Αρσενόπουλος και Ολυμπιακός: Το ταλέντο που χάθηκε
Ο Νίκος Αρσενόπουλος ήρθε το 2016 στον Ολυμπιακό ως ο «επόμενος μεγάλος γκαρντ του ελληνικού μπάσκετ» και 4 χρόνια μετά αποχώρησε σαν ένα ταλέντο που... χάθηκε. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.
Ο Νίκος Αρσενόπουλος αποτελεί παρελθόν για τον Ολυμπιακό, καθώς οι δύο πλευρές χώρισαν τους δρόμους τους. Μία είδηση που προκάλεσε αίσθηση. Ο αθλητής ήρθε στο μεγάλο λιμάνι σε ηλικία μόλις 16 ετών, μετά βαΐων και κλάδων. Μάλιστα, είχε υπογράψει το 2016 εξαετές συμβόλαιο έως και το 2022. Ξεχώριζε για το ταλέντο του από τις μικρές ηλικίες και χαρακτηριζόταν «ο επόμενος μεγάλος γκαρντ του ελληνικού μπάσκετ». Υπήρχε η ελπίδα πως στο άμεσο μέλλον θα πρωταγωνιστούσε με την ανδρική ομάδα, όντας ένας σχεδόν δίμετρος γκαρντ.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που ήρθε αυτό το «διαζύγιο»; Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Πειραιώτες του έκαναν πρόταση αναπροσαρμογής του συμβολαίου του με μειωμένες αποδοχές (φημολογείται για το 1/4 από αυτά που προέβλεπε το συμβόλαιό του, ύψους 80.000 ευρώ), αλλά ο 20χρονος γκαρντ απάντησε αρνητικά. Βέβαια, το θέμα του δεν ήταν μόνο οικονομικό. Ήταν και αγωνιστικό.
Ο λόγος δεν ήταν μόνο οικονομικός, αλλά και αγωνιστικός...
Η αλήθεια είναι πως παρουσιαζόταν ελαφρώς απογοητευμένος από την αξιοποίησή του στην ομάδα. Έβλεπε ξεκάθαρα πως δεν θα έχει θέση στο ρόστερ των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα (είναι πλήρες με τους Σπανούλη, Σλούκα, Λαρεντζάκη, Τζένκινς, Χάρισον, Κόνιαρη), θα αγωνιζόταν αποκλειστικά στην Αναπτυξιακή, ενώ παράλληλα αντιλαμβανόταν πως ο κατά δύο χρόνια μικρότερός του, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, είχε προβάδισμα στα μάτια του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ας μην ξεχνάμε πως στη σεζόν που πέρασε, όταν χρειάστηκε το ρόστερ να ενισχυθεί με κάποιον από τους «μικρούς» στους γκαρντ, ο Έλληνας κόουτς έδειξε προτίμηση στον Νικολαΐδη και όχι στον Αρσενόπουλο.
Ο 20χρονος γκαρντ, λοιπόν, έκρινε πως θα ήταν καλύτερο για την καριέρα του να αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι. Μία απόφαση που δεν ήταν εύκολη, αλλά παρουσιάστηκε αρκετά συνειδητοποιημένος. Και είναι κρίμα, γιατί επρόκειτο για έναν αρκετά ελπιδοφόρο παίκτη, ο οποίος έδειχνε πως διέθετε τα προσόντα για να φτάσει ψηλά. Η αλήθεια, όμως, είναι πως έχει και εκείνος ευθύνη για την εξέλιξή του. Δεν έδειξε αισθητά σημάδια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Ο δανεισμός του στο Ψυχικό δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα πετυχημένος, ενώ στη σεζόν που πέρασε, με την αναπτυξιακή ομάδα, είχε κάνει ένα κακό ξεκίνημα, εμφανίζοντας σημάδια βελτίωσης από τα μέσα της σεζόν και μετά. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν και ορισμένα παράπονα για εκείνον, καθώς εμφάνιζε σημάδια εφησυχασμού και κακής συμπεριφοράς. Δεν είναι και τυχαία η πρόταση των «ερυθρολεύκων» για αναπροσαρμογή στις απολαβές του.
Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν... μόδα τους ταλαντούχους Έλληνες
Θα πρέπει, όμως, να τονίσουμε και κάτι ακόμη που έχει σημασία. Η αλήθεια είναι πως ύστερα από τις μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, συμμετέχοντας σε τρεις τελικούς Ευρωλίγκας (2012, 2013, 2015) μέσα σε τέσσερα χρόνια, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, όλες οι μεγάλες ελληνικές ομάδες είχαν την... κάψα να βρουν τους επόμενους «Σλούκα, Παπανικολάου, Μάντζαρη, Παπαπέτρου». Άρχισαν, λοιπόν, να επενδύουν (σχεδόν σε υπερβολικό βαθμό) αρκετά ποσά σε παιδιά ηλικίας 15, 16 και 17 ετών, τα οποία ναι μεν είχαν ταλέντο, αλλά ήταν αρκετά άγουρα. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κάνει παιδομάζωμα εφήβων με τους Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη, Κόνιαρη, Λούντζη, η ΑΕΚ με τους Μωραΐτη και Τσαλμπούρη, ενώ και ο Ολυμπιακός πόνταρε στο ταλέντο των Μουράτου, Τολιόπουλου και Αρσενόπουλου. Δείτε την πορεία όλων αυτών των παιδιών από το 2015 έως και σήμερα. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν φτάσει τις προσδοκίες που είχαμε όλοι μας για εκείνους.
Η πίεση σε μικρά παιδιά
Δημιουργήθηκε και μία μεγάλη (σε σημείο υπερβολής) πίεση σε όλα αυτά τα παιδιά (υπήρξαν κάποιοι από τους προαναφερόμενους που αντιμετώπισαν ακόμη και ψυχολογικά θέματα από το «πρέπει»), ενώ από ένα σημείο και μετά ίσως και οι ίδιοι οι νεαροί αθλητές να αισθάνθηκαν πως είναι οι επόμενοι... Σπανούλης, Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Πρίντεζης. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα μυαλά κάποιων αθλητών πήραν... αέρα, έχοντας την εντύπωση πως έγιναν σούπερ σταρ και η προσγείωση στην πραγματικότητα ήταν ανώμαλη.
Επίσης, επειδή ακριβώς οι προηγούμενες ελληνικές γενιές... έλαμψαν, αυτό δεν πάει να πει πως και οι επόμενες έχουν το ίδιο χάρισμα. Άποψή μας πως εξακολουθεί να υπάρχει ταλέντο στους γηγενείς παίκτες. Σίγουρα όχι στην ποσότητα του πρόσφατου παρελθόντος. Θα πρέπει, όμως, αυτοί οι αθλητές να μην πάψουν να δουλεύουν σωστά, να μη σταματούν να βάζουν στόχο τη συνεχή βελτίωση (λαμπρό παράδειγμα ο Κώστας Σλούκας), αλλά και να αποκτήσουν σωστή νοοτροπία. Δυστυχώς, οι περισσότεροι, επειδή πήραν από 15-16-17 ετών μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα, είχαν την ψευδαίσθηση πως δεν χρειάζεται να μοχθήσουν περισσότερο. Και το πλήρωσαν!