Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς: Φιλέλληνας, αναμορφωτής και πρωτοπόρος (pics)
Ένας πραγματικά "μεγάλος" του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς υπήρξε πρωτοπόρος και αναμορφωτής του μπάσκετ. Συνέβαλε τα μέγιστα στο ελληνικό μπάσκετ και διέμενε τα τελευταία 30 χρόνια στη Βάρκιζα.
Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς δικαίως συγκαταλέγονταν στους «Πατριάρχες» του μπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας αλλά και του ευρωπαϊκού στερεώματος. Μαζί με τους Ράντομιρ Σάπερ και Νεμπόισα Πόποβιτς, τον Κροάτη Μίρκο Νόβοσελ και φυσικά τον Ράνκο Ζεράβιτσα ανήκες στους «Πατριάρχες» και αναμορφωτές του μπάσκετ.
Ο «Μπόρα», έπαιξε κυριαρχικό ρόλο στο να αλλάξει μορφή το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να γιγαντωθεί. Μπορεί να «κατηγορήθηκε» και να είχε πολέμιους πως πολλές φορές «βοήθησε» το γιουγκοσλαβικό μπάσκετ να ανυψωθεί και να κυριαρχήσει για χρόνια (σ.σ. είχε βέβαια πλουσιότατο ταλέντο), ωστόσο συνέβαλε τα μέγιστα και στην αναμόρφωση του ευρωπαϊκού χάρτη με πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες και ενέργειες.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σε συνεργασία με τον Ντέιβιντ Στερν, ο οποίος απεβίωσε και αυτός πριν από λόγους μήνες, αφενός προώθησε την είσοδο των Ευρωπαίων στο ΝΒΑ, αφετέρου άνοιξε τον δρόμο- με την αλλαγή στους κανονισμούς, να επιτραπεί στους ΝΒΑερς να αγωνίζονται στις διοργανώσεις της FIBA- στην οποία ήταν Γενικός Γραμματέας από το 1976 ως το 2002- με αποκορύφωμα την συμμετοχή της «Dream Team» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.
Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς, επίσης, είχε αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, τα εξέλιξε βάζοντας στο format το Final 4 κάνοντας το άθλημα πιο συναρπαστικό, ενώ δική του ήταν η εισήγηση της δημιουργίας του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1957, στα πρότυπα του ποδοσφαίρου.
Ο «Μπόρα» υπηρέτησε το μπάσκετ από όλα τα πόστα. Παίκτης, προπονητής, παράγοντας. Γεννημένος στο Μπίχατς της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης το 1925 αλλά Σέρβος, έπαιξε από το 1946 ως το 1953 σε Ερυθρό Αστέρα, Ζελέζνιτσαρ και στην Παρτιζάν, ενώ ήταν 36 φορές διεθνής με τη Γιουγκοσλαβία. Αγωνίστηκε μάλιστα στο παρθενικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1950 στην Αργεντινή.
Για 20 χρόνια, από το 1950 ως το 1970 υπήρξε προπονητής στις Παρτιζάν, Καντού και ΟΚΚ Βελιγραδίου και γενικότερα ήταν πρωτοπόρος για την εποχή του, κάτι το οποίο έδειξε και στο πόσο που κατείχε στη FIBA, μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη στον Πάτρικ Μπάουμαν, ο οποίος κι αυτός πριν λίγο καιρό «έφυγε». Όταν δε ανέλαβε την Ομοσπονδία της Σερβίας, είχε τη στήριξη και των δύο μεγάλων του σέρβικου μπάσκετ, του Ερυθρού Αστέρα και της Παρτιζάν.
Το 1991 εισήλθε στο Hall of Fame και το 2007 στο Hall Of Fame της Fiba, ενώ ήταν μέλος και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς μιλούσε έξι γλώσσες και είχε σπουδάσει κτηνιατρική. Ποτέ του δεν έκρυψε την αγάπη του για την Ελλάδα και ερχόταν συχνά στη χώρα μας. Τα τελευταία 30 χρόνια μάλιστα διέμενε στην Αθήνα και δη τη Βάρκιζα όπου είχε σπίτι, ενώ πριν τρία χρόνια είχε παραστεί και στο τουρνουά «Ακρόπολις». Ήταν πραγματικός φίλος της Ελλάδας, όπως είπε και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, συμβάλλοντας και βοηθώντας την Ελληνική Ομοσπονδία στο να βάλει στέρεες βάσεις στο μπάσκετ και να το κάνει δημοφιλές στη χώρα μας.
Ο Στάνκοβιτς είχε μία κόρη, δύο εγγόνια και δύο δισέγγονα οι οποίοι τον περισσότερο καιρό μένουν στη Βάρκιζα καθώς θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους.