Πιστιόλης: «Όνειρο να κοουτσάρω την ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα»

Για τη δεύτερη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ αλλά και το όνειρο να κοουτσάρει την “ρωσική αρκούδα” στην Ευρωλίγκα μίλησε ο Ανδρέας Πιστιόλης. 

Πιστιόλης: «Όνειρο να κοουτσάρω την ΤΣΣΚΑ στην Ευρωλίγκα»

Για τη δεύτερη θητεία του στην ΤΣΣΚΑ και την μεγάλη επιθυμία του να την καθοδηγήσει στην Ευρωλίγκα, μίλησε ο Άνδρέας Πιστιόλης στον ΣΕΠΚ (Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης).

“Η ΤΣΣΚΑ κινείται στα ίδια υψηλά standards. Μιλώντας επί προσωπικού, έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, με αθλητές που συνδυάζουν ταλέντο και επαγγελματική συνείδηση… Είναι ευλογία για κάθε προπονητή να μπορεί να λειτουργεί σε καλές συνθήκες εργασίας. Έτσι έχει τη δυνατότητα να δείξει τι μπορεί να κάνει με τα κατάλληλα εργαλεία. Από ‘κει και πέρα, ο οργανισμός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής όσον αφορά την επιστροφή στην Ευρωλίγκα όμως συμμετέχουμε σε μία πολύ δυνατή λίγκα, τη VTB League. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες ώστε το πρωτάθλημα να είναι ανταγωνιστικό. Υπάρχουν σύλλογοι όπως η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, η Ούνικς Καζάν και η Λοκομοτίβ Κουμπάν με οργάνωση και υψηλό επίπεδο. Θεωρώ ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες και πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις στην Ευρώπη”.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον έχει αλλάξει ο Ανδρέας Πιστιόλης της πρώτης θητείας στη Μόσχα σε σχέση με τον – πρώτο πλέον – προπονητή που “έσωσε” την περσινή χρονιά και έχει ήδη κατακτήσει δύο τίτλους, της VTB League και του Super Cup, είπε…

“Σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να πιστεύω ότι έχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο. Έχω εξελιχθεί ως άνθρωπος και προπονητής μέσα από τις εμπειρίες μου, τα βιώματα και τις διάφορες δοκιμασίες που πέρασα όλα αυτά τα χρόνια. Σίγουρα η προσέγγιση του να είσαι head coach έχει αρκετά μεγάλες διαφορές από το να είσαι assistant coach. Μιλάμε για διαφορετικές απαιτήσεις, ελευθερίες και ευθύνες. Πάντα μου άρεσε να παίρνω την ευθύνη και να δουλεύω σε απαιτητικό περιβάλλον, είναι καταστάσεις που επιδίωκα και ουδέποτε προσπάθησα να αποφύγω! Αναφορικά στον οργανισμό, η ΤΣΣΚΑ κινείται στα ίδια επίπεδα οργάνωσης. Το DNA του κλαμπ είναι να λειτουργεί πάντα στα πιο υψηλά επαγγελματικά πρότυπα και να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Είμαστε υπόλογοι απέναντι στους οπαδούς μας και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Αυτό που έχει αλλάξει λόγω της απουσίας από τη EuroLeague είναι η εξέλιξη και η πίεση που δίνει η συνεχής τριβή με τους μεγαλύτερους αντιπάλους στην Ευρώπη. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ που σίγουρα κάποια στιγμή θα περάσει και το κλαμπ θα επανέλθει”.

Για το τι χρειάζεται ένας προπονητής για να “επιβιώσει” σε έναν οργανισμό όπως η ΤΣΣΚΑ, ο Πιστιόλης σχολίασε πως: “Το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ σημαντικό. Αλλά για να φέρεις αποτελέσματα σε έναν οργανισμό όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πρέπει να ξέρεις να λειτουργείς σε πολλά επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι αυτά που άλλες ομάδες θεωρούσαν ως επιτυχία, όπως για παράδειγμα την πρόκριση στο Final Four, εμείς τα παίρναμε ως δεδομένα. Αρχικώς, πρέπει να μπορείς να επικοινωνείς καλά με τους παίκτες σου και τον σύλλογο, να διαχειρίζεται κρίσεις, να παίρνεις σημαντικές αποφάσεις και να ζεις με τις συνέπειές τους. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, όλα πρέπει να γίνονται ένα κλικ πιο πάνω σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις πώς λειτουργούν ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους σε σχέση με άλλους συλλόγους και με άλλα επίπεδα μπάσκετ”.

Μεταξύ άλλων δεν έκρυψε την μεγάλη του επιθυμία να κοουτσάρει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μελλοντικά στην Ευρωλίγκα: “Είναι κάτι που σίγουρα περιμένω να γίνει. Κάτι που θέλει πάρα πολύ να γίνει! Είναι ένα όνειρο. Ουσιαστικά, είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξή μου ως προπονητής. Η οποία εξέλιξη, αυτή τη στιγμή, είναι συνυφασμένη με τον σύλλογο. Ελπίζω, λοιπόν, πως όταν η ΤΣΣΚΑ Μόσχας γυρίσει στη EuroLeague, να έχω τη θέση μου σε αυτή την ομάδα και να ζήσω την επιστροφή της στο επίπεδο που της αξίζει μαζί με τους ανθρώπους της”.