Euro 2024: Το ματς των σταρ και... η έμπειρη με την πρωτάρα

Δυνατές αναμετρήσεις σήμερα (1/7) για τη φάση των 16 του Euro 2024 με τα ματς Γαλλία-Βέλγιο και Πορτογαλία-Σλοβενία.

Euro 2024: Το ματς των σταρ και... η έμπειρη με την πρωτάρα

Η διαδικασία των αγώνων νοκ άουτ για τη φάση των «16» του φετινού Γιούρο συνεχίζεται σήμερα (1/7), με το ματς ανάμεσα σε Γαλλία και Βέλγιο να είναι το πρώτο χρονικά στο πρόγραμμα. Δύο ομάδες με ρόστερ γεμάτο με σούπερ σταρ, οι οποίες ωστόσο στη φάση των ομίλων δεν απέδωσαν σε καμία περίπτωση σύμφωνα με τα στάνταρ τους ή τουλάχιστον δεν εμφάνισαν όσα περίμεναν οι ειδικοί βάσει του ατομικού ταλέντου των ποδοσφαιριστών τους.

Οι μεν «μπλε» την… πάτησαν την τελευταία αγωνιστική από την αδιάφορη (και ήδη αποκλεισμένη) Πολωνία, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» υποχρεώθηκαν σε οριακή πρόκριση μέσω τετραπλής ισοβαθμίας, με αμφότερες τις ομάδες να τερματίζουν δεύτερες στους ομίλους τους. Έστω κι έτσι, οι Γάλλοι είναι αυτοί που βάσει δυναμικού και λογικής έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτήν την αναμέτρηση, χωρίς να αποτελούν επ’ ουδενί κάποιο γκραν φαβορί. Ο αγώνας θα γίνει στην Αρένα του Ντίσελντορφ με ώρα έναρξης στις 19.00 και διαιτητικό τρίο τους Νίμπεργκ, Μπεϊζί και Σόντερκβιστ από τη Σουηδία.

Ανεξαρτήτως αγωνιστικής κατάστασης, η Γαλλία στα πρόσφατα παιχνίδια της με τον συγκεκριμένο αντίπαλο έχει δείξει πως «έχει» το Βέλγιο. Πράγματι, στα τελευταία έξι ματς των δύο ομάδων οι Βέλγοι μετρούν μόλις μία νίκη (και αυτή σε φιλικό), ενώ έχουν μόλις δύο επικρατήσεις στις τελευταίες 13 συναντήσεις τους. Σε ανταγωνιστικό επίπεδο, οι «μπλε» έχουν κερδίσει τους αντιπάλους τους και τις τέσσερις τελευταίες φορές που οι δύο εθνικές έχουν συναντηθεί: στο Γιούρο του 1984, στα Μουντιάλ του 1986 και του 2018, όπως και στο Νέισονς Λιγκ του 2021.

«Είναι τοπ ομάδα με μεγάλους παίκτες» είπε για το σημερινό ματς με το Βέλγιο ο νεαρός μεσοαμυντικός Εντουάρντο Καμαβινγκά, για να προσθέσει: «Με το που τελειώνει η φάση των ομίλων ανήκει πια στο παρελθόν. Πνευματικά θα είναι διαφορετικοί. Παραμένουν μια ομάδα που μπορεί να σε αιφνιδιάσει ανά πάσα στιγμή». Από πλευράς Βελγίου ο αμυντικός Τιμοτί Καστάν σημείωσε: «Είμαστε γείτονες και γι’ αυτό οι αγώνες μας είναι πάντα ιδιαίτεροι. Μας έχουν κερδίσει στα δύο τελευταία παιχνίδια παρότι είχαμε παίξει καλά, γι’ αυτό έχουμε έξτρα κίνητρο για τη νίκη».

Η Πορτογαλία δεν υποτιμά τη Σλοβενία, που θα ψάξει τη μεγάλη έκπληξη στη Φρανκφούρτη

Πιο υποψιασμένη θα παραταχθεί η Πορτογαλία απόψε απέναντι στη Σλοβενία για τη φάση των «16» του Ευρωπαϊκού της Γερμανίας και ο λόγος είναι η… Γεωργία. Η τελευταία έκοψε τα… φτερά των Ιβήρων στο ακροτελεύτιο ματς για τους ομίλους και παρότι η ήττα δεν κόστισε στην ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, εντούτοις της έδωσε ένα πολύ χρήσιμο μάθημα ενόψει των νοκ άουτ: Κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ακόμα και όταν πρόκειται για μια πρωτάρα σε τέτοιο επίπεδο όπως είναι η Σλοβενία.

Από όπου και να πιάσει κανείς την αποψινή (22.00) αναμέτρηση στην Αρένα της Φρανκφούρτης, οι Πορτογάλοι αποτελούν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά και οποιοδήποτε αποτέλεσμα πέραν μιας εύκολης νίκης τους θα είναι σίγουρα έκπληξη. Οι Σλοβένοι, βέβαια, έχουν το ατού ότι δεν υπάρχει κάτι να χάσουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι και έστω και αν επρόκειτο για φιλικό μπορούν να υπερηφανεύονται ότι ήταν οι νικητές στη μοναδική προηγούμενη συνάντηση στην Ιστορία των δύο ομάδων, ένα φιλικό στη Λιουμπλιάνα στις 26 του περασμένου Μαρτίου.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, οι Ίβηρες θα έχουν εκ νέου στη σύνθεσή τους τον Ραφαέλ Λεάο, ο οποίος εξέτισε την τιμωρία του στο ματς με τη Γεωργία και αναμένεται να επιστρέψει στο βασικό σχήμα. Από την άλλη πλευρά, ο κόουτς Ματίαζ Κεκ είναι υποχρεωμένος να αντικαταστήσει τον Έρικ Γιάνζα στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς ο τελευταίος είναι τιμωρημένος. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο έμπειρος Ντανιέλε Ορσάτο από την Ιταλία και βοηθοί του οι συμπατριώτες του, Τσίρο Καρμπόνε και Αλεσάντρο Τζαλατίνι.

«Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια. Η Γεωργία ήταν το καλύτερο παράδειγμα. Είχαμε παίξει ένα φιλικό με τη Σλοβενία, αυτήν τη φορά όμως θα είναι αλλιώς. Η ήττα από τη Γεωργία μάς βοήθησε να προετοιμαστούμε καλύτερα πνευματικά» σχολίασε για το αποψινό ματς ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, ενώ ο ομόλογός του στον πάγκο της Σλοβενίας, Ματίαζ Κεκ, σημείωσε από την πλευρά του: «Κάποιοι ήταν σκεπτικοί για τις πιθανότητές μας, όμως δείξαμε την αξία μας στο γήπεδο. Ελπίζω να μην υπάρχουν πλέον αμφιβολίες ότι κερδίσαμε επάξια τη θέση μας στο Γιούρο. Είμαι περήφανος γι’ αυτήν την ομάδα».