Γιάννης Αθανασόπουλος: Προπονητής με το ζόρι... αλλά πρωταθλητής Γερμανίας!

Γιάννης Αθανασόπουλος: Στην Ελλάδα δεν μπορεί να δουλέψει στη Βόλεϊ Λιγκ γιατί δεν έχει δίπλωμα Α' Κατηγορίας * Παράτησε την τράπεζα για το όνειρο * Προβλέπει τελικό Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Γιάννης Αθανασόπουλος: Προπονητής με το ζόρι... αλλά πρωταθλητής Γερμανίας!

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Ο Γιάννης Αθανασόπουλος έγινε προπονητής με το… ζόρι, τον παρακαλούσε ο Τέλης Σωτήρχος, που τελικά δικαιώθηκε, αφού έγινε πρωταθλητής Γερμανίας και όχι μόνο, ενώ είναι στην κορυφή των περιζήτητων στην Ευρώπη. Επιλέγει πλέον και δεν τον επιλέγουν, αν και στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δουλέψει γιατί δεν έχει δίπλωμα Α' Κατηγορίας.

Ο Αθηναίος προπονητής από τον Χολαργό ήταν ένας… volleyholic. Πού τον έχανες, πού τον έβρισκες, σε γήπεδα βόλεϊ ήταν, είτε ως παίκτης είτε ως θεατής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έπαιζε μπάσκετ και ποδόσφαιρο, αλλά ο Γιάννης Παντελίδης τον άρπαξε και τον πήγε στο βόλεϊ, όπου έπαιξε σε Χολαργό, Κερατέα, Βύρωνα, Πανιώνιο, Ρέντη και έφτασε έως τη Β’ Εθνική.

«Ο Τέλης Σωτήρχος ήξερε ότι είμαι τρελός με το βόλεϊ και με ήθελε μαζί του για βοηθό όταν πήγε στον Ολυμπιακό. Εγώ ήθελα να παίζω, αλλά με το… ζόρι με πήρε μαζί του και με έβαλε να μάθω το data volley, τη στατιστική ανάλυση. Πήγαινα επί χρόνια μαζί με τον Στέλιο Ατσιδαύτη, τον Θεοδωρόπουλο, τον Καλογερόπουλο και τον Πολύζο στην Ιταλία να βλέπουμε ματς ιταλικού πρωταθλήματος, ακόμη και τις προπονήσεις. Ήξερα όλους τους παίκτες και τις παίκτριες και από 18 χρόνων δούλευα σε καφέ, σε μπαρ, σε ντελίβερι για να κάνω τα ταξίδια και μετά δούλευα στην τράπεζα. Δέκα χρόνια δούλευα και το απόγευμα ασχολιόμουν με το βόλεϊ. Όταν με την κρίση έγινε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, έφυγα και αφοσιώθηκα αποκλειστικά με το άθλημα που αγαπούσα. Γνώρισα και τη Σόνια Μποροβίντσεκ που έπαιζε εκείνη την εποχή στον Παναθηναϊκό και μπλέχτηκα στα δίχτυα του φιλέ για τα καλά. Γνωριστήκαμε στον Βύρωνα από έναν κοινό γνωστό…».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 31/3/2022

athanasopoulos-borovitsec.jpeg
Με τη σύζυγο του Σόνια Μποροβίντσεκ

Αφοσιώθηκες για τα καλά στο βόλεϊ…

Εντρύφησα για τα καλά στο data volley, δεν ήταν εύκολο, αλλά όταν άρχισα να κάνω αναλύσεις, ανακάλυπτα πράγματα που δεν τα σκεφτόμουν καν. Μαθαίνεις παίκτες-τριες, συστήματα, υποδοχή, άμυνα, μπλοκ. Κάθε μέρα μάθαινα καινούργια πράγματα. Αποφάσισα λοιπόν να φύγω από την τράπεζα και τη δεύτερη χρονιά μου, όταν είπε η Σόνια ότι θέλει να παίξει στο εξωτερικό, της είπα θα πάμε μαζί.

