Ζιάγκος για ΑΟ Μυκόνου: «Πάμε να φτιάξουμε κάτι ωραίο από την αρχή»
Στο web radio της ΕΟΚ μίλησε ο Βαγγέλης Ζιάγκος που ανέλαβε την τεχνικό ηγεσία του ΑΟ Μυκόνου.
Προπονητής του ΑΟ Μυκόνου θα είναι για τα επόμενα δύο χρόνια ο Βαγγέλης Ζιάγκος που μίλησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο της ΕΟΚ για την απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα από τα γήπεδα της Ιαπωνίας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του:
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Για την απόφασή του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Α.Ο. Μυκόνου: «Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, γιατί είχα την επιλογή να μείνω για άλλον έναν χρόνο τουλάχιστον σε αυτήν την πολύ όμορφη χώρα και αυτόν τον υπέροχο αθλητικό πολιτισμό και με ένα συμβόλαιο που με κάλυπτε σε όλα τα επίπεδα. Κάποιες φορές η ζωή, που είναι ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, δε μας ρωτάει, οπότε πρέπει να παίρνουμε αυτό που μας έρχεται και να το διαχειριζόμαστε όπως πρέπει. Οπότε για κάποιους λόγους έπρεπε να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου και μου δόθηκε επίσης μια πολύ ωραία επαγγελματική ευκαιρία».
Για τις σκέψεις του: «Είναι πραγματικά μια πολύ ωραία πρόκληση, με κάποια πολύ ωραία δεδομένα. Δε θα άφηνε ασυγκίνητο κάποιον επαγγελματία προπονητή του χώρου μας με τα δικά μου δεδομένα και στο δικό μου επίπεδο».
Για το τι του έκανε «κλικ» στο να αναλάβει: «Ήταν η έκφραση “Βαγγέλη, πάμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο και ωραίο απ’ την αρχή”. Όπως ακριβώς το λέω, κάτι καινούργιο και ωραίο. Αναμφισβήτητα έπαιξε ρόλο και το ότι η Elite League είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με δυνατές ομάδες. Η Elite League πλέον έχει τρομερή ανταπόκριση στο μπασκετικό κοινό, έχει αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα και είναι πλέον ένα μπασκετικό προϊόν το οποίο φαίνεται προσεγμένο απ’ τον δημιουργό του, από αυτό που θέλει να βγάλει στη μπασκετική αγορά. Επειδή παρευρέθηκα και ως φίλος του μπάσκετ στο Final-4 των Άνω Λιοσίων, μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα κι απ’ την ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου. Όλο αυτό το μπασκετικό αθλητικό προϊόν που μάς παρουσιάστηκε ήταν πολύ ελκυστικό».
Για το αν οι άνθρωποι της ομάδας κατάλαβαν τι πήγε λάθος τη φετινή σεζόν: «Ήταν για εμένα πολύ σημαντικό να ξέρω ότι ξέρουν πού βρίσκονται, τι έκαναν καλά, τι όχι και τι θέλουν να βελτιώσουν. Το ποια ήταν τα λάθη που έχουν γίνει πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι. Μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μια διαδρομή για τους ίδιους που τους έχει ωριμάσει και παραγοντικά και αθλητικά. Ξεκίνησαν απ’ τα τοπικά και έφτασαν ως την Elite League με μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα και ό,τι έκαναν το έκαναν αυτοδημιούργητα. Οπότε και κάποια λάθη ή παραλείψεις ή επιλογές ήταν δεδομένο ότι μπορεί να μην τους έβγαιναν. Απ’ τις συζητήσεις που κάναμε νιώθω ότι υπάρχει μια ειλικρινής αυτοκριτική, αλλά πάνω απ’ όλα μια διάθεση να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το σημαντικότερο».
Για την ανάπτυξη του ιαπωνικού μπάσκετ: «Υπάρχει ο Γουατανάμπε που παίζει στο ΝΒΑ και ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην Ιαπωνία και πιθανότατα στην ομάδα που εργαζόμουν εγώ. Επίσης, θα δούμε την Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επειδή παρακολούθησα από προσωπικό επαγγελματικό ενδιαφέρον την προπονητική διαδικασία των μικρών ηλικιών, μπορεί σε επίπεδο οργάνωσης και σχεδιασμού είναι αρκετά πίσω, όμως εντυπωσιάστηκα απ’ το πηγαίο μπασκετικό ταλέντο που υπάρχει στις μικρές ηλικίες. Επειδή έχουν αρχίσει τελευταία να βγάζουν μια εξωστρέφεια προσπαθώντας να πάρουν τεχνογνωσία από μπασκετικά προηγμένες χώρες, με όλο αυτό το πακέτο, μαζί με το τρομερή πηγαίο ταλέντο των μικρών ηλικιών, στα επόμενα 8 χρόνια θα δείξει ωραία πράγματα αυτή η χώρα μπασκετικά. Θα δούμε αθλητές που θα μπορούν να σταθούν επάξια σε υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκού μπάσκετ ή και στο ΝΒΑ».
Για τις εντυπώσεις του απ’ την Ιαπωνία: «Αισθάνομαι μια μεγάλη ικανοποίηση για την ευκαιρία που μου δόθηκε. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τη δυνατότητα να δουλεύουμε σε αυτόν τον χώρο, γιατί το μπάσκετ έχει αυτήν τη “μαγική” ιδιότητα να χρησιμεύει σαν διαβατήριο για να ζήσεις εμπειρίες και πολιτισμούς που σαν τουρίστας ενδεχομένως να μην είχες την ευκαιρία να γνωρίσεις. Εγώ είχα την τύχη να ζήσω και να συναναστραφώ την καθημερινότητα ενός πολιτισμού που απέχει παρασάγγας απ’ τις δικές μας συνήθειες και τα δικά μας ήθη. Σε μπασκετικό επίπεδο, στην Ιαπωνία το πιο δημοφιλές άθλημα αυτήν τη στιγμή είναι μάλλον το μπέιζμπολ, ακολουθεί οριακά το ποδόσφαιρο και έρχεται με… φόρα το μπάσκετ. Σε μια τρελά ανοδική πορεία ανάπτυξης. Το έχουν φτιάξει τόσο πολύ ωραία ως ένα αθλητικό προϊόν με τρομερή διεισδυτικότητα στη μπασκετική κοινωνία, το έχει “αγκαλιάσει” πάρα πολύ “ζεστά” ο κόσμος. Η συγκριτική πλειοψηφία των 60 αγώνων που δίνει στη regular season μια ομάδα είναι sold-out απ’ τον Σεπτέμβριο».
Για τη διαφορά Ιαπωνίας με Ελλάδα: «Δυστυχώς υπάρχει σοβαρή διαφορά στα ήθη, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τις συνήθειες, τη συμπεριφορά μεταξύ των ανθρώπων, την καθημερινότητα του Ιάπωνα πολίτη σε σχέση πολίτη-κράτους. Υπάρχει χαοτική διαφορά μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας. Αν αρχίσω να απαριθμώ περιστατικά, θέλουμε δύο εκπομπές».