Euro 2024: «Κλειδώνει» η πρώτη θέση στον τελικό

Η Ισπανία και η Γαλλία συναντώνται στα ημιτελικά του UEFA Euro 2024 για μια θέση στον μεγάλο τελικό. Οι δηλώσεις των προπονητών και οι πιθανές ενδεκάδες

Euro 2024: «Κλειδώνει» η πρώτη θέση στον τελικό

Μια συναρπαστική αναμέτρηση μεταξύ δύο τιτάνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα διεξαχθεί απόψε στο Μόναχο (22.00, ΕΡΤ1). Η Ισπανία έχει βάλει φωτιά στο τουρνουά μέχρι στιγμής και είναι η μόνη ομάδα που έχει κερδίσει και τα πέντε παιχνίδια της. Είναι επίσης από κοινού πρώτοι σε αριθμό τερμάτων (11) και πρώτοι σε συνολικές προσπάθειες (102) και κερδισμένες μπάλες (230), αποδεικνύοντας πόσο εντυπωσιακοί είναι τόσο στην επίθεση όσο και στην άμυνα. «Οι παίκτες μου είναι αχόρταγοι», σκιαγράφησε την φόρμα της «φούρια ρόχα» ο προπονητής Λουίς ντε λα Φουέντε μετά τη νίκη στον προημιτελικό επί της Γερμανίας. «Υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης, φυσικά, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε την υπερηφάνεια, την ποιότητα και την αφοσίωσή τους».

Στον δρόμο της Ισπανίας, ωστόσο, στέκεται η συμπαγής ομάδα της Γαλλίας, η οποία έχει κρατήσει τέσσερις φορές ανέπαφη την εστία της στα πέντε παιχνίδια της μέχρι στιγμής. Οι «τρικολόρ» στοχεύουν σε έναν τέταρτο τελικό μεγάλης διοργάνωσης τα τελευταία οκτώ χρόνια (αφού έφτασαν τόσο στον τελικό του Euro 2016 όσο και στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και του 2022) - ένα απίστευτο ρεκόρ που μαρτυρά τη δεξαμενή εμπειρίας τους σε μεγάλα παιχνίδια. «Βρισκόμαστε στα ημιτελικά και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, ακόμη και αν μπορεί να το έχουμε συνηθίσει πρόσφατα», δήλωσε ο προπονητής Ντιντιέ Ντεσάμπ μετά τη νίκη στον προημιτελικό επί της Πορτογαλίας. «Τώρα πάμε να το κερδίσουμε».

Πιθανές ενδεκάδες:

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν – Νάβας, Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια – Όλμο, Ρόντρι, Φαμπιάν – Γιαμάλ, Μοράτα, Γουίλιαμς

Τιμωρημένοι: Καρβαχάλ, Λε Νορμάντ

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν – Κουντέ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Ερναντές – Καντέ, Τσουαμενί, Καμαβινγκά – Γκριζμάν, Κόλο Μουανί, Εμπαπέ

Είπαν…

Λουίς ντε λα Φουέντε: «Μπορούμε όλοι να δούμε τις πορείες που έφεραν αυτές τις ομάδες εδώ και τι λένε αυτές οι πορείες. Αλλά αυτός είναι ένας εντελώς νέος, διαφορετικός αγώνας. Η Γαλλία είναι γεμάτη από παίκτες που συνήθως σκοράρουν συχνά και δεν θέλουμε να ξαναρχίσει αυτό αύριο».

Ντιντιέ Ντεσάμπ: «Η Ισπανία είχε το καλύτερο Euro μέχρι στιγμής και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις μετά από κάθε παιχνίδι. Όλες οι ομάδες της Ισπανίας είχαν πάντα μια καλή μεσαία γραμμή που ήταν σε θέση να ελέγχει τα παιχνίδια. Ιδιαίτερα ο Ρόντρι είναι απαραίτητος για την ισπανική ομάδα, αλλά όλοι οι παίκτες της είναι σημαντικοί».