Πάνος Ξενοκώστας: Μετά το Νεώριο Σύρου και την Ελευσίνα, η ΟΝΕΧ απασχολεί 2000 εργαζόμενους
Ο βασικός χορηγός του Φοίνικα Σύρου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας που νίκησε τον Ολυμπιακό και πάει για τον τίτλο, έχει πάρει τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου και πάει και για αυτά της Ελευσίνας, με την υποστήριξη δημοσίως του αμερικανικού παράγοντα. Ο Πάνος Ξενοκώστας στο «ΦΩΣ»!
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Χρειαζόμαστε χορηγούς στον ελληνικό αθλητισμό και ακόμα περισσότερο σε «δύσκολα» σπορ όπως το βόλεϊ. Μου έκανε εντύπωση που ο Φοίνικας Σύρου νίκησε τον Ολυμπιακό και έψαξα να βρω πώς έγινε αυτή η ομάδα ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα.
Ο μεγάλος χορηγός του Φοίνικα Σύρου είναι ο Πάνος Ξενοκώστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ONEX, που πήρε τα ναυπηγεία στη Σύρο και πάει να πάρει και αυτά στην Ελευσίνα. Η επιχειρηματική του δράση έχει στηριχθεί δημόσια από τον Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ και από τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Ρος. Και μάλιστα υπερκομματικά, αφού ξεκίνησαν οι επαφές με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συνεχίζονται με την τωρινή. Ο Πάνος Ξενοκώστας είναι Ολυμπιακός και συζητήσαμε τα πάντα.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 21/1/2021
Τι είναι ΟΝΕΧ για όσους δεν ξέρουν;
Είναι όμιλος αμερικανικός που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ πριν από οκτώ χρόνια από εμένα. Επιχειρηματικός όμιλος που επενδύει σε στρατηγικούς τομείς όπως τα ναυπηγεία, η ενέργεια, η άμυνα, οι νέες τεχνολογίες, λόγου χάρη ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Εξειδικευόμαστε επίσης σε προβληματικές επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής ή στην καταστροφή και έχουμε ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Δηλαδή να ανορθώσουμε τις επιχειρήσεις και μαζί τους εργαζομένους. Αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε τελειώσει με την αναδιάρθρωση στο Νεώριο Σύρου και είμαστε σε διαδικασία για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Ο όμιλος απασχολεί ήδη 2.000 εργαζομένους στην Ελλάδα, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τον κορυφαίο ελληνοαμερικανικό κόμβο ναυπηγικής και τεχνολογιών στην περιοχή της Μεσογείου.
Να σας ρωτήσω κάτι εδώ. Παίζει ρόλο η διείσδυση της Κίνας στην περιοχή μας; Λειτουργείτε και ως αντίβαρο;
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έντονη στρατηγική για την ενίσχυση αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην περιοχή ως αντιστάθμισμα στην πολύ δυναμική διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων. Ειδικά σε στρατηγικές επιχειρήσεις και σε υποδομές. Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη περιοχή με πολλές προκλήσεις, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα μέσω επενδύσεων, ώστε να μην είναι «απροστάτευτη» η χώρα σε μονόδρομο άλλων επιλογών. Λόγου χάρη σε κινέζικες επενδύσεις... Οπότε απαντώ στο ερώτημά σας ξεκάθαρα. Υπάρχει πλεονέκτημα για την Ελλάδα διότι αλλάξανε οι ισορροπίες στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, χώρες της Μεσογείου έχουν αποσταθεροποιηθεί, όπως και στον αραβικό κόσμο, και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία κάποτε ήταν σταθερός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Όλο αυτό το σκηνικό ευνοεί την Ελλάδα. Βεβαίως εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα πώς θα ενισχύσει τη θέση της σε επίπεδο βιομηχανικό και τεχνολογικό/ψηφιακό, η χώρα δεν πρέπει να χάσει το «τρένο» και να μείνει μόνο μία οικονομία που θα βασίζεται στις υπηρεσίες και τον τουρισμό.
Το ότι η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι υπερκομματική τα τελευταία χρόνια βοηθάει;
Πολύ. Ήταν στρατηγική επιλογή όλων των κυβερνήσεων και είναι πολύ ευχάριστο να βλέπουμε τέτοια αντιμετώπιση. Όπως γίνεται υπερκομματική στήριξη στην ελληνική ναυτιλία που είναι πυλώνας -μαζί με τον τουρισμό- για την οικονομία της χώρας. Έτσι πρέπει να γίνει και με τα ναυπηγεία. Μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα αν όλοι τα στηρίζουν.
