Πώς μπορούσε να διορθωθεί η γκάφα του Μουνιόθ
Ο Στέφανος Λεμονίδης αποκαλύπτει τι μπορούσε να κάνει ο πάγκος του Ολυμπιακού για να διορθώσει τη γκάφα του και συμπεραίνει οτι το απίστευτο λάθος γύρισε τον διακόπτη στην ομάδα του Πειραιά.
Οι επτά αλλαγές που επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο πάγκος του Ολυμπιακού στο ματς με τον ΠΑΟΚ είναι ένα σοβαρό προπονητικό λάθος, που του βγήκε βέβαια σε καλό και πλέον πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι παίκτες και να στηριχθεί ο Μουνιόθ.
Για να καταλάβουν οι μη μυημένοι τι έγινε στο Ρέντη, να πούμε απλά ότι κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει έξι αλλαγές και όταν μπαίνει ο Χριστοφιδέλης στη θέση του Αλεξιεφ και επανέρχεται ο Αλεξίεφ στη θέση του Χριστοφιδέλης είναι δυο αλλαγές στον αριθμό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το λάθος έγινε και το αναλύσαμε, αλλά η ομάδα έπαιξε χωρίς πασαδόρο από το 18-20 του τέταρτου σετ και ευτυχώς ο Ζουπάνι ήταν παίκτης μπιτς βολεί και ήξερε να κάνει πάσα με μανσέτα. Και για να καταλάβουν οι ποδοσφαιρικοί τι είναι μια ομάδα χωρίς πασαδόρο, μεταφορικά στο ποδόσφαιρο είναι σαν να παίζει μια ομάδα χωρίς τερματοφύλακα.
Το λάθος το χρεώνεται ο Μουνιόθ και θα τον στοιχειώνει στο υπόλοιπο της καριέρας του, αλλά είναι συνολικό, ΟΛΟΥ του πάγκου. Τι πάει να πει το είπε ο δεύτερος προπονητής στον πρώτο, αλλά δεν τον άκουσε. Του σκίζεις το πουκάμισο για να μη γίνει η ανεπανάληπτη γκάφα.
Η γκάφα πάντως μπορούσε να διορθωθεί με κατ΄ εξαίρεση αλλαγή λόγω τραυματισμού. Μπορούσε να δώσε εντολή ο πάγκος στον Ζουπάνι να πέσει κάτω και να σφαδάζει από τους πόνους και να αντικατασταθεί με τον Ντρίζγκα. Το λέει ο κανονισμός στο άρθρο 15.7
15.7 ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ένας παίκτης (εκτός από τον Λίμπερο), ο οποίος δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει στον αγώνα λόγω τραυματισμού ή ασθένειας, θα πρέπει να αλλαχτεί κανονικά. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε η ομάδα έχει το δικαίωμα να κάνει μία ΚΑΤ΄ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αλλαγή, πέρα από τους περιορισμούς του Κανόνα 15.6.
Μια κατ’ εξαίρεση αλλαγή σημαίνει ότι οποιοσδήποτε παίκτης που δεν βρίσκεται στον κυρίως αγωνιστικό χώρο τη στιγμή του τραυματισμού/ασθένειας, εκτός από τον Λίμπερο, τον δεύτερο Λίμπερο ή τον κανονικό παίκτη που αυτοί αντικατέστησαν, επιτρέπεται να αλλάξει τον τραυματισμένο/ασθενή παίκτη στον αγώνα. Ο τραυματισμένος/ασθενής παίκτης που άλλαξε, δεν επιτρέπεται να επανέλθει στον αγώνα.Η κατ’ εξαίρεση αλλαγή δεν υπολογίζεται σε καμιά περίπτωση σαν κανονική αλλαγή, αλλά πρέπει να καταγραφεί στο φύλλο αγώνα ως μέρος των συνολικών αλλαγών στο σετ και τον αγώνα.
