Δουβής στο ΦΩΣ για Στάνκοβιτς: «Δεν ήταν φιλέλληνας, ήταν... Έλληνας»
Ο Σταύρος Δουβής μιλάει για τον στενό του φίλο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και αποκαλύπτει, τη συμβολή του στο ελληνικό μπάσκετ, την αγάπη του για το πινγκ-πονγκ και το τένις και τη διαμονή του στη Βάρκιζα τα τελευταία χρόνια.
Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών, υπήρξε ένας από τους «μεγάλους» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ένας αναμορφωτής, πρωτοπόρος, που βοήθησε τα μέγιστα και το ελληνικό μπάσκετ στην αναγέννηση του.
Ο Σταύρος Δουβής- νυν αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, αλλά επί χρόνια διεθνής διαιτητής, μέλος της τεχνικής επιτροπής της FIBA και κομισάριος στη συνέχεια, αλλά και πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας διαιτητών και γγΑ-υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και μίλησε στο «ΦΩΣ», για έναν εκ των «Πατριαρχών» του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ολυμπιακός: Ο Φουρνιέ κάνει τη διαφορά
Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς: Φιλέλληνας, αναμορφωτής και πρωτοπόρος (pics)
«Η Ελλάδα ήταν η δεύτερη του πατρίδα. Ήταν Έλληνας…» ανέφερε αρχικά ο Σταύρος Δουβής για να συμπληρώσει για τη συνεισφορά του «Μπόρα» στο ελληνικό μπάσκετ: «Κατ΄αρχήν, την εποχή που το Στάδιο (σ.σ. Ειρήνης και Φιλίας) στον Πειραιά φτιαχνόταν, θυμάμαι συγκεκριμένα στεγανοποιούσαν την οροφή που έχει περίεργη κλίση, οι εργάτες περνούσαν τη μόνωση πάνω στην οροφή, εμείς είμαστε σε ένα γνωστό εστιατόριο με τον Κώστα Δήμου, τον Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, τον Γκομέλσκι, μια μεγάλη μορφή του μπάσκετ και της FIBA εκείνη την εποχή, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο και τον Παντελή Δέδε, όπου δόθηκαν τα χέρια για να πάρουμε τους αγώνες (ευρωπαϊκό) το 1987, που ξεκίνησε τότε, αυτό που όλοι γνωρίζουμε… Η αναγέννηση του ελληνικού μπάσκετ, για να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Εκεί πήραμε τη συγκατάθεση ότι οι αγώνες το ‘87 θα γίνουν στην Ελλάδα. Ήταν η απαρχή...
ΚΑΕ Ολυμπιακός για Στάνκοβιτς: «Τεράστιο το κενό που αφήνει»
Αυτό θεωρώ για μας τους Έλληνες ήταν μεγάλο πράγμα. Πέρα όμως- όπως είπε και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος- ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς ήταν, αν όχι φιλέλληνας, είναι λίγο για να πούμε φιλέλληνας, ήταν Έλληνας σε μεγάλο ποσοστό. Αγαπούσε τόσο πολύ την Ελλάδα που το ξέρουμε καλά εμείς οι λίγοι προσωπικοί του φίλοι, που δεν υπάρχουν πολλοί ακόμα. Όπου μπόρεσε βοήθησε την Ελλάδα. Παντού… Όπου μπορείτε να φανταστείτε.
Να σας πω και ένα δεύτερο… Μάς έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε- εμείς οι Έλληνες πήραμε το «οκ» να ξεκινήσουμε- τη διαιτησία του παγκόσμιου μπάσκετ, με τη μορφή που είναι σήμερα και το αποτέλεσμα ήταν επί 20 χρόνια, μην πω και περισσότερα, επί 30 χρόνια, η ελληνική διαιτησία να είναι το Νο.1 στον κόσμο. Κάναμε πολλή δουλειά με τη βοήθεια του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα και ελπίζω οι σημερινοί να κάνουν κάτι να την επαναφέρουν εκεί που ήταν. Είναι πολύ σημαντικό. Δούλεψε και το σύστημα και βγήκαν πολλοί προπονητές που κυριαρχούν και σήμερα. Ένα τρίτο στοιχείο αυτό. Όπου χρειάστηκε ο «Μπόρα» βοήθησε πολύ. Να πούμε, εγώ ή κάποιοι άλλοι φίλοι του, για τις εκατοντάδες ώρες που περάσαμε μαζί ταξιδεύοντας ή εδώ στην Ελλάδα, είναι λίγο. «Έφυγε» ένας φίλος, ένας αδερφός, ένας “μεγάλος” άνθρωπος»!
Βασιλακόπουλος: «Ο Στάνκοβιτς ήταν ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας»
Για την σύνδεση του Στάνκοβιτς με το μπάσκετ και τον αθλητισμό, ο Σταύρος Δουβής, αποκάλυψε: «Στην εποχή εκείνη, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς ήταν ένας, όπως όλοι αυτής της γενιάς συμπεριλαμβανομένων και γνωστών ανθρώπων, αθλητής. Ήμασταν αθλητές, παίζαμε τα πάντα. Να σας πω ότι ήταν πρωταθλητής στο πινγκ-πονγκ στη Σερβία. Δεν το ξέρουν πολλοί αυτό.
Ήταν κορυφαίος, δεν τον έπαιζε κανείς πινγκ-πονγκ. Ήταν λάτρης του τένις. Όσο χρόνο ζούσε εδώ, στη Βάρκιζα, έπαιρνε τηλέφωνο τους φίλους μας και εγώ τους δικούς μου και παίζαμε τένις. Ήταν εξαιρετικός στο τένις. Θέλω να σας πω, δεν ήταν μόνο μπασκετμπολίστας, αλλά ήταν σε πολλά. Ήταν άνθρωπος του αθλητισμού. Δεν το ξέρουν και πολλοί αυτό για το πινγκ-πονγκ».
Απεβίωσε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς
Να σημειώσουμε εδώ πως και ο Σταύρος Δουβής υπήρξε αθλητής στο τένις και μετέπειτα μέλος της τεχνικής επιτροπής της Ελληνικής Αντισφαίρισης.
Κλείνοντας, ο Σταύρος Δουβής, επεσήμανε, πως ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς διέμενε στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ συμπλήρωσε: «Φέτος δεν ήρθε στην Ελλάδα. Δεν ήταν καλά, αλλά η οικογένεια του, είναι πάντα εδώ. Περνάει πολλούς μήνες η κόρη του και τα εγγόνια του στην Ελλάδα. Όλη η οικογένεια θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα της».