Σούμποτιτς: Αυτό είπα στον Μπαφέ και τον Παππά όταν με ρώτησαν για τον Χασάν Μάρτιν
Ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς αποκαλύπτει τις επαφές με τον Ολυμπιακό, τι είπε στους «ερυθρόλευκους» για τον Χασάν Μάρτιν και αναλύει το παιχνίδι και τον χαρακτήρα του Αμερικανού σέντερ.
Συνέντευξη στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8 έδωσε ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε και για τον Χασάν Μάρτιν με τον οποίο έχει συμφωνήσει ο Ολυμπιακός. Ο «Πίξι» είχε τσεκάρει τον Μάρτιν καιρό πριν και είχε εισηγηθεί στην Μπούντουτσνοστ την παραμονή του, αλλά τον πήραν οι «ερυθρόλευκοι», ενώ σκιαγράφησε και το αγωνιστικό προφίλ του Αμερικανού σέντερ.
Αρχικά ο Σούμποτιτς είπε για την καθημερινότητά του: «Δεν είναι τόσο αυστηρά εδώ (Κροατία), απλά δεν μπορείς να φύγεις από έναν δήμο σε άλλον. Βέβαια πρέπει να φοράς γάντια και μάσκα όταν πας σε σούπερ μάρκετ. Αν μπορούσα θα ήμουν συνέχεια στη θάλασσα, αλλά αυτή η ασθένεια μας έβαλε στα σπίτια. Είναι κι ένας προπονητής παλιός του Ολυμπιακού εδώ και κάνουμε παρέα (σ.σ. Κάτανετς)».
Για τον κορονοϊό είπε: «Εγώ έχω μια γνώμη. Πιστεύω ότι το έκαναν επίτηδες, για να δημιουργήσουν μια κρίση και να ελέγχουν τον κόσμο».
Για τον θάνατο του Χούπμαν είπε: «Ήταν ένας φοβερός τύπος και πολύ καλό παιδί. Όχι μόνο ως παίκτης. Δεν έπαιξε πολύ, γιατί έπαιζε ο Ράτζα εκείνη τη χρονιά, αλλά εκείνος δεν μίλαγε, δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα. Ήταν επαγγελματίας 100%, πάντα με χαμόγελο. Ήταν πραγματικά "παίκτης ομάδας". Είχα ακούσει για το πρόβλημά του. Δυστυχώς, έτσι είναι η ζωή».
Πέθανε ο Σάσα Χούπμαν - Ποια είναι η σπάνια αρρώστια (pic)
Για τον θρίαμβο του Άρη στην Προύσα θυμήθηκε: «Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα μου. Είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται με τίποτε άλλο. Με τον τρόπο που κερδίσαμε το παιχνίδι και το Κύπελλο, ήταν απίστευτο! Και για μένα, ως προπονητής, ήταν το πρώτο μου τρόπαιο και αυτό σου μένει. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την επιτυχία».
Για την αμφισβήτηση που υπήρχε τότε από τους οπαδούς: «Όταν τελείωσε αυτό και γυρίσαμε στη Θεσσαλονίκη με το τρόπαιο και υπήρχε κόσμος στο αεροδρόμιο και στον Λευκό Πύργο, αυτή ήταν η απάντηση. Η Μπενετόν Τρεβίζο τότε ήταν απίστευτη, πολύ καλή, ομάδα Euroleague τότε. Την περάσαμε και πήγαμε στον τελικό και ήταν όλοι χαρούμενοι. Δεχθήκαμε αμφισβήτηση και πόλεμο, αλλά αυτό συσπείρωσε την ομάδα. Βλέπαμε πολλά βίντεο, κάναμε πολλές συζητήσεις. Λέγαμε πως μπορούσαμε να "καθαρίσουμε" τη διαφορά των 11 πόντων και αυτό έγινε».
Για το ότι έχει πάρει δύο πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό κι ένα Κύπελλο με τον Ολυμπιακό, αλλά τον λατρεύουν επειδή είναι «ο Σούμποτιτς του Άρη», δήλωσε: «Αυτό το εισπράττω κι εγώ πολλές φορές, είτε όταν είμαι Ελλάδα είτε στο εξωτερικό και συναντάω Έλληνες. Πριν από τρία χρόνια είχα πάει στο Ρέθυμνο με την ομάδα από το Λίβανο. Το βράδυ βγήκαμε έξω και σε όποιο μαγαζί περνούσαμε έβγαιναν έξω να με κεράσουν και μου έλεγαν "πού είσαι εσύ; Σε θυμάμαι από τον Άρη". Κανείς δεν μου έλεγε για τον Ολυμπιακό ή τον Παναθηναϊκό. Τότε κατάλαβα πως ο κόσμος με αγαπάει και με θυμάται από τον Άρη. Είναι πολύ μεγάλο αυτό. Όλοι λένε πως ο Άρης έφερε το μπάσκετ στα σπίτια των Ελλήνων και είναι μεγάλη αλήθεια αυτό. Ήταν μια παρέα που ο κόσμος την αγάπησε. Μας αγάπησαν ως παίκτες και ανθρώπους».
