Μπορεί να εκραγεί αντισηπτικό στο αυτοκίνητο;
Μια μελέτη του WebMed δίνει τις απαντήσεις και μας ενημερώνει, αν μπορεί να γυρίσουμε μια μέρα στο αυτοκίνητό μας και να δούμε καθίσματα-ταμπλό γεμάτα απολυμαντικό.
Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει δομικά πάσα πτυχή της καθημερινότητας, βάζοντας στη ζωή μας νέους όρους όπως κοινωνικές αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά. Ειδικά τα δύο τελευταία, πλέον αποτελούν προαπαιτούμενο για μια λειτουργική μέρα κάθε ανθρώπου.
Όλοι έχουμε κάποιο είδος απολυμαντικού χεριών πάνω μας, είτε σε υγρά μαντηλάκια, είτε σε υγρή μορφή σε πλαστικό μπουκαλάκι. Συνήθως, επιλέγεται η λύση του μπουκαλιού καθώς είναι πιο απλή (δεν χρειάζεται βάλε-βγάλε μαντηλάκια και μετά να ψάχνεις να τα πετάς). Αυτά τα μπουκαλάκια, όμως, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αιθανόλης. Οινόπνευμα κοινώς, που σημαίνει ότι μιλάμε για εύφλεκτο υλικό. Το οποίο, όταν μιλάμε για αυτοκίνητο, πολλές φορές ξεχνιέται μέσα στην καμπίνα. Η οποία καμπίνα, σε ένα τυπικό μεσημέρι καλοκαιριού, μπορεί να μετατραπεί σε «βραστήρα». Υπάρχει περίπτωση να εκραγεί το μπουκαλάκι με το αντισηπτικό λόγω ζέστης;
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Μια μελέτη του WebMed δίνει τις απαντήσεις και μας ενημερώνει, αν μπορεί να γυρίσουμε μια μέρα στο αυτοκίνητό μας και να δούμε καθίσματα-ταμπλό γεμάτα απολυμαντικό. Τα συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού περιέχουν, κατά βάση, 60-90% περιεκτικότητα αλκοόλ. Το σύνηθες μέγεθος μπουκαλιών που διατηρούμε στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με καταναλωτικές έρευνες, κυμαίνεται μεταξύ 125 και 250ml. Το περιεχόμενο ενός τέτοιο μπουκαλιού -και κάθε μεγέθους αντισηπτικό, γενικότερα- μπορεί να αναφλεγεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Με την προϋπόθεση πως η θερμοκρασία σε αυτό, φτάνει τους 370 βαθμούς Κελσίου!
Ακόμα και εν μέσω καύσωνα να αφήσετε το αυτοκίνητο όλη μέρα στο λιοπύρι, η θερμοκρασία στην καμπίνα ζήτημα να ξεπεράσει τους 60 βαθμούς Κελσίου, με την εξωτερική να βρίσκεται στους 42, για παράδειγμα. Προ ολίγων ημερών, καταγράφηκε η υψηλότερη παγκοσμίως θερμοκρασία των τελευταίων 100 ετών, στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην έρημο της Καλιφόρνια: 54,4 βαθμοί Κελσίου. Αν υποθέσουμε πως για κάποιο λόγο παρκάρατε ένα όχημα εκεί, η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενδεχομένως να ξεπερνούσε και τους 80 βαθμούς Κελσίου. Θέλετε 100; 100 βαθμούς Κελσίου. Και πάλι, το σημείο ανάφλεξης ενός αντισηπτικού θα υπολειπόταν 270 βαθμών. Προφανώς, αν το σαλόνι ενός αυτοκινήτου φτάσει τους 370 βαθμούς Κελσίου, το «μπαμ» του αντισηπτικού θα είναι η μικρότερη έγνοια…
Αυτό που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, είναι να αλλοιώσει τις ιδιότητες και την αποτελεσματικότητα του προϊόντος. η έκθεση του απολυμαντικού χεριών στο ηλιακό φως και τη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει την εξάτμιση του αλκοόλ στο προϊόν. Αυτό οδηγεί σε μείωση του ποσοστού αιθανόλης και κατ’ επέκταση, μειώνει την απολυμαντική ικανότητα. Οπότε, αποθηκεύουμε το αντισηπτικό σε σημείο που δεν βλέπει το φως (ντουλαπάκι ή θήκη στο υποβραχιόνιο) και βεβαιωνόμαστε ότι είναι καλά κλεισμένο, καθώς ο αέρας οδηγεί στην εξάτμιση του αλκοόλ.
Πηγή: autogreeknews.gr