Πέθανε ο Γιώργος Καμπερίδης, που ανακάλυψε τον Νίκο Σαμαρά!
Ο αρχιτέκτονας της μεγάλης Ορεστιάδας και δάσκαλος του βόλεϊ Γιώργος Καμπερίδης άφησε την τελευταία πνοή του στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 81 χρονών.
Ο Γιώργος Καμπερίδης μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά επιτεύγματα του αλλά το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο αφορά στην ανακάλυψη του Νίκου Σαμαρά, που στην κυριολεξία τον βρήκε στο δρόμο κι έκανε τα πάντα για να τον βάλει στο βόλεϊ επιστρατεύοντας όλα τα ευρήματα και επιχειρήματα.
Έτσι χάρισε στο ελληνικό και ευρωπαϊκό βόλεϊ ένα θαύμα της φύσης, με τις τέλειες σωματικές αναλογίες, ένα φυσικό ταλέντο, που θα αναδεικνυόταν κορυφαίος παίκτης και θα είχε καταλυτική συμβολή στις μεγάλες επιτυχίες του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Γιάννη Γκαρίλη και η χαρά του Γιώργου Καμπερίδη δεν κρύβεται για το φυσικό και αθλητικό ταλέντο του Νίκου Σαμαρά, που μόνο το δικό του μάτι μπορούσε να δει και να διακρίνει τον υπερ-αθλητή που θα είχε πολύ σύντομα στα χέρια του και δεν διαψεύστηκε!
Ο «δάσκαλος» του βόλεϊ Γιώργος Καμπερίδης ήταν τo τιμώμενα πρόσωπα στην πρώτη ημέρα των αγώνων του League Cup «Νίκος Σαμαράς» στην Αλεξανδρούπολη to 2014. Ο Καμπερίδης τιμήθηκε για την προσφορά του στο άθλημα καθώς από την πολύχρονη ενασχόληση του βρήκε και ανέδειξε εκατοντάδες βολεϊμπολίστες, μεταξύ αυτών και τον αείμνηστο Νίκο Σαμαρά.
Συγκινημένος ο Καμπερίδης είπε στον πρόεδρο του Μ.Γ.Σ. Εθνικός Αλεξανδρούπολης Μανώλη Βουκουρεσλή: «Σας εύχομαι να έχετε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσεται την προσπάθεια. Χρειάζεται σκληρή δουλειά».
Γιώργος Καμπερίδης: Ο άνθρωπος που έμαθε βόλεϊ στους Αλεξανδρουπολίτες. Ήρθε στον Έβρο το 1972 και με πρόεδρο τον Μιχάλη Παρασκευόπουλο, βάζει την επόμενη δεκαετία τα θεμέλια για σπουδαίες διακρίσεις σε πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 1985 απέναντι από ένα δημοτικό σχολείο στην Ορεστιάδα ο προπονητής Γιώργος Καμπερίδης εντόπισε τον Νίκο Σαμαρά και τον παρότρυνε να παίξει βόλεϊ. Μάλιστα χρειάστηκε η επιμονή της γιαγιάς του προκειμένου να συνεχίσει.
«Ο Νίκος ήταν ένας εξαιρετικός αθλητής κι ένα σοβαρό, πάρα πολύ σοβαρό παιδί. Όλοι μιλούσαν γι’ αυτόν και άρχισα να τον ψάχνω, χωρίς όμως επιτυχία. Τελικά τον είδα συμπτωματικά μπροστά μου στο περίπτερο έξω από το Δημοτικό Σχολείο. Ήταν Νοέμβριος του 1985 κι εκεί του είπα χωρίς περιστροφές "Εσύ θα έρθεις να παίξεις βόλεϊ"» είχε δηλώσει ο Γιώργος Καμπερίδης.
Τον πήρα και πήγαμε στο γήπεδο. Στην αρχή μου ξέφυγε και δεν ήθελε να συνεχίσει, με αποτέλεσμα να αναγκαστώ να πάω σπίτι του. Εκεί τον παρότρυνε η γιαγιά του κι έτσι ξεκίνησε. Ο Νίκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο ταλέντο που πέρασε από τα χέρια μου. Ήταν αφοσιωμένος σε αυτό που έκανε και γι’ αυτό έπαιζε μέχρι 42 χρόνων.
Πολλοί τον είχαν παρεξηγήσει, αλλά δεν ήταν ο άνθρωπος που παρουσίαζαν κάποιοι. Εγώ δεν είχα ποτέ πρόβλημα μαζί του, απλά όταν λες τα πράγματα με το όνομα τους, τότε ακούς και… διάφορα. Κρίμα γιατί έφυγε ένας σπουδαίος αθλητής και άνθρωπος», σημείωσε ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε.
Ξεκίνησε να παίζει στην ανδρική ομάδα της Ορεστιάδας από το 1988, σε ηλικία 18 ετών τη χρονιά που κατέκτησε το πρωτάθλημα εφήβων με την ομάδα του Έβρου. Με την ακριτική ομάδα συνδέθηκε για δέκα χρόνια και έζησε τεράστιες στιγμές διεκδικώντας τίτλους.
Παίκτης με τεράστια αθλητικά προσόντα και «φονικό» σερβίς έφτασε με την Ορεστιάδα στον τελικό του κυπέλλου το 1993, στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της ακριτικής ομάδας. Εκείνη την εποχή η Ορεστιάδα κέρδιζε ολοένα και περισσότερους φιλάθλους, ενώ μνημειώδεις έχουν μείνει οι «μάχες» με Άρη και Ολυμπιακό στους τελικούς του πρωταθλήματος.