματα διαφορετικών τομέων και θα κάνουν εισηγήσεις που θα εγκρίνει ή όχι το διοικητικό συμβούλιο για την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων της Α2, της Β΄ Εθνικής, των γυναικών. Παραδείγματος χάριν, υπάρχει το «3 ΟΝ 3» που μπορεί να μετατραπεί σε πρωτάθλημα και να πάει το μπάσκετ πραγματικά σε κάθε γωνιά της χώρας. Χρειάζονται επαγγελματίες τεχνοκράτες σε τομείς όπως είναι το μάρκετινγκ και να βγουν στην αγορά, όχι μόνο για τη χορηγία στη φανέλα των εθνικών ομάδων. Η εμπορευματοποίηση δεν είναι φοβικό σύνδρομο».
-Σύμφωνα με τον νόμο, η επιτροπή διαιτησίας υπάγεται στις ομοσπονδίες όλων των σπορ. Υποστηρίζετε την άποψη υπαγωγής της στον ΕΣΑΚΕ; Θα σταματήσει η καχυποψία που υπάρχει;
«Η ΚΕΔ θα συνεχίσει να υπάγεται στην ΕΟΚ και σε συνεργασία με την ΟΔΚΕ θα αξιολογεί τους διαιτητές. Στη «λίγκα» θα παραχωρηθεί μια ομάδα διαιτητών μόνο για τα παιχνίδια της Α1, με αρχιδιαιτητή, αλλά θα πρέπει η διοίκησή της να βρει τον τρόπο να μην «τινάζει στον αέρα» το πρωτάθλημα εξαιτίας της διαιτησίας. Οι διαιτητές με κακή απόδοση θα υποβιβάζονται, όπως και προάγονται μόνο μέχρι τώρα.
-Αν δεν σχηματισθεί ισχυρή πλειοψηφία στο επόμενο Δ.Σ., υπάρχουν ανησυχίες για ασυμφωνίες σε καίρια θέματα αποφάσεων;
«Είναι υγιές να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ ανθρώπων που ενδιαφέρονται, που τους ενώνει το κοινό συμφέρον του αθλήματος. Προσωπικά, δεν είμαι συγκρουσιακός χαρακτήρας. Θα βρούμε συνισταμένη, χωρίς να είναι συμβιβασμός προς το χειρότερο, αλλά προς το καλύτερο».
-Πώς η ομοσπονδία θα μείνει εκτός της διαχρονικής κόντρας του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού;
«Όνειρό μου είναι να παρακολουθώ, ως πρόεδρος της ΕΟΚ, ντέρμπι «αιωνίων», χωρίς να με… στραβοκοιτάει κανένας. Πρέπει η καχυποψία να εκλείψει από το άθλημα. Όπως πιστεύω ότι οι διεθνείς παίκτες δεν «δηλητηριάζονται» ποτέ από όσες απόπειρες κι αν γίνουν από τις δύο ομάδες λόγω του διαχρονικού φανατισμού τους».
-Ποιο στοιχείο πρόκειται να διατηρήσετε ακέραιο, αν εκτιμήσετε ότι υπάρχει καλός απολογισμός;
«Αναμφισβήτητα, την αγάπη όσων ασχολήθηκαν με την Εθνική Ανδρών, αλλά και εν συνεχεία με όλες τις άλλες, πρεσβεύοντας ότι το μπάσκετ είναι μεγαλύτερο όλων μας. Αυτό το στοιχείο υπήρχε για πολύ μεγάλο διάστημα, δεν υπάρχει πλέον, και πρέπει να επανέλθει. Επίσης, το αναπτυξιακό πρόγραμμα χρειάζεται αναζωπύρωση με τη λειτουργία αναπτυξιακών ομάδων, όπως συμβαίνει στην Ισπανία και όσες ομάδες αντέχουν να το κάνουν. Το μπάσκετ ήταν και πρέπει να γίνει ξανά το εθνικό σπορ της χώρας».
-Ποιες είναι οι σκέψεις για τις εθνικές ομάδες και την εκάστοτε επιλογή των προπονητών;
«Να γίνεται επιλογή με αξιοκρατικά κριτήρια και κυρίως με τα βιογραφικά τους. Ειδικά στις μικρότερες ηλικιακά Εθνικές, προτεραιότητα πρέπει να έχουν οι προπονητές που έχουν εργασθεί σε ακαδημίες και έχουν κατακτήσει τίτλους. Η επιτροπή εθνικών ομάδων να κάνει εισηγήσεις. Η τελική ευθύνη των επιλογών θα ανήκει στον πρόεδρο. Στην Εθνική Ανδρών χρειάζεται καταξιωμένους τεχνικούς είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Προσωπικά, δεν με απασχολεί καθόλου αν ο προπονητής της Εθνικής είναι στον πάγκο του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού».
-Το κεφάλαιο «Γιάννης Αντετοκούνμπο» πώς μπορεί να βρίσκεται σε τακτική, αν όχι αδιάλειπτη, συμμετοχή στην Εθνική Ανδρών και να αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια, εντός και εκτός των γηπέδων;
«Ο Γιάννης πρέπει να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να «μεταγγισθεί» το μπάσκετ σε κάθε Ελληνόπουλο. Έχει φτάσει στα πέντε πιο διάσημα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ και πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να είναι παρών σε όλες τις διοργανώσεις με την Εθνική. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σοβαρές είναι οι υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ. Δεν υπεισέρχομαι στο πώς θα παίζει ο Αντετοκούνμπο στην Εθνική. Ούτε υπάρχει το «δώστε του τα κλειδιά», αλλά πρέπει το στυλ παιχνιδιού της Εθνικής να τον βοηθάει στο σκοράρισμα, όπως συμβαίνει στο Μιλγουόκι. Οι αθλητές είναι οι λαϊκοί ήρωες. Και ο Γιάννης είναι ένας απ’ αυτούς».