Για να συμβούν αυτά πρέπει το προπονητικό σταφ να είναι πανούργο κι όχι λάιτ. Απλά ο Ζουπάνι δεν ξαναέπαιζε ως το τέλος του ματς.
Υπήρχαν κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για να μη βρεθεί Ολυμπιακός χωρίς πασαδόρο. Πρώτα απ όλα στην επιχειρούμενη τριπλή αλλαγή (Αλεξίεφ, Οιβάνεν, Ντρζίζγκα), πρώτα μπαίνει ο πασαδόρος για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Τι έγινε στο Ρέντη; Πρώτος έτρεξε ο Βούλγαρος να αντικαταστήσει τον Χριστοφιδέλη και μοιραία κάποιος από τους άλλους δυο θα έμενε έξω. Καλύτερα όμως να έμενε έξω ο διαγώνιος και να έπαιζε η ομάδα με δυο πασαδόρους. Και στην καλύτερη περίπτωση θα περίσσευε ο Αλεξίεφ και θα συνέχιζε η ομάδα με τον Χριστοφιδέλη. Κανένα πρόβλημα και παρεμπιπτόντως ο Χριστοφιδέλης έπρεπε να παίξει στο δεύτερο σετ, όπου οι Ραούβερντινκ , Αλεξίεφ υπέπιπταν σε συνεχόμενα λάθη χωρίς να αντικατασταθούν σε καίριο σημείο , αλλά καθυστερημένα στο 23 και στο 24 όταν πέταξε το πουλάκι…
Ότι έγινε , έγινε και βγήκε σε καλό στον Ολυμπιακό, γιατί οι παίκτες θύμωσαν επιτέλους, έβγαλαν απίστευτη ενέργεια και έδειξαν ποιο είναι το αφεντικό στο φιλέ. Θίχτηκε ο εγωισμός τους, κι αυτό αναμένεται να φανεί και στα επόμενα ματς “Θα μας βγει σε καλό και θα κερδίσουμε στην Πυλαία. Πρώτη φορά τη φετινή περίοδο είδα τον Πολωνό πασαδόρο να βγάζει φωτιές από τα μάτια, να κράζει τους αντιπάλους. Γύρισε επιτέλους ο διακόπτης” μας είπε Έλληνας παίκτης και το πιστεύουμε.
Και για να ευθυμήσουμε, ας θυμηθούμε δυο άλλες περιπτώσεις προπονητικών λαθών, που το ένα στοίχισε και το άλλο πέρασε απαρατήρητο.
2012-Σύρος: Λαμία-Παναθηναϊκός ημιτελικός κυπέλλου, με προπονητή στον “πράσινο”πάγκο τον Δημήτρη Καζάζη Είχε βάλει αν δεν κάνουμε λάθος τον Πιπέργια για μπλοκ, βγήκε έξω και έκλεισε την αλλαγή και από λάθος επιχείρησε να τον ξαναβάλει σε θέση σερβίς, κάτι που δεν δικαιούται. Δεν μπορεί ένας παίκτης να μπαίνει στο ίδιο σετ δυο φορές. Ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη κάρτα καθυστέρησης, αλλά ο αντίπαλος πάγκος, ο Ανδρεόπουλος, του θύμισε ότι ο Παναθηναϊκός είχε ήδη κίτρινη κάρτα , έδειξε αμέσως κόκκινη και πήρε πόντο η Λαμία στο τάι μπρέικ που την “έσπρωξε” σε νίκη.
2017- Ρέντη: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ , τρίτος τελικός: Ο Ελγκέτα κάνει τις 5 αλλαγές και τη διπλή αλλαγή με Στάροβιτς-Τερζή στον πάγκο. Διαπιστώνει τη γκάφα του και δεν τους επαναφέρει. Μένει με Πέτκοβιτς-Σακόγλου και κερδίζει το τάι μπιρεικ και το ματς
ΥΓ: Για τη χρησιμότητα της διπλής αλλαγής, ποια είναι η φιλοσοφία τους και οι διπλές αλλαγές που έμεναν στην ιστορία, ΠΡΟΣΕΧΩΣ