Πώς σας βοηθάει η αμερικανική κυβέρνηση;
Κατ’ αρχάς, να μου επιτρέψετε να πω ότι όσοι ζούμε στις ΗΠΑ έχουμε δύο πατρίδες, και την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη τάση στρατηγικών επενδύσεων σε δύσκολους τομείς όπως τα ναυπηγεία και η αμυντική βιομηχανία. Το Νεώριο της Σύρου πιστοποιήθηκε από τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ και επίσης Έλληνες εφοπλιστές φέρνουν τα πλοία τους εκεί. Πάμε πολύ καλά. Οτιδήποτε μπορεί να στηρίξει η αμερικανική κυβέρνηση για την ενδυνάμωση των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών το κάνει. Το Νεώριο στη Σύρο πριν από δύο χρόνια ήταν ένα «πεθαμένο» ναυπηγείο. Είχε 180 εργαζομένους που ήταν χρόνια απλήρωτοι. Αυτοί πληρώθηκαν τα χρωστούμενα και έγιναν 600 οι εργαζόμενοι! Θεωρούμε ότι αν αναπτύξουμε και τα ναυπηγεία της Ελευσίνας θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών. Όλα αυτά που ενώνουν τους δύο λαούς να στηρίζονται σε θεσμικό επίπεδο. Γι’ αυτό βλέπετε δηλώσεις υποστήριξης από Αμερικανούς αξιωματούχους. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης για την Ελευσίνα, είναι ένα πλάνο που έχει πολλές προκλήσεις.
Δηλαδή;
Τα χρέη εκεί έχουν ξεπεράσει τα 430 εκατ. ευρώ! Εμείς από αυτά πρέπει να αναλάβουμε περίπου 300 εκατ. ευρώ και να βάλουμε άλλα 200 εκατ. ευρώ για την τεχνολογική εξέλιξη και τις υποδομές. Μιλάμε για μία συμφωνία μισού δισ.! Αυτό που ξεκινήσαμε στο Νεώριο της Σύρου θέλουμε να ολοκληρωθεί με την Ελευσίνα και να έχει η Ελλάδα πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο και στο μερίδιο αγοράς. Κύριοι ανταγωνιστές μας είναι τα τούρκικα ναυπηγεία... Τις επόμενες εβδομάδες με τη βοήθεια του Θεού θα κλείσουν όλες οι συμφωνίες με τους πιστωτές, τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ταμεία. Το πλάνο μας είναι το νέο ναυπηγείο να εξυπηρετεί τους εφοπλιστές, τον εμπορικό στόλο καθώς και ενεργειακά πρότζεκτ και αμυντικές κατασκευές. Στόχος είναι τα δύο ναυπηγεία, Νεώριο Σύρου και Ελευσίνα, να ναυπηγούν και πλοία εξ ολοκλήρου! Σε συνεργασία με κάποια άλλα ναυπηγεία της περιοχής, όπως του Ισραήλ...
Και σε αυτόν τον τομέα, της συμμαχίας με το Ισραήλ, η Ελλάδα έχει κινηθεί υπερκομματικά τα τελευταία χρόνια. Πείτε μου κάτι. Υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να κάνουν βάση στη Σύρο;
Τα σχέδια του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας είναι κάτι που αφορά τις δύο κυβερνήσεις και δεν αφορά έναν επιχειρηματία. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε τις υποδομές για να μπορούμε να στηρίξουμε και να υποστηρίξουμε στον δικό μας τομέα ό,τι οι δύο κυβερνήσεις συμφωνήσουν.
Διαβάζω ότι θέλετε να αγοράσετε και το στρατόπεδο Ζαφείρη στη Σύρο και τα κτίρια Λαδόπουλου δίπλα.
