Με Ραούβερντινκ, Τερβαπόρτι ξεκινά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βόλει (Αφιέρωμα pic - πανόραμα)
Με το εναρκτήριο σερβίς στο «Foro Italico» της Ρώμης ανάμεσα στην γηπεδούχο Ιταλία και την Ιαπωνία ανοίγει την Κυριακή η αυλαία του 19ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ.
Συνολικά 24 χώρες θα λάβουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του αθλήματος, η οποία για πρώτη φορά στα χρονικά θα πραγματοποιηθεί σε δύο χώρες, στην Ιταλία και στη Βουλγαρία από 9 ως 30 Σεπτεμβρίου. Οι Ιταλοί φιλοξενούν το 19ο παγκόσμιο πρωτάθλημα για τρίτη φορά μετά το 1978 και 2010, διοργανώσεις που έγιναν στη Ρώμη. Για τη Βουλγαρία θα είναι η δεύτερη φορά μετά το 1970, όταν το τουρνουά είχε γίνει στη Σόφια.
Τέσσερις αθλητές που θα αγωνιστούν στη Volley League 2018-19 είναι έτοιμοι να ζήσουν την εμπειρία της μεγάλης γιορτής του παγκοσμίου βόλεϊ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Συγκεκριμένα ο πασαδόρος των «ερυθρολεύκων» και αρχηγός της Εθνικής Φινλανδίας Έμι Τερβαπόρτι και ο Ολλανδός ακραίος Γερoύν Ραούβερντινκ , αλλά και δύο παίκτες του ΠΑΟΚ, ο Σέρβος κεντρικός Αλεξάντερ Όκολιτς και ο Κουβανός ακραίος Χαβιέ Χιμένες.
Το Format της διοργάνωσης
Στον πρώτο γύρο, οι 24 ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των 6 και θα αγωνιστούν μεταξύ τους σε τουρνουά ενός γύρου. Οι 4 πρώτοι της βαθμολογίας θα προχωρήσουν στον δεύτερο γύρο (φάση των «16») και αναλόγως την κατάταξη στους αρχικούς ομίλους, θα χωριστούν σε 4 νέους ομίλους των 4 ομάδων. Οι 4 πρώτοι και οι 2 καλύτεροι δεύτεροι προκρίνονται στο final-6 και θα χωριστούν εκ νέου σε 2 ομίλους των 3 ομάδων. Οι 2 πρώτοι θα προκριθούν στα ημιτελικά. Συνολικά η Ευρώπη εκπροσωπείται από δέκα χώρες, πέντε είναι από την Βόρεια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική, τέσσερις από την Ασία, τρεις από την Αφρική και δύο από την Νότια Αμερική.
Οι 24 «μονομάχοι»
Α΄ όμιλος: Φαβορί η Ιταλία
Στον Α' όμιλο, η οικοδέσποινα Ιταλία φαντάζει το φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, με την Αργεντινή και την Σλοβενία να ακολουθούν.
ΙΤΑΛΙΑ
Με προπονητή τον Τζιανλορέντζο Μπλενγκίνι, οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν μπροστά στο κοινό τους στο βάθρο. H Ιταλία παραμένει μία από τις πιο πετυχημένες ομάδες σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο τρεις συνεχόμενες φορές (1990, 1994, 1998). Μεγάλα αστέρια της ομάδας ο αρχηγός Ιβάν Ζάιτσεφ και ο Οσμάνι Χουαντορένα.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Η Αργεντινή, με προπονητή τον σπουδαίο Χούλιο Βελάσκο ξεκινάει με όνειρα το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πρώτη παρουσία της «αλμπισελέστε» το 1960 στην Βραζιλία και κορυφαία της διάκριση η 3η θέση τo 1982. Αρχηγός των Αργεντινών ο Λουτσιάνο Ντε Τσέκο που είναι και ο ηγέτης της ομάδας.
ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Η Σλοβενία το 2015 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και για πρώτη φορά στην ιστορία της θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Με προπονητή τον Σλόμπονταν Κόβατς και αρχηγό τον Τίνε Ούρναουτ οι Σλοβένοι μπαίνουν ως πρωτάρηδες στον Α' όμιλο με στόχο την πρόκριση στον επόμενο γύρο.
ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο, ήταν στο πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το 1949 και μέχρι το 1978 συμμετείχε συνεχώς στις κορυφαίες διοργανώσεις. Το 2014 επέστρεψε ξανά σε τελική φάση παγκοσμίου κατακτώντας την 17η θέση. Στο ρόστερ του Ιταλού Αντρέα Αναστάσι ξεχωρίσει ο θηριώδης κεντρικός Σιμόν Βαν Ντε Βόρντε και ο πρώην πασαδόρος του ΠΑΟΚ Ματίας Βάλκιερς.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δύο χρόνια πριν φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η Ιαπωνία πραγματοποιεί την 15η εμφάνιση σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μεγαλύτερη επιτυχία παραμένουν τα δύο χάλκινα μετάλλια που κατέκτησε το 1970 και το 1974.
ΑΓΙΟΣ ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ
Για δεύτερη φορά στην ιστορία του, ο Άγιος Δομίνικος παρουσιάζεται σε Μουντιάλ βόλεϊ. Πρώτη φορά ήταν το 1974 όταν και κατέκτησε την 22η θέση. Στο ρόστερ ξεχωρίζει η παρουσία του πρώην διαγώνιου του Ηρακλή Χαλκίδας, Ομάρ Τάπια.
Β΄ όμιλος: Βραζιλία και Γαλλία
Ο Β' όμιλος που θα γίνει στο Ρούσε της Βουλγαρίας έχει τις Βραζιλία, Γαλλία, Ολλανδία, Κίνα, Καναδά και Αίγυπτο, με τις δύο πρώτες να είναι τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μετά από 15 χρόνια με σπουδαίες επιτυχίες, ο Μπερναρντίνιο αποχώρησε από τον πάγκο της Βραζιλίας και τη θέση του πήρε ο Ρενάν Νταλ Ζότο. Η «σελεσάο» μαζί με την Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Συνολικά η Βραζιλία μετράει πέντε μετάλλια, τρία χρυσά και δύο χάλκινα. Ηγέτης της είναι ο Μπρούνο Ρεζέντε ενώ Λουκαρέλι και Γουάλας θα αναλάβουν το μεγάλο βάρος στην επίθεση της ομάδας.
ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία του Έρβιν Νγκαπέ, πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις, με μεγαλύτερες επιτυχίες το χρυσό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στο World League το 2015. Οι Γάλλοι έχουν μόλις ένα χάλκινο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, το οποίο κατέκτησαν το 2002 στα γήπεδα της Αργεντικής.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Μετά το 2002 στο Μπουένος Άιρες, η Ολλανδία του ακραίου του Ολυμπιακού, Γερόν Ραούβερντινκ σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία των Ολλανδών η δεύτερη θέση στον κόσμο το 1994 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
ΚΑΝΑΔΑΣ
O Kαναδάς του Γάλλου κόουτς Στεφάν Αντινγκά συμμετέχει για 11η φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και κορυφαία στιγμή του είναι η 7η θέση το 2014. Στόχος είναι η πρόκριση στο final-6 της διοργάνωσης, όπως είχε καταφέρει το 2017 στο World League.
ΚΙΝΑ
Η Κίνα θα αγωνιστεί σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος για 14η φορά, 7η συνεχόμενη. Οι Κινέζοι έχουν φθάσει δύο φορές μέχρι την 7η θέση, ενώ τρεις φορές έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές Ασίας. Προπονητής είναι ο Αργεντινός Ραούλ Λοζάνο, ο οποίος βρισκόταν στον πάγκο του Ιράν και το είχε οδηγήσει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2016).
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Την έκτη σερί εμφάνισή της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κάνει η Αίγυπτος. Το 2014 στην Πολωνία κατέκτησε την 21η θέση και το 2010 έφτασε μέχρι την 7η. Από το 2005 μέχρι το 2017 οι Αιγύπτιοι αναδείχθηκαν έξι συνεχόμενες φορές πρωταθλητές Αφρικής.
Γ΄ όμιλος: Όλα ανοιχτά…
Ο Γ΄ όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος και αναμένονται σκληρές μάχες. Ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις Ρωσία - Σερβία, Ρωσία - ΗΠΑ και Σερβία - ΗΠΑ, ομάδες που στοχεύουν μία θέση στο βάθρο.
ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο παγκόσμιο βόλεϊ. Ως Σοβιετική Ένωση έχει τα περισσότερα (11) μετάλλια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα (6 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα). Η Ρωσία το 2002 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, χάνοντας σε έναν εκπληκτικό τελικό από την Βραζιλία. Η ομάδα του Σεργκέι Σλαπνίκοφ κατέκτησε το καλοκαίρι του 2018 το Volley Nations League. Είναι η μοναδική χώρα που έχει αγωνιστεί σε όλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα.
ΗΠΑ
Από το 1966 μέχρι και σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ανελλιπώς σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος. Το 1986 στο Παρίσι, έφτασαν στην κορυφή του κόσμου και έκτοτε έχουν πανηγυρίσει ένα χάλκινο, το 1994 στην Αθήνα. Μετά την αποχώρηση του πρώην κεντρικού του ΠΑΟΚ Ντέιβιντ Λι, αρχηγός στην ομάδα είναι ο Τέιλορ Σάντερ, ενώ ηγέτες στην ομάδα του Τζακ Σπίροου είναι ο Ματ Άντερσον και ο Μίκα Κρίστενσον.
ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία που έχει ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο σε Μουντιάλ, πηγαίνει με προπονητή τον Νίκολα Γκρίμπιτς στα γήπεδα της Ιταλίας και της Βουλγαρίας με στόχο μία θέση στο βάθρο. Ηγέτες των Σέρβων οι Ούρος Κοβάτσεβιτς, Αλεξάντερ Ατανασίγιεβιτς και Μάρκο Ίβοβιτς. Βοηθός του Γκρίμπιτς είναι ο πρώην κόουτς του Φοίνικα Σύρου Ντούσκο Νίκολιτς ενώ στο ρόστερ των Σέρβων είναι ο νέος κεντρικός του ΠΑΟΚ Όκολιτς.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία, για 7η φορά θα είναι παρούσα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με κορυφαία στιγμή την 15η θέση το 2014 στην Πολωνία.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Η Τυνησία, νικήτρια του πρωταθλήματος Αφρικής θα αγωνιστεί για 10η φορά σε Μουντιάλ βόλεϊ. Καλύτερη της θέση η 15η το 2006.
ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Τρίτη εμφάνιση σε Μουντιάλ για το Καμερούν, μετά την 15η θέση το 1990 και την 13η του 2010. Μεγαλύτερη του διάκριση το χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα Αφρικής το 1989 και το 2001.
Δ΄ Όμιλος: Μάχη Βουλγαρίας και Πολωνίας
Στον Δ' όμιλο βρίσκονται η οικοδέσποινα Βουλγαρία, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολωνία, το Ιράν, η Κούβα, η Φινλανδία και το Πουέρτο Ρίκο.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Η Βουλγαρία από το 1949 που πραγματοποιήθηκε το 1ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχει λείψει μόλις μία φορά από την κορυφαία διοργάνωση (1960). Σε 17 εμφανίσεις σε τελική φάση οι Βούλγαροι μετρούν 5 μετάλλια (1 ασημένιο, 4 χάλκινα). Στο ρόστερ του Πλάμεν Κονσταντίνοφ είναι και ο πρώην διαγώνιος του ΠΑΟΚ, Νικολάι Ουτσίκοφ.
ΠΟΛΩΝΙΑ
Τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας του κόσμου που κατέκτησε στην έδρα της το 2014 θα προσπαθήσει να κρατήσει στα γήπεδα της Ιταλίας και της Βουλγαρίας η Πολωνία. Οι πρωταθλητές κόσμου που έγραψαν ιστορία πριν από τέσσερα χρόνια με την διεξαγωγή της πρεμιέρας σε γήπεδο ποδοσφαίρου, φιλοδοξούν να διατηρήσουν τα σκήπτρα τους και να πανηγυρίσουν το τρίτο τους χρυσό μετάλλιο.
ΙΡΑΝ
Το Ιράν του Ίγκορ Κολάκοβιτς έχει δείξει μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια στο παγκόσμιο βόλεϊ με μεγαλύτερες επιτυχίες την 4η θέση στο World League το 2014 και την 5η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016. Πριν από τέσσερα χρόνια στην Πολωνία, το Ιράν κατέλαβε την 6η θέση.
ΚΟΥΒΑ
Η Κούβα θα βρεθεί για 15η φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει 4 μετάλλια. Το 1978 και το 1998 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και το 1990 και το 2010 την δεύτερη θέση στον κόσμο. Στο ρόστερ των Κουβανών θα βρίσκεται ο ακραίος του ΠΑΟΚ Χαβιέ Χιμένες, ο οποίος θα είναι από τα βαριά χαρτιά του Ερνέστο Βίβιες.
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Φινλανδία του νέου πασαδόρου του Ολυμπιακού Έμι Τερβαπόρτι θα συμμετάσχει σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για 8η φορά. Το 2014 επέστρεψε σε τελική φάση μετά από 32 χρόνια και έφτασε στην 9η θέση, την κορυφαία στην ιστορία της.
ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Τέλος, το Πουέρτο Ρίκο αν και είναι το αουτσάιντερ του ομίλου θα διεκδικήσει με αξιώσεις την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής για 5η φορά θα βρεθεί σε παγκόσμιο πρωτάθλημα με καλύτερη κατάταξη την 12η θέση το 2006.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ 2018
Α’ όμιλος (Φλωρεντία – Ιταλία)
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου
Ρώμη, 20.30: Ιταλία - Ιαπωνία
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
18.00: Άγιος Δομίνικος - Σλοβενία
21.30: Βέλγιο - Αργεντινή
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
18.00: Άγιος Δομίνικος - Ιαπωνία
22.15: Ιταλία - Βέλγιο
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
18.00: Ιαπωνία - Σλοβενία
21.30: Αργεντινή - Άγιος Δομίνικος
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
18.00: Βέλγιο - Σλοβενία
22.15: Ιταλία - Αργεντινή
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
18.00: Ιαπωνία - Βέλγιο
22.15: Άγιος Δομίνικος - Ιταλία
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου
18.00: Βέλγιο - Άγιος Δομίνικος
21.30: Αργεντινή - Σλοβενία
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου
18.00: Ιαπωνία - Αργεντινή
22.15: Ιταλία - Σλοβενία
Β' όμιλος (Ρούσε - Βουλγαρία)
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
14.00: Γαλλία - Κίνα
17.00: Ολλανδία - Καναδάς
20.30: Βραζιλία - Αίγυπτος
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
17.00: Αίγυπτος - Καναδάς
20.30: Βραζιλία - Γαλλία
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
17.00: Κίνα - Ολλανδία
20.30: Γαλλία - Αίγυπτος
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
17.00: Καναδάς - Κίνα
20.30: Ολλανδία - Βραζιλία
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
17.00: Κίνα - Αίγυπτος
20.30: Ολλανδία - Γαλλία
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου
17.00: Αίγυπτος - Ολλανδία
20.30: Βραζιλία - Καναδάς
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου
17.00: Κίνα - Βραζιλία
20.30: Καναδάς - Γαλλία
Γ' όμιλος (Μπάρι - Ιταλία)
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
15.00: Καμερούν - Τυνησία
18.00: Αυστρία - Ρωσία
21.30: ΗΠΑ - Σερβία
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
18.00: Αυστρία - ΗΠΑ
21.30: Καμερούν - Σερβία
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
18.00: Αυστρία - Καμερούν
21.30: Ρωσία - Τυνησία
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
18.00: Σερβία - Τυνησία
21.30: ΗΠΑ - Ρωσία
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
18.00: Καμερούν - ΗΠΑ
21.30: Σερβία - Αυστρία
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου
18.00: Ρωσία - Καμερούν
21.30: Αυστρία - Τυνησία
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου
18.00: ΗΠΑ - Τυνησία
21.30: Σερβία - Ρωσία
Δ' όμιλος (Βάρνα - Βουλγαρία)
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου
20.30: Βουλγαρία - Φινλανδία
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου
17.00: Ιράν - Πουέρτο Ρίκο
20.30: Κούβα - Πολωνία
Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου
17.00: Πουέρτο Ρίκο - Πολωνία
20.30: Ιράν - Βουλγαρία
Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου
17.00: Φινλανδία - Κούβα
20.30: Βουλγαρία - Πουέρτο Ρίκο
Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου
17.00: Κούβα - Ιράν
20.30: Πολωνία - Φινλανδία
Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου
17.00: Πουέρτο Ρίκο - Φινλανδία
20.30: Κούβα - Βουλγαρία
Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου
17.00: Κούβα - Πούερτο Ρίκο
20.30: Ιράν - Πολωνία
Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου
17.00: Φινλανδία - Ιράν
20.30: Βουλγαρία - Πολωνία
ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ | |||||
Έτος (Έδρα) | Χρυσό | Ασημένιο | Χάλκινο | 4η | Ελλάδα |
2018 | |||||
2014 (Πολωνία-Βαρσοβία): | Πολωνία | Βραζιλία | Γερμανία | Γαλλία | - |
2010 (Ρώμη): | Βραζιλία | Κούβα | Σερβία | Ιταλία | - |
2006 (Τόκιο): | Βραζιλία | Πολωνία | Βουλγαρία | Σερβία Μαυρ. | 17η |
2002 (Μπουένος Άιρες): | Βραζιλία | Ρωσία | Γαλλία | Γιουγκοσλαβία | 7η |
1998 (Τόκιο): | Ιταλία | Γιουγκοσλαβία | Κούβα | Βραζιλία | 13η |
1994 (Αθήνα): | Ιταλία | Ολλανδία | ΗΠΑ | Κούβα | 6η |
1990 (Ρίο ντε Τζανέιρο): | Ιταλία | Κούβα | ΕΣΣΔ | Βραζιλία | - |
1986 (Παρίσι): | ΗΠΑ | ΕΣΣΔ | Βουλγαρία | Βραζιλία | 13η |
1982 (Μπουένος Άιρες): | ΕΣΣΔ | Βραζιλία | Αργεντινή | Ιαπωνία | - |
1978 (Ρώμη): | ΕΣΣΔ | Ιταλία | Κούβα | Νοτ.Κορέα | - |
1974 (Πόλη του Μεξικό): | Πολωνία | ΕΣΣΔ | Ιαπωνία | Αν.Γερμανία | - |
1970 (Σόφια): | Αν.Γερμανία | Βουλγαρία | Ιαπωνία | Τσεχοσλοβακία | - |
1966 (Πράγα): | Τσεχοσλοβακία | Ρουμανία | ΕΣΣΔ | Αν.Γερμανία | - |
1962 (Μόσχα): | ΕΣΣΔ | Τσεχοσλοβακία | Ρουμανία | Βουλγαρία | - |
1960 (Ρίο ντε Τζανέιρο): | ΕΣΣΔ | Τσεχοσλοβακία | Ρουμανία | Πολωνία | - |
1956 (Παρίσι): | Τσεχοσλοβακία | Ρουμανία | ΕΣΣΔ | Πολωνία | - |
1952 (Μόσχα): | ΕΣΣΔ | Τσεχοσλοβακία | Βουλγαρία | Ρουμανία | - |
1949 (Πράγα): | ΕΣΣΔ | Τσεχοσλοβακία | Βουλγαρία | Ρουμανία | - |
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ - METΑΛΛΙΑ (1949-2014) | ||||
ΚΑΤΟΧΟΣ | Χρυσό | Ασημένιο | Χάλκινο | Σύνολο |
ΕΣΣΔ | 6 | 2 | 3 | 11 |
Βραζιλία | 3 | 2 | 5 | |
Ιταλία | 3 | 1 | 4 | |
Τσεχοσλοβακία | 2 | 4 | 6 | |
Πολωνία | 2 | 1 | 3 | |
ΗΠΑ | 1 | 1 | 2 | |
Αν.Γερμανία | 1 | 1 | ||
Κούβα | 2 | 2 | 4 | |
Ρουμανία | 2 | 2 | 4 | |
Βουλγαρία | 1 | 4 | 5 | |
Ρωσία | 1 | |||
Γιουγκοσλαβία | 1 | |||
Ολλανδία | 1 | |||
Ιαπωνία | 2 | 2 | ||
Γερμανία | 1 | 1 | ||
Αργεντινή | 1 | 1 | ||
Σερβία | 1 | 1 | ||
Γαλλία | 1 | 1 |
Πηγή: Volleynews