Για το σουτ που του έχει μείνει χαραγμένο στο μυαλό του, απάντησε: «Ήταν ένα παιχνίδι εκτός έδρας στην Μπαρτσελόνα. Ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας σε ισπανικό έδαφος. Νομίζω ο Γκάλης τότε έβαλε 48 πόντους, αλλά το τρίποντό μου, με ενάμισι λεπτό να μένει, μας έβαλε μπροστά. Παρά και τη διαιτησία εναντίον μας. Τότε άρχισε η αυτοκρατορία νομίζω».
Για τον Χασάν Μάρτιν, που του χρόνου αναμένεται να είναι στον Ολυμπιακό και τον είχε φέτος στην Μπουντούτσνοστ, σχολίασε: «Τον χειμώνα βλέπω πρωταθλήματα τοπικών και ξένων χωρών και σημειώνω τους παίκτες που μου αρέσουν, ειδικά όσους δεν είναι γνωστοί. Ένας από αυτούς ήταν κι ο Μάρτιν. Ήταν πολύ θεαματικός και μου φαινόταν ότι είναι παίκτης ομάδας. Δεν παίζει για τη στατιστική του αλλά για την ομάδα. Στη θέση "4" νομίζω πως θέλει λίγη δουλειά ακόμα, αλλά είναι πολύ δουλευταράς, πολύ επαγγελματίας. Μιλάει συνέχεια για το μπάσκετ. Είχα πει στη διοίκηση πως είναι πολύ μεγάλο ταλέντο και να τον κρατούσαμε για αρκετά χρόνια ακόμη, αλλά δεν ήθελαν, κι έτσι τον πήρε ο Ολυμπιακός».
Ολυμπιακός: Το scouting report του Χασάν Μάρτιν - Η έφεση στα μπλοκ και στο πικ εν ρολ (vids)
Για τα καλά και τις αδυναμίες του Μάρτιν, συμπλήρωσε: «Είναι πολύ δυνατός, έχει γρήγορα χέρια και πόδια. Τρέχει στην άμυνα, έχει "διπλά" χέρια από τον αντίπαλο και καλό άλμα, με αίσθηση για τάπα. Είναι rim protector, πηδάει, κόβει, είναι αριστερόχειρας. Πολλές φορές τον βάζαμε να σουτάρει τρίποντα στην προπόνηση και τα έβαζε. Αλλά στο παιχνίδι δεν του έβγαινε και πήγαινε στη διείσδυση, γιατί του έβγαινε. Είναι ένας Χάινς θα έλεγα, όπως τότε που έπαιζε στον Ολυμπιακό. Θα έλεγα πως θα μπορούσε να βελτιώσει περισσότερο το σουτ του. Δεν είναι εγωιστής και είναι φοβερός χαρακτήρας. Δεν τον ακούς, δεν τον βλέπεις, αλλά είναι στην προπόνηση 100%. Ίσως και το ύψος του στη Euroleague να είναι μειονέκτημα».
Αν τον είχαν πάρει τηλέφωνο από τον Ολυμπιακό για τον Μάρτιν, αποκάλυψε: «Ο Χρήστος Παππάς και ο Μπαφές με πήραν τηλέφωνο τον προηγούμενο Δεκέμβριο και με ρώτησαν γι' αυτό, αλλά θέλει πολλή υπομονή, γιατί δεν έχει ξαναπαίξει στη Euroleague. Η απάντησή μου ήταν να τον πάρουν χθες!».
Ολυμπιακός: Ξεχωρίζει Χασάν Μάρτιν, αλλά…
Για το 2009, όταν ο Ελληνιάδης τον είχε πάρει τηλέφωνο για τον Τζαμόν Γκόρντον και την απάντησή του «με κλειστά μάτια», υποστήριξε: «Ακριβώς έτσι το είχα πει και για λίγο δεν προκρίθηκαν στους οκτώ. Πριν από τρεις μήνες μίλησα με τον παίκτη και μου είχε πει να τον βοηθήσω, αν ακούσω κάτι για κάποια ομάδα, να του πω. Είχε χτυπήσει στο δάχτυλό του».
Ότι ο Μπαρτζώκας εμπιστεύεται πολύ τη γνώμη του, ανέφερε: «Δείχνει κάτι αυτό για τον Μπαρτζώκα. Είναι πολύ μεγάλο πράγμα να λέγεται κάτι τέτοιο από έναν προπονητή σαν εκείνον».
Αν θα ήθελε να ολοκληρώσει την προπονητική του καριέρα στον Άρη, κατέληξε: «Ναι, ακριβώς, αυτό θέλω. Εκεί έκανα τις πρώτες μου επιτυχίες ως προπονητής και άρχισα ως παίκτης. Ακόμα και σήμερα με γνωρίζουν. Θα ήθελα πολύ να ολοκληρωθεί η καριέρα μου στην Ελλάδα και αυτό να γινόταν στον Άρη».