Πάντα είναι στόχος να επεκταθεί το ναυπηγείο, έχουμε βρει χώρο ήδη για αυτό που θέλουμε να κάνουμε σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με τη CISCO. Η οποία είναι κορυφαίος αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος παγκοσμίως, ηγέτης στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων. Συμφωνήσαμε να φτιάξουμε με τη CISCO εδώ στη Σύρο το πρώτο εκτός ΗΠΑ ναυτιλιακό κέντρο τεχνολογιών και καινοτομίας. Βιώνω κι εγώ αυτήν την υποστήριξη από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, είμαι μέρος αυτού του πλάνου. Είναι μονόδρομος για την ελληνική οικονομία, μετά από πολλά χρόνια κρίσης και δυσκολιών για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, να βρεθούν τρόποι ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας και να μη μείνει η Ελλάδα αποκομμένη από τις τεχνολογικές- βιομηχανικές εξελίξεις.
Πριν πάμε στον Φοίνικα Σύρου, πείτε μου κάτι: έμαθα ότι είστε Ολυμπιακός.
Οι πηγές σας είναι καλές (γελάει). Ναι, είμαι Ολυμπιακός και μάλιστα από πατέρα Παναθηναϊκό! Αυτό δίνει ξεχωριστή σημασία θεωρώ.
Πώς γίνατε Ολυμπιακός;
Στην Ελλάδα μεγάλωσα, είναι το κόκκινο χρώμα που μου άρεσε καθώς και το πάθος που έβλεπα σε αυτήν την ομάδα από μικρός. Οι οπαδοί της είναι ποτισμένοι με αυτήν την ομάδα και επίσης πάντα αισθανόμουν ότι ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που μάχεται για να κερδίζει. Έτσι μια μέρα ανακοίνωσα στον πατέρα μου ότι είμαι Ολυμπιακός.
Αγαπημένος σας παίκτης ως παιδί;
Θα σας πω και Έλληνα και ξένο. Δεν μπορείς να είσαι Ολυμπιακός κατ’ αρχάς και να μην έχεις αδυναμία στον Νίκο Αναστόπουλο! Εγώ μετά είχα αδυναμία και στον Ντέταρι.
Τον Βαγγέλη Μαρινάκη τον γνωρίζετε;
Έχω γνωριστεί με τον κ. Μαρινάκη και έχω την καλύτερη άποψη για τη δουλειά που έχει κάνει στον Ολυμπιακό σε μια περίοδο πολύ δύσκολη, κόντρα στο ρεύμα.
Υπάρχει περίπτωση να αναλάβετε χορηγός εκτός από τον Φοίνικα Σύρου και σε ένα τμήμα του Ολυμπιακού σε άλλο σπορ, λόγου χάρη στο πόλο; Κατέρρευσαν τα έσοδα στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό λόγω πανδημίας, μη εισιτηρίων στο ποδόσφαιρο από τα οποία είχε μεγάλα έσοδα ο Ερασιτέχνης μέσω του νόμιμου ποσοστού που αποδίδει η ΠΑΕ αλλά και μέσω των μελών.
Ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος σύλλογος και ποτέ δεν καταρρέει. Αυτήν τη στιγμή είμαι σε ένα πολύ κομβικό σημείο με όλα όσα γίνονται στα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας καθώς και με τον Φοίνικα. Με το που ολοκληρωθεί το θέμα της Ελευσίνας, θα μπορέσω ξανά να βρω λίγο χρόνο και να ανοίξω το μυαλό μου. Για το ερώτημά σας, λοιπόν, ποτέ δεν λέω ποτέ! Η ζωή είναι όμορφη γιατί είναι απρόβλεπτη. Η αγάπη μου για τον Ολυμπιακό είναι δεδομένη.
Πριν από την πανδημία ζούσατε πιο πολύ στην Ελλάδα ή στη Νέα Υόρκη;
Η σύζυγός μου με τα παιδιά μου ζούσαν στη Νέα Υόρκη και εγώ ζούσα το 60% του χρόνου μου μαζί τους εκεί και το 40% στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επειδή όμως είχα έξι μήνες να τους επισκεφθώ λόγω της πανδημίας, πήραμε την απόφαση να αλλάξουν όλα, τα αφήσαμε όλα στις ΗΠΑ και ήρθαμε στην Ελλάδα. Η οικογένεια πρέπει να είναι μαζί. Ευτυχώς που υπάρχει το ACS και τα μαθήματα είναι άλλωστε online. Όταν λήξει αυτή η περιπέτεια, θα γυρίσουμε σπίτι μας στη Νέα Υόρκη. Πριν από την πανδημία ταξίδευα σχεδόν κάθε εβδομάδα ΗΠΑ - Ελλάδα - ΗΠΑ, έκανα μισό εκατομμύριο μίλια τον χρόνο.
