Γιανναράς: «Ξεκάθαρα νιώθω ότι εκπροσωπώ την Κύπρο όπου κι αν βρίσκομαι»
Ο κόουτς Παναγιώτης Γιανναράς μίλησε για τις πρώτες εμπειρίες του απ’ τη Ρουμανία και την Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα.
Αναλυτικά είπε:
Για το πώς βρέθηκε στη Ρουμανία: «Η προπονητική είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, οπότε δε χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ. Όταν οι άνθρωποι της Κραϊόβα έκαναν την επαφή και μού ζήτησαν να έρθω και να βοηθήσω την ομάδα πήρα αμέσως την απόφαση να πάω εκεί. Το εξωτερικό ήταν πάντα μες στα σχέδιά μου. Με τη Ρουμανία μάς “συνέδεαν” κάποιοί δεσμοί όσον αφορά το μπάσκετ. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε ενδιαφέρον απ’ τη Κραϊόβα και μια συμφωνία πριν από 2.5-3 χρόνια όταν έφυγα από Κατάρ, τα είχαμε βρει, είχαμε ξεκινήσει και τον σχεδιασμό, αλλά για προσωπικούς λόγους έπρεπε να επιστρέψω στην Κύπρο. Άρα υπήρχε το έδαφος και η γνωριμία».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Για το πώς τον υποδέχτηκαν στην ομάδα: «Ήταν πραγματικά πολύ “ζεστή” η υποδοχή. Είναι και το γεγονός ότι υπήρχε το έδαφος για συνεργασία από πριν, οπότε ήταν ουσιαστικά σαν να με ήξεραν και να τους ήξερα. Μου έδωσαν “λευκή επιταγή” όσον αφορά το τι θέλω να κάνω με την ομάδα. Σχετικά με το ταπεραμέντο τους, δεν είναι… Έλληνες, αλλά νομίζω πως συναντιόμαστε κάπου στη μέση. Η συνεργασία μας και εντός και εκτός γηπέδου είναι πολύ όμορφη».
Για την Ουνιβερσιτάτεα Κρίόβα: «Η Κραϊόβα είναι μια απ’ τις πιο σταθερές ομάδες τα τελευταία χρόνια. Για τους ανθρώπους της ομάδας η φετινή πορεία ήταν “σοκ”, έχουν μάθει να παίζουν στα play-offs και να παλεύουν για το Final-4. Ο τρόπος που ξεκίνησε η φετινή χρονιά ήταν κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι ίδιοι, γι’ αυτό και έκαναν κίνηση να αλλάξουν τον προπονητή. Τώρα μπήκαμε στο 2ο μέρος του πρωταθλήματος, όπου για πρώτη φορά η Κραϊόβα θα παίξει στα play-out. Ο στόχος είναι το καλύτερο πλασάρισμα όσον αφορά την τελική βαθμολογία, αλλά οπωσδήποτε ν’ αποφευχθεί ο υποβιβασμός της ομάδας».
Για το μπάσκετ στη Ρουμανία: «Είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα αρκετά αναπτυσσόμενο πρωτάθλημα, βλέπουμε και όλα αυτά τα χρόνια την πορεία της Κλουζ, αλλά και άλλες ομάδες της χώρας. Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό, είναι αρκετά ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Υπάρχει μεγάλος αριθμός ομάδων και σχεδόν όλες είναι αρκετά οργανωμένες. Ο κόσμος αγαπάει το μπάσκετ και το δείχνει. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ».
Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Σαν λίγκα βρίσκεται σε αρκετά καλό επίπεδο. Αυτό που δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο είναι το επίπεδο της Εθνική τους. Ενώ υπάρχουν αθλητές και κορμιά, δυστυχώς για διαφόρους λόγους το επίπεδο της εθνικής τους ομάδας δεν είναι αυτό που θα ήθελαν. Και η έλευση ξένων προπονητών ίσως να έχει στόχο το να βοηθήσουν με την εμπειρία και τη γνώση τους αυτά τα παιδιά να ανέβουν επίπεδο και να μπορέσει και η Εθνική τους να είναι καλύτερη».
Για το ενδιαφέρον του κόσμου στη Ρουμανία για το μπάσκετ: «Το άθλημα έχει τον δικό του χώρο. Δεν είναι σίγουρα η κουλτούρα και νοοτροπία των Ελλήνων, αλλά και στη Ρουμανία το μπάσκετ έχει τη μερίδα των φίλων που το ακολουθούν. Υπάρχει η διάθεση και γενικότερα φτιάχνεται αθλητική κουλτούρα όσον αφορά και τα άλλα αθλήματα. Οπότε με αυτά τα δεδομένα το μπάσκετ θα μπορέσει να βρει τον χώρο που του αναλογεί».
