Ολυμπιακός: Απαντήσεις προς όλους

Ο Ολυμπιακός έκανε το «μπρέικ» στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό και έδωσε απαντήσεις μετά παίζοντας το μπάσκετ τον χαρακτηρίζει.

Ολυμπιακός: Απαντήσεις προς όλους

Ένα 40λεπτο ορθολογικού μπάσκετ, βασισμένου στις αρχές του Γιώργου Μπαρτζώκα, σε συνδυασμό με στοιχειώδη ευστοχία από την περιφέρεια, ήταν αρκετά για τον Ολυμπιακό προκειμένου να πάρει στα χέρια του το πολυπόθητο πλεονέκτημα έδρας, για το οποίο μόχθησε σε όλη την κανονική περίοδο ο Παναθηναϊκός. Πέρα από τη νίκη και το 1-0 στους τελικούς της Μπάσκετ Λιγκ, η ομάδα του Πειραιά με τη χθεσινή της εμφάνιση… μοίρασε απαντήσεις προς κάθε κατεύθυνση, ύστερα από όλα όσα είχε… ακούσει μετά το φάιναλ φορ του Βερολίνου.

Οι «αποτυχημένοι» της φετινής Ευρωλίγκας -όπως χαρακτηρίστηκαν από πολλούς, ακόμη και «ερυθρόλευκους» φιλάθλους- απέδειξαν ότι… το λέει η καρδούλα τους. Τι και αν ο ΠΑΟ προερχόταν από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού, τι και αν είχε την ψυχολογία στα ύψη, τι και αν είχε ένα κατάμεστο γήπεδο να κάνει σαματά σε κάθε φάση, τι και αν οι Πειραιώτες έμειναν με μόνο έναν καθαρόαιμο σέντερ για τη σειρά των τελικών, με τον Φαλ τραυματία και τον Ράιτ ανενεργό λόγω ενός ξεπερασμένου και παράλογου κανονισμού;

Τα ντέρμπι «αιωνίων» είναι μια κατηγορία μόνα τους, όπως αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στο παρκέ του κλειστού του ΟΑΚΑ, όπως είχε αποδειχθεί πάμπολλες φορές στο παρελθόν. Οι συνθήκες των συγκεκριμένων αγώνων (πόσω μάλλον όταν κρίνεται ένας τίτλος και δη αυτός του ελληνικού πρωταθλήματος) είναι μοναδικές και διαμορφώνονται μόνο μέσα στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ό,τι είχε συμβεί πριν από αυτά τα παιχνίδια παύει να έχει σημασία, κάτι που επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο στην πράξη χθες βράδυ η ομάδα του Ολυμπιακού.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι παίκτες του έκλεισαν τα αυτιά τους στις όποιες… παρεμβολές των προηγούμενων ημερών και έκαναν αυτό που πρέπει να κάνουν και αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά. Οι «ερυθρόλευκοι» πάσαραν την μπάλα υπέροχα, κατά διαστήματα έκαναν ό,τι ήθελαν στο «ζωγραφιστό» του Παναθηναϊκού και εν γένει επέβαλαν πλήρως τον ρυθμό τους, όπως τόνισε μετά το ματς και ο προπονητής τους. Με αυτόν τον τρόπο πήραν παλικαρίσια και πανάξια το πλεονέκτημα έδρας στη δική τους πλευρά και πλέον καλούνται να το εκμεταλλευτούν για να φτάσουν στο τρίτο σερί πρωτάθλημα, κάτι που δεν έχουν πετύχει ξανά από το 1997 κι έπειτα.

Μια ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στον τρόπο που ο Ολυμπιακός κάλυψε το (τεράστιο) κενό που άφησε η απουσία του βασικού ψηλού της ομάδας, του Μουσταφά Φαλ. Με κύριο άξονα τον συγκινητικό για ένα ακόμη ματς Νίκολα Μιλουτίνοβ, η ομάδα του Πειραιά όχι μόνο δεν υστέρησε στη γραμμή των ψηλών αλλά σε γενικές γραμμές ήταν και ανώτερη. Το λιθαράκι τους για αυτό, φυσικά, έβαλαν και οι Φίλιπ Πετρούσεφ, Άλεκ Πίτερς και Κώστας Παπανικολάου, οι οποίοι κάλυψαν εξαιρετικά τους χώρους μέσα στη ρακέτα και συνέδραμαν πολύ στον νευραλγικό τομέα των ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, έκανε γρήγορα γρήγορα το δύσκολο σε αυτούς τους τελικούς: να «σπάσει» την καυτή έδρα του Παναθηναϊκού. Πλέον καλείται να διαχειριστεί αυτό το πλεονέκτημα, προστατεύοντας το δικό του μπασκετικό «σπίτι», το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με δικό του όπλο πλέον τον δυναμικό κόσμο στις εξέδρες, με το ψυχολογικό αβαντάζ που δίνει το διπλό στο ΟΑΚΑ και φυσικά με το σταθερό, ορθολογικό μπάσκετ του Γιώργου Μπαρτζώκα, η ομάδα του Πειραιά έχει πλέον το απόλυτο πλεονέκτημα. Δουλειά της είναι να το εκμεταλλευτεί, κατακτώντας για μία ακόμη σεζόν όλες τις διαθέσιμες κούπες εντός των συνόρων.