Γαλλία - Πολωνία 1-1: Την πάτησε σαν αρχάρια

Η Γαλλία προηγήθηκε με πέναλτι του Εμπαπέ, αλλά η ψυχωμένη Πολωνία ισοφάρισε (1-1) με τον ίδιο τρόπο με τον Λεβαντόφσκι και άφησε τους «τρικολόρ» δεύτερους στον όμιλο και με μπλεξίματα για τα νοκ άουτ. 

Γαλλία - Πολωνία 1-1: Την πάτησε σαν αρχάρια

Η Γαλλία νόμιζε ότι είχε καθαρίσει το ματς και την πρωτιά στον Δ όμιλο του Euro όταν ο Κιλιάν Εμπαπέ σκόραρε στο 56' με πέναλτι, αλλά στο 79΄με διπλή εκτέλεση πέναλτι του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι η Πολωνία ισοφάρισε (1-1) και άφησε τους «τρικολόρ» στη δεύτερη θέση πίσω από την Αυστρία! Η Γαλλία πέρασε στους «16» αλλά θα έχει πιο δύσκολα ζευγαρώματα στη συνέχεια (πρώτος αντίπαλος θα είναι δεύτερος του πέμπτου ομίλου), ενώ η Πολωνία φεύγει με ψηλά το κεφάλι από το τουρνουά.

Με τον μασκοφόρο Κιλιάν Εμπαπέ στην ενδεκάδα η Γαλλία, αλλά τον Αντουάν Γκριεζμάν στον πάγκο και τον Μπαρκολά αντί του Τουράμ στην επίθεση στις αλλαγές του Ντιντιέ Ντεσάν. Τροποποιήσεις και από τον Πολωνό τεχνικό, Μίχαλ Πρόμπιερζ σε πρόσωπα και σχηματισμό στον αγώνα του Ντόρτμουντ. Με τους Πολωνούς οπαδούς πολύ εκδηλωτικούς να καθυστερούν λίγο την έναρξη του ματς λόγω καπνογόνων.

Στο 7' η Πολωνία είχε την πρώτη καλή στιγμή σε σουτ του Ζιελίνσκι που μπλόκαρε ο Μενιάν, ενώ στο 11' η Γαλλία έφτασε κοντά στο γκολ αλλά ο Σκορούπσκι απέκρουσε με το πόδι το σουτ του Ερναντέζ. Στο 15' ο Ουρμπάνσκι από κοντά σούταρε πάνω στον Μενιάν και στο 19' η απάντηση με αντεπίθεση του Καντέ και απόκρουση του Σκορούπσκι στο σουτ του Ντεμπελέ.

To ματς εξακολουθούσε να είναι ισορροπημένο με την Γαλλία να προβληματίζει και να δυσκολεύεται. Η Πολωνία έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 34' με κεφαλιά του Λεβαντόφσκι να βρίσκει στον Σαλιμπά και να περνά λίγο δίπλα από το δοκάρι. Ο Τσουαμενί απείλησε στο 38' με σουτ και ο Σαλιμπά επίσης μετά την εκτέλεση του κόρνερ. Στο 42' οι Γάλλοι έκρυψαν την μπάλα, αλλά το πλασέ του Εμπαπέ αποκρούστηκε και πάλι από τον Πολωνό γκολκίπερ. Τη δική του ευκαιρία είχε ο Μπαρκολά στο 44' και στο 45' πάλι ο Σκορούπσκι εξουδετέρωσε το πλασέ του Εμπαπέ μετά τη συνεργασία με τον Μπαρκολά. Η Γαλλία ανέβασε πολύ ρυθμό στο φινάλε του πρώτου μέρους, αλλά δεν βρήκε το γκολ.

Πολύ άστοχο σουτ από καλή θέση είχε ο Εμπαπέ στο 47', ενώ στο 49' είδε και πάλι τον Σκορούπσκι να αποκρούει το πλασέ του και στην επόμενη φάση να αστοχεί για λίγο. Όλες οι επιθέσεις της Γαλλίας μετά το 40' γίνονταν από τον σταρ της Ρεάλ. Ο Ντεμπελέ ήταν αυτός που σε μία από τις λίγες καλές προσπάθειές του πέρασε τον Κίβιορ και ανατράπηκε από τον Πολωνό. Κι αυτή τη φορά, στο 56', ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν αστόχησε απέναντι στον Λούκας Σκορούπσκι για να κάνει το 1-0.

Ο Μπαρκολά δεν μπόρεσε το δεύτερο γκολ αμέσως μετά και ο Ντεσάν με την άνεση του προβαδίσματος έκανε μαζεμένες αλλαγές, ενώ οι Πολωνοί έδειξαν απογοητευμένοι. Ο Γκριεζμάν έγινε ο πρώτος σε συμμετοχές (33) σε μεγάλες διοργανώσεις ξεπερνώντας Ζιρού (έφτασε τις 32) και Λιλιάν Τουράμ. 'Ομως η είσοδος του Κάρολ Σβιντέρσκι άλλαξε το σκηνικό.

Στο 72' ο Λεβαντόφσκι είχε καλό σουτ άουτ, ενώ αμέσως μετά' ο Ουπαμεκανό βρήκε χαμηλά τον Σβιντέρσκι στην περιοχή και μετά από υπόδειξη του VAR η Πολωνία κέρδισε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο Μενιάν απέκρουσε στη δεξιά γωνία, αλλά είχε κινηθεί νωρίτερα. Στην επανάληψη, στο 79', ο στράικερ της Μπαρτσελόνα σημάδεψε την ίδια γωνία και έγραψε το 1-1.

Η Γαλλία έμπλεξε και προσπάθησε για το δεύτερο γκολ ψάχνοντας τον Ζιρού, ο Σκορούπσκι ήταν κέρβερος απέναντι σε αγχωμένους επιθετικούς, ενώ στο 88' ο Εμπαπέ δέχτηκε ένα χτύπημα από τον Λεβαντόφσκι στη μύτη και είχε ξανά ενοχλήσεις. Η πίεση των Γάλλων δεν έφερε αποτέλεσμα και η γκέλα ολοκληρώθηκε.

Διαιτητής ο Ιταλός Μάρκο Γκουίντα, σωστή η απόφασή του για το πέναλτι της Γαλλίας, χρειάστηκε βοήθεια για εκείνο της Πολωνίας.

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Τσουαμενί (81' Φοφανά), Καντέ (61' Γκριεζμάν), Ραμπιό (61' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (86' Κολό Μουανί), Εμπαπέ, Μπαρκολά (61' Ζιρού)

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σκορούπσκι, Νταβιντόβιτς, Μπέντναρεκ, Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Μόντερ, Ζιελίνσκι, Ζαλέφσκι (68' Σκόρας), Ουρμπάνσκι, Λεβαντόφσκι, Σ. Σιμάνσκι (68' Σβιντέρσκι)