Μη βιάζεσαι, τι είχες καταφέρει έως τότε;

Είχαμε πάρει το Κύπελλο με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στην Πρέβεζα. Είχε τραυματιστεί η Σίμανιτς και παίζαμε με τρεις ακραίες, τις Κοσμά, Κωνσταντίνου, Νοσέκοβα, και το γυρίσαμε από 1-2. Και την επόμενη χρονιά με την ΑΕΚ στη Σαντορίνη. Δεν είχαμε μεγάλο μπάτζετ, μόλις 11 παίκτριες, και με τον Ερασιτέχνη να ξεχρεώνει. Τη δεύτερη χρονιά πήραμε για πρώτη φορά και το πρωτάθλημα απέναντι στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ, αν και ξεκινήσαμε στους τελικούς με 0-2 ήττες. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε γιατί περάσαμε πολλές δυσκολίες κι αυτό μας χαλύβδωσε. Αν σου πηγαίνουν όλα πρίμα, μπορεί στο τέλος να πάθεις ζημιά.

Κι όλα αυτά με αντίπαλο τη μνηστή σου, τη Σόνια Μποροβίντσεκ.

Ναι, στον τελικό της Σαντορίνης είχε στο ξεκίνημα 7 στις 7 προσπάθειες και με κοίταζαν υπό γωνία ο Σωτήρχος και ο Ατσιαδαύτης. Μετά τη σταματήσαμε. Στον τελευταίο τελικό με την ΑΕΚ, όταν ξύπνησε το πρωί, έβαλε τέρμα τη μουσική και τη ρώτησα «μα τι κάνεις;», μου απάντησε «προετοιμάζομαι για το ματς». Και φυσικά έφυγα από το σπίτι. Πήγα από τις 9 το πρωί στον Ρέντη.

Πρώτη απόπειρα στο εξωτερικό;

Στην τσεχική Προστεγιόβ μαζί με τη Σόνια. Ψαχνόμουν και ένας γνωστός με πρότεινε στον Τσάντα, σε δέκα λεπτά τα βρήκαμε και ανέλαβα τις υποδομές. Δεν ήξεραν όμως τα μικρά αγγλικά και πήγα στην πρώτη ομάδα ως εθελοντής, επειδή ήξερα το data volley. Έπαιρνα μόνο τις βενζίνες, αλλά είχα τα λεφτά από την τράπεζα, με αυτά ζούσα. Πήραμε το νταμπλ και φτάσαμε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Επόμενος σταθμός;

Η Στουτγκάρδη, μαζί με τον μετέπειτα προπονητή της Εθνικής Ελλάδας, τον Ναράνχο. Ήξερα πολύ καλά όλες τις παίκτριες και πρότεινα μάλιστα την Αθηνά Παπαφωτίου. Βοηθούσα με τις γνώσεις μου στις μεταγραφές. Την περασμένη χρονιά η ομάδα ήταν ένατη και φτάσαμε στον τελικό του πρωταθλήματος και πήραμε το Κύπελλο. Την επόμενη χρονιά φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου και του πρωταθλήματος, ενώ στην τρίτη ήμασταν δεύτεροι, αλλά κατακτήσαμε το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ.

To 2017 έγινες πρώτος προπονητής στη Στουτγκάρδη. Με τι δίπλωμα;

Στη Γερμανία δεν μετράνε τα διπλώματα. Όταν ένας χορηγός βάζει 2 εκατομμύρια, μπορεί να πάρει όποιον θέλει προπονητή. Κοιτάνε το βιογραφικό. Όταν πήγα, είχα Β’ Κατηγορίας και ένα ταχύρρυθμο της FIVB. Έκανα σεμινάριο τρία Σαββατοκύριακα και μου έδωσαν προσωρινό δίπλωμα Α’ Κατηγορίας. Μετά, και όταν πήραμε το πρωτάθλημα, δεν ξαναπέρασα από δοκιμασία.

Στην Ελλάδα, πάντως, δεν μπορείς να δουλέψεις αν δεν έχεις δίπλωμα Α’ Κατηγορίας, ακόμη κι αν κατακτήσεις το Τσάμπιονς Λιγκ. Σου απαγορεύουν συντεχνιακά ο ΣΕΠΠΕ και η ΓΓΑ. Πώς τα πήγες στη Στουτγκάρδη;