Για την ατάκα του Ντοκ Ρίβερς, με την οποία «συνόδευσε» τη μεταγραφή του στην Κραϊόβα: «Για ‘μένα προσωπικά είναι ένα ρητό που με ακολουθεί παντού στη ζωή μου. Έχω μάθει να δουλεύω και να δίνω το 100% των δυνατοτήτων μου με απόλυτη αφοσίωση σ’ αυτό που κάνω. Όλο αυτό έρχεται απ’ την αγάπη μου στο άθλημα. Κρατάω κάτι που μου είχε πει ένας απ’ τους δασκάλους μου μεγαλώνοντας, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το μπάσκετ: “Όταν είσαι στο μπάσκετ για τα παράγωγά του, δηλαδή τη φήμη, τα λεφτά και όλα αυτά, τότε θα αποτύχεις. Όταν είσαι στο μπάσκετ γιατί αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε θα έρθουν και τα υπόλοιπα κάποια στιγμή”. Άρα τίποτα δε δικαιούσαι αν δεν το κερδίσεις μέσα σ’ αυτόν τον χώρο».
Για τον στόχο του στο τέλος της χρονιάς: «Ο δικός μου στόχος είναι να μπορέσουμε να τερματίσουμε στην 1η θέση του 2ου γκρουπ. Βέβαια είναι αρκετά δύσκολο, υπάρχουν πολύ δυνατές ομάδες, όπως η Τιμοσοάρα, που αγωνίζεται στην Ευρώπη και είναι πολύ γεμάτη ομάδα. Αλλά αυτό που κάνουμε απ’ την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ είναι, πρώτα απ’ όλα, να βλέπουμε κάθε προπόνηση ξεχωριστά και ύστερα κάθε αγώνα ξεχωριστά».
Για την ιστορία που ξεχωρίζει: «Είναι λίγο νωρίς να έχω ιστορίες απ’ την Ρουμανία. Έχω μια ιστορία απ’ το Κατάρ που είναι αρκετά αστεία. Ήταν τα πρώτα παιχνίδια στο Κατάρ όταν πρωτοπήγα και στο ημίχρονο οι ντόπιοι παίκτες, οι συνεργάτες μου, οι βοηθοί μου, οι άνθρωποι της ομάδας έχουν όλοι εξαφανιστεί, είναι κάτω για προσευχή. Ψάχνω το πινακάκι να πω τουλάχιστον 2-3 πράγματα στους Αμερικανούς που καθόντουσαν στον πάγκο και περίμεναν, αλλά ο ένας απ’ τους συνεργάτες μου το είχε μαζί του και προσευχόταν. Είναι κάτι που μου έχει μείνει και μου φάνηκε πολύ παράξενο, αλλά είναι περιπτώσεις που πρέπει αναπροσαρμόζεσαι κι εσύ ανάλογα με το πού βρίσκεσαι και το τι κάνεις».
Για το αν νιώθει ότι εκπροσωπεί την Κύπρο: «Ξεκάθαρα, είναι φυσικό νομίζω. Για ‘μένα, το αίσθημα αυτό της εκπροσώπησης της Κύπρου έχει να κάνει ακόμα περισσότερο με το ότι έχω υπηρετήσει και την Εθνική της ομάδα αρκετά χρόνια, οπότε το αίσθημα αυτό γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για ‘μένα προσωπικά».
Για το ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει όμιλο του Ευρωμπάσκετ 2025: «Είναι ένα τεράστιο κίνητρο για όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ. Είναι ένα πολύ μεγάλο δέλεαρ για τους υπόλοιπους, ακόμη κι αυτούς που δεν έχουν καμία επαφή με το μπάσκετ, να μπορέσουν να πλησιάσουν και να δούμε πόσο όμορφο είναι αυτό το άθλημα. Πραγματικά θα είναι ένα μπουστάρισμα για το μπάσκετ, αρκεί όλο αυτό που θα γίνει να έχει συνέχεια, να το εκμεταλλευτούμε όλοι με τον σωστό τρόπο και να μην το δούμε σαν μια… όμορφη παρένθεση. Υπάρχουν προϋποθέσεις και εύχομαι να γίνουν όλα όπως πρέπει για να έρθει ο κόσμος ακόμα πιο κοντά στο μπάσκετ».