Το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι ακραία φούσκα; Μπορεί να σκάσει άσχημα και να έχουμε νέα κρίση;
Εννοείτε αν είναι υπερτιμημένες οι μετοχές προφανώς. Το τι θα γίνει στις αγορές δεν το ξέρει κανένας. Τι θα έπρεπε να συμβαίνει κανονικά σε ένα χρηματιστήριο: αγοράζουμε μία μετοχή όχι μόνο για το παρελθόν και το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον. Προεξοφλούμε, δηλαδή, την ανάπτυξη που θα έχει η εταιρεία στο μέλλον. Έτσι η TESLA, ενώ είχε πρόβλημα πριν από δύο χρόνια, τώρα έκανε τον Μασκ τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον κόσμο! Με την εκρηκτική άνοδο της μετοχής που προεξοφλεί εκρηκτική ανάπτυξη στο μέλλον. Αντιθέτως πετρελαϊκές εταιρείες που στο παρελθόν ήταν γίγαντες έχουν περάσει δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Γενικώς οι παραδοσιακές βιομηχανίες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δοκιμάζονται, ενώ ανθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες. Το τι θα συμβεί στις αγορές έχει να κάνει και με τις κυβερνήσεις, τη γραφειοκρατία, αν θα υπάρξουν περιορισμοί, κανόνες, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
Η αμερικανική οικονομία, με το τεράστιο χρέος που διογκώνεται συνεχώς, είναι βιώσιμη;
Η αμερικανική οικονομία έχει περάσει κρίσεις και στο παρελθόν και έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά να ξεπερνά τις κρίσεις.
Στόχος του Φοίνικα Σύρου είναι ο τίτλος;
Η φιλοσοφία του Φοίνικα και η δική μου είναι τούτη: ο Φοίνικας είναι η ομάδα του νησιού, η ομάδα που κάνει περήφανο όλο το νησί. Για να φτάσει εδώ που έφτασε, να είναι μέσα στην τετράδα των πιο ανταγωνιστικών ομάδων στο βόλεϊ, άνθρωποι πάλεψαν, πόνεσαν οικονομικά και τους οφείλονται συγχαρητήρια. Εμένα μου ζητήθηκε βοήθεια πριν από ενάμιση χρόνο, όταν η ομάδα ήταν προ οικονομικού αδιεξόδου. Και την έδωσα τη βοήθεια με αγάπη. Διότι την έχω αγαπήσει τη Σύρο και ο Φοίνικας εύκολα αγαπιέται. Όπως αναγεννήθηκε το Νεώριο μέσα από τις στάχτες του, έτσι όλοι μαζί ονειρευτήκαμε πως θα μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι καλό. Και όταν λέμε κάτι καλό, δεν εννοώ μόνο την ομάδα μας αλλά συνολικά το βόλεϊ που είναι συναρπαστικό σπορ. Και στο οποίο η Ελλάδα έχει ταλέντα, δεν χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις όπως στο ποδόσφαιρο για να το ανυψώσουμε. Αυτό πρέπει να το κάνουμε.
Ο Φοίνικας νίκησε τον Ολυμπιακό. Η πανδημία που προκάλεσε προβλήματα στους μεγάλους συλλόγους είναι ευκαιρία για να χτυπήσετε τον τίτλο;
Θέλουμε να έχουμε μία ομάδα που θα κοιτάζει στα μάτια κάθε αντίπαλο. Μία ομάδα με ευγενή άμιλλα που θα παλεύει όλα τα ματς, δεν θα θεωρείται για εκείνη κανένα ματς χαμένο από χέρι. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα παιδιά στο γήπεδο, στον αθλητισμό. Τώρα σε ό,τι αφορά τον τίτλο: ποιος δεν θέλει έναν τίτλο! Κανείς δεν παίζει για να χάνει. Αλλά δεν είναι αυτοσκοπός ο τίτλος. Είμαι πολύ περήφανος για τους παίκτες και τους διοικούντες, τους στόχους τους βάζουν η διοίκηση και ο προπονητής. Εμείς είμαστε εδώ για να τους βοηθάμε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