Την πρώτη χρονιά έριξαν το μπάτζετ και είχαν στόχο την τετράδα. Ήμασταν πρώτοι την κανονική περίοδο, αλλά στα πλέι οφ χάσαμε με διάστρεμμα την καλύτερη επιθετικό και το λίμπερο. Φτάσαμε στον ημιτελικό του Cev Cup, όπου χάσαμε στο χρυσό σετ από τη Μινσκ. Το 2019 όμως πήραμε το πρωτάθλημα, το πρώτο στην Ιστορία της Στουτγκάρδης. Στο τέταρτο σετ χάσαμε λίγο τη συγκέντρωσή μας και, ενώ κερδίζαμε 23-21, ηττηθήκαμε και οδηγηθήκαμε στο τάι μπρέικ. Κι όλα αυτά ενώ είχαμε επί έναν μήνα τη διαγώνιά μας Κρίσταλ Ρίβερς με πρόβλημα στο γόνατο, αλλά στον πέμπτο τελικό ήταν καταπληκτική. Ήμασταν η ομάδα με το τρίτο ή το τέταρτο υψηλότερο μπάτζετ στην κατηγορία και η διοίκηση και το κλαμπ γενικά δεν είχαν δημιουργήσει την πίεση για τον τίτλο. Όταν βγαίνεις τέσσερις σερί χρονιές δεύτερος, υπάρχει πίεση και πολύ μεγάλη μάλιστα. Πήραμε και την πέμπτη θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2020 έφυγα στη μέση της χρονιάς, είχαμε επτά παίκτριες με κορονοϊό και καραντίνα 14 ημερών. Στον ημιτελικό του Κυπέλλου είχε θλάση στη γάμπα η Αθηνά και το λίμπερο έπαιζε με ένα πόδι κόντρα στην Πότσδαμ του Γκιγέρμε. Διάβασα την επομένη στην εφημερίδα δηλώσεις του προέδρου ότι η ομάδα δεν είχε φωτιά. Του είπα ότι φεύγω γιατί αυτά έπρεπε να τα πει σε μένα πριν από τους δημοσιογράφους. Προσπάθησε να με μεταπείσει χωρίς αποτέλεσμα. Τα κορίτσια έκλαιγαν όταν έφυγα.

Ταυτόχρονα δούλεψες και στην Εθνική Τσεχίας.

Την πρώτη χρονιά πήραμε το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Λιγκ και φτάσαμε μια ανάσα από τη συμμετοχή στο Nations League. Κερδίσαμε 3-0 την Αργεντινή, αλλά χάσαμε 3-2 από τον Καναδά. Προκριθήκαμε πέρυσι και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου θα παίξουμε με Βραζιλία, Κίνα, Αργεντινή, Ιαπωνία και Κολομβία.

Μετακόμιση στην Ουγγαρία στη συνέχεια…

Ναι, με συμβόλαιο τρία συν ένα χρόνια και με μακροπρόθεσμο πλάνο. Το ουγγρικό πρωτάθλημα ανεβαίνει χρόνο με τον χρόνο. Η Βάσας είναι σαν τον Ολυμπιακό, έχει 30 τμήματα. Οι εγκαταστάσεις, παρότι είναι παλιές, έχουν έξι γήπεδα βόλεϊ. Θα φτιάξουμε άμεσα καινούργιο γήπεδο, αφού ο πρόεδρος Γιάνος Γιαμπόρ που έχει επιχειρήσεις σε Ελβετία και Γερμανία ανέλαβε αποκλειστικά την ομάδα βόλεϊ γυναικών. Πήραμε ήδη το Κύπελλο και το ΜΕVZA Cup, όπου μετέχουν ομάδες από οκτώ χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Για να μετακομίσω στη Βουδαπέστη, έπαιξαν ρόλο το τριετές συμβόλαιο με καλές αποδοχές αλλά και το γεγονός ότι η Σόνια μαζί με τον γιο μας, Νικόλα, μένουν στο Μάριμπορ που είναι τρεις ώρες ταξίδι με το αυτοκίνητο. Έπρεπε να είμαι κοντά στο παιδί γιατί του έλειπα και όταν συναντιόμασταν μου έδειχνε ζωγραφιές με θλιμμένα πρόσωπα.

Με τη βοηθό του Kiki Kocar στη Βάσας στο εστιατόριο "Διόνυσος" στη Βουδαπέστη

Από την Ελλάδα σού έκαναν προτάσεις;

Προτάσεις όχι, κρούσεις ναι. Στο μιλητό, κανένας δεν μου έκανε επίσημη πρόταση.

Γιατί δεν έχουμε κι άλλους Έλληνες στο εξωτερικό; Είστε εσύ και ο Νικολάκης που δούλεψε στο Μπακού και τώρα στην Κύπρο. Και ο Οικονόμου παλαιότερα. Και στους άνδρες μόνο ο Καμπερίδης και ο Χριστοφιδέλης.

Είμαστε μακριά από την Ευρώπη. Από την Ουγγαρία πας σε πέντε ώρες στην Ιταλία, βλέπεις ματς, γνωρίζεις προπονητές και παράγοντες. Είσαι μέσα στο παιχνίδι. Στη Φινλανδία είναι ο Αντιφάκος, ο Γκότσης και ο Γκιτζέκος. Ο Γαϊτανάκης στην Ουγγαρία, στη Γερμανία είναι βοηθός ο Ευσταθόπουλος και στην Ελβετία ο Σομπόνης.

Δεν νομίζω ότι είναι αυτός ο λόγος, γιατί στο μπάσκετ μεγαλουργούν οι Έλληνες προπονητές. Ο κύριος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι Έλληνες προπονητές δεν θέλουν να χάσουν το βόλεμα. Δεν είναι επαγγελματίες, αφού έχουν μισθό από το σχολείο, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το δημόσιο. Εσύ παράτησες την τράπεζα, πήρες ρίσκο για να κάνεις καριέρα…

Δεν υπήρχαν και επιτυχίες τόσα χρόνια. Με ρωτούσαν τόσα χρόνια «υπάρχει ελληνικό βόλεϊ;». Τώρα, με τις προκρίσεις στο Ευρωβόλεϊ και με τις Λαμπρούση, Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη που παίζουν στο εξωτερικό, άλλαξε η κατάσταση. Έπαιξαν και οι Χαντάβα, Παπαφωτίου. Πήρε ένα ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός και αγωνίζονται πλέον όλες οι ομάδες μας στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Παίρνεις Ελληνίδες παίκτριες στις ομάδες σου;

Μόνο αν είναι μια κλάση ανώτερες από τις άλλες υποψήφιες, για να μη μου πουν ότι μεροληπτώ. Η Αθηνά για παράδειγμα ήταν πολύ καλύτερη από τις άλλες πασαδόρους της μεταγραφικής λίστας. Έβαζα το χέρι μου στη φωτιά για την Παπαφωτίου και με δικαίωσε, αφού έφτασε έως την Κονελιάνο.

Με την πρόσληψη του Αμποντάνζα στην Εθνική;

Από τους καλύτερους στον κόσμο και μπορεί να βελτιώσει την ομάδα αν δουλέψει με νέα παιδιά. Παρά την αποχώρηση όπως έμαθα της Χριστοδούλου και της Γιώτα, υπάρχουν παιδιά με ταλέντο.

Επόμενος στόχος σου;

Πάω βήμα βήμα και δεν βιάζομαι. Είμαι μόλις 42 χρόνων και μελετώ τις κινήσεις μου. Μου έκανε πέρυσι συμφέρουσα πρόταση η Ταργκοβίτσε για δύο μήνες, αλλά δεν πήγα γιατί δεν ήθελα να χαρακτηριστώ ως τυχοδιώκτης.

Πώς βλέπεις το ελληνικό πρωτάθλημα;

Το κορυφαίο των τελευταίων χρόνων. Άρχισαν να επενδύουν οι ελληνικές ομάδες, με την πρόσληψη του Παρίζι και του Φενόλιο, δύο προπονητών που πήραν πρωταθλήματα Ιταλίας και ευρωπαϊκά τρόπαια. Πρωτάθλημα με 14 ομάδες, όμως, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Πρέπει να υπάρχουν και ελεύθερες εγκαταστάσεις, γιατί με μιάμιση ώρα προπόνηση δεν προοδεύεις. Στη Στουτγκάρδη είχα τα κλειδιά του γυμναστηρίου και πήγαινα όποτε ήθελα για προπόνηση.

Ναι, αλλά οι Έλληνες προπονητές πηγαίνουν να δουν τις προπονήσεις τους, να μάθουν;

Δεν ξέρω. Όταν πήγα στην Τσεχία την πρώτη χρονιά, ούτε ένας ήρθε. Την επόμενη ήρθαν πάνω από 50, γιατί μάλλον τους πίεσε η ομοσπονδία.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα;

Όλα δείχνουν τελικό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός, αφού ο ΠΑΟΚ έκανε «κοιλιά». Ο Ολυμπιακός, πάντως, ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, δοκιμάστηκε και πέρασε από δύσκολες καταστάσεις, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που του πήγαν όλα καλά. Αμφίρροποι τελικοί.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110