Euro 2024: Η ώρα των προσωπικοτήτων και το πρώτο «καμπανάκι»

Στην τελική ευθεία μπήκε το Euro 2024, το οποίο δεν έχει προσφέρει και το καλύτερο δυνατό θέαμα. 

Euro 2024: Η ώρα των προσωπικοτήτων και το πρώτο «καμπανάκι»

H αγωνία για τον νικητή του Euro 2024 κορυφώνεται, καθώς μπήκαμε στην ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Οι τέσσερις ομάδες που συνεχίζουν στα γήπεδα της Γερμανίας είχαν εξαρχής μεγάλες πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου.

Η Ισπανία έχει χαράξει μία σπουδαία πορεία από τη φάση των ομίλων, έως και τα προημιτελικά, εκεί όπου έδειξε χαρακτήρα και απέκλεισε στην παράταση την οικοδέσποινα Γερμανία.

Η Γαλλία συνεχίζει και εκείνη το ταξίδι της χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει με την απόδοσή της. Οι «τρικολόρ» δεν έχουν πάρει πάρα πολλά από τα μεγάλα τους ονόματα, όμως έχουν καταφέρει να βρίσκονται στα ημιτελικά και να απέχουν δύο νίκες από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Το ζευγάρι Ισπανία – Γαλλία θα κρίνει για πολλούς τον μεγάλο νικητή της διοργάνωσης, αφού οι δύο ομάδες διαθέτουν ποιοτικότερο ρόστερ σε σχέση με εκείνα της Ολλανδίας και της Αγγλίας.

Οι «οράνιε» απέκλεισαν με ανατροπή την Τουρκία και είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν την παρουσία τους στον τελικό, απέναντι στα «λιοντάρια» του Σάουθγκεϊτ. Η Αγγλία από το ξεκίνημα των ομίλων δεν έπειθε με την αγωνιστική της εικόνα και δεν έδειχνε ικανή για να φτάσει έως τα ημιτελικά του θεσμού.

Παρόλα αυτά κατόρθωσε να βρίσκεται στην τελική τετράδα και πλέον έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει στο όνειρο της κατάκτησης του τίτλου. Οι τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο διαθέτουν μεγάλη Ιστορία και καλούνται να το αποδείξουν σε λίγα 24ωρα.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία θα πρέπει να κάνουν και το βήμα παραπάνω και τα «αστέρια» των ομάδων. Παίκτες όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Χάρι Κέιν θα κληθούν να βγουν μπροστά και να ηγηθούν των χωρών τους, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Σ’ αυτήν την φάση δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ομάδες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Αγγλία, γι’ αυτό τη διαφορά θα κάνει η ομάδα που το θέλει περισσότερο. Ανεξαιρέτως τελικού αποτελέσματος και οι δύο ημιτελικοί αναμένονται αμφίρροποι και με πολλές μάχες.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σταθούμε στην συνολική εικόνα που έχει παρουσιάσει το φετινό Euro. Από την φάση των ομίλων το θέαμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, αν και διεξήχθησαν αρκετά παιχνίδια. Ακόμα και στα προημιτελικά που ορισμένες προκρίσεις κρίθηκαν στα πέναλτι το θέαμα που προηγήθηκε δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών.

Ευελπιστούμε οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός να μας χαρίσουν υψηλό θέαμα και σασπένς και από την πλευρά της η UEFA να δώσει μία λύση στο επιβαρυμένο πρόγραμμα των αθλητών.

Μπορεί οι ποδοσφαιριστές να είναι επαγγελματίες και να πληρώνονται με αρκετά χρήματα, όμως οι αλλεπάλληλοι αγώνες δεν τους δίνουν την ευκαιρία να πάρουν τις απαραίτητες ανάσες με αποτέλεσμα η κόπωση να γίνεται αισθητή στον αγωνιστικό χώρο.

Ακόμα και ο Ντάνι Καρβαχάλ δεν δίστασε να πάρει θέση για το συγκεκριμένα ζήτημα. Ο Ισπανός μπακ πριν από το ματς με την Γερμανία είχε δηλώσει ανοικτά την δυσαρέσκειά του για το πρόγραμμα τονίζοντας: «Είναι ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το επίπεδο των αγώνων θα πέσει επειδή είναι αδύνατο να διατηρήσουμε το ίδιο επίπεδο παίζοντας κάθε τρεις ημέρες. Η UEFA, η FIFA και οι εθνικές ομοσπονδίες πρέπει να συναισθανθούν ότι ένας παίκτης δεν μπορεί να παίζει 60 ματς το χρόνο».

Καλές οι διοργανώσεις και τα χρήματα των χορηγών, όμως οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούν και τους ποδοσφαιριστές που αποτελούν το πραγματικό τους